Sfarsitul lumii lui Basescu (Opinii)

Duminica, 23 Decembrie 2012, ora 23:17
9192 citiri
Sfarsitul lumii lui Basescu (Opinii)

"Lumea creata de divinatate nu se sfarseste astazi nici pentru mayasi. Se sfarseste o lume politica", declara premierul Victor Ponta, cu putin timp inainte ca Parlamentul sa-l reconfirme pentru un al doilea mandat, in poate cel mai matur si de bun simt discurs pe care l-am auzit la el.

Si, intr-adevar, asa e. Lumea politica a lui Traian Basescu se sfarseste.

As putea sa pun pariu ca presedintele Traian Basescu nu va mai avea vreodata o majoritate parlamentara cu ajutorul careia sa-si poata impune proiectele. Viata e plina de minuni, dar ultima pe care mi-o amintesc in Romania e cea in care ciobanul Petrache Lupu l-a vazut pe Dumnezeu, iar presedintele nu (mai) are niciun cioban de partea sa.

Asa ca nu avem de ce sa nu credem ca era puternicului, luptatorului Traian Basescu s-a sfarsit. Acum poate spera la un singur lucru. Ca macar o parte din mostenirea lui va rezista.

Ce e cert e asta - Traian Basescu a insemnat a doua mare incercare a dreptei. Prima, cu CDR si Emil Constantinescu, a esuat in cea mai mare parte. Mostenirea celei de-a doua incercari e mult mai amestecata, insa lasa cateva puncte puternice.

"Intariti-va statul, domnilor!", zicea Sorin Ovidiu Vintu. Indraznesc sa spun ca statul s-a mai intarit acum. Vintu, aflat in puscarie, poate sta marturie.

Ce lasa Basescu in urma?

Multi si-l vor aminti pe Traian Basescu pentru duritate, stil conflictual si taieri de salarii. Pentru ca a sters pe jos cu mai multi pesedisti, penelisti si chiar pedelisti decat poti numara. Altii, pentru ca a impus o guvernare in care am avut destule scandaluri, balbaieli si prostii. S-a lansat in razboaie fara sens, a depasit limitele decentei si s-a indepartat de oameni pana a ajuns sa fie hulit.

Dar si pentru ca a reusit sa castige batalii ce pareau imposibil de castigat, cu toata lumea impotriva sa.

Ce ramane dupa Basescu, totusi? Dupa 8 ani in care a dominat viata politica din Romania, in care toate, dar toate s-au invartit in jurul sau. Sigur, ramane foarte puternica amintirea unei crize economice ale carei aripi le-a taiat, insa cu pretul unor suferinte pentru milioane de oameni. Chiar si a unora care n-ar fi fost corect sa sufere atat de mult.

Vorbeam mai demult cu un fost vicepresedinte PDL despre Basescu si imi spunea:"nu lasa multe in urma. Dar lasa un lucru foarte important - a batut partidul-stat PSD in 2004. Iti dai seama unde era Romania daca ramaneau aia?"

Eu vad mult mai mult de atat, insa mult mai putin decat se putea face. Dar ii pot acorda lui Traian Basescu meritul pentru doua lucruri. Primul e DNA. Al doilea e ANI. Sigur, nu le-a facut singur. In spatele lor sta Monica Macovei, alti oameni din PDL si chiar cativa din PNL.

Insa meritul cel mare e al lui Traian Basescu. Fara el, aceste institutii nu s-ar fi facut. Fara el, aceste institutii n-ar fi rezistat.

Sigur, oricine poate sa acuze aceste institutii ca sunt instrumente politice, "unelte staliniste" si asa mai departe. Doar ca pana si Victor Ponta recunostea, inainte sa devina premier, ca DNA da rezultate, mai ales cand inhata pedelisti, precum fostul primar al Clujului, Sorin Apostu.

Sa ai DNA si ANI inseamna sa ai un stat puternic, un stat macar pe alocuri dominat de domnia legii. Sa ai DNA si ANI inseamna ca mai multi din "vampirii" astia care sug banii statului se vor teme, iar unii chiar o vor pati.

In perioada urmatoare, lupta se va da pentru asta - mostenirea, cel mai palpabil lucru pe care l-a oferit Traian Basescu? Rezista DNA si ANI, nu ca entitati fara putere, ci ca forte pentru statul de drept?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu mostenire presedinte, #Basescu ANI DNA, #Basescu victorie USL , #presedinte