... Si Basescu inscrie din nou! (Opinii)

Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 18:52
8732 citiri
... Si Basescu inscrie din nou! (Opinii)
Foto: Reuters

La putin timp dupa ce sociologul Alin Teodorescu decreta ca indiferent ce ar face, un dublu Axel, un triplu stecher sau un dublu Nelson aplicat USL, Traian Basescu nu reuseste sa salte in increderea populatiei, din zorii democratiei europene a rasarit soarele.

Pe valul populist inaltat deasupra unei mari adanci, ca armata, ca asta reprezinta pana la urma deciziile luate la Bruxelles, trebuia dat un semnal natiunii. Asa ca a venit. Presedintele a pornit cu masina la cumparaturi exact cand Cristian Zarescu se afla la datorie, iar Romania TV se straduia sa explice natiunii ca isi construieste un segment propriu de audienta.

Desi nimeni nu a explicat cetatenilor ce reprezinta, de fapt, limitarea cheltuielilor publice nesustenabile si necesitatea ca agentul fiscal comunitar sa-si puna apostila pe eventuale emisiuni de obligatiuni in alt mod decat "Romania da lectii Europei", pe senalul navigabil liber trebuia introdusa o barcuta noua, care sa sadeasca perceptia increderii. Deci da, cu doua ridichi si un metru de beteala, Traian Basescu a redevenit popular.

Fara sa remarce, de pilda, ca Victor Ponta someaza Puterea sa-si respecte angajamentul luat la Bruxelles la doua minute dupa ce a solicitat Curtii Constitutionale sa inghete pensiile si salariile. Demagogia respectiva este usor sesizabila pentru publicul avizat, care reprezinta putin din bazinul electoral, insa nu pentru el a repornit Traian Basescu dansul.

Ci pentru oamenii care stiu ca produsele romanesti sufera din cauza asaltului ridichilor din Olanda, care Olanda are ceva cu noi. Si pentru oamenii care isi doresc sa-si aduca aminte de un presedinte relaxat, zambitor - ma astept sa-l intercepteze un reporter si dimineata, dupa ce-si face cele zece lungimi de bazin.

Presedintele revenit din propria istorie in miezul unui popor care-l critica fara intentie de vot a reusit, prin acest artificiu simplu - dar sunt convins ca vechiul joc al senzatiilor de-abia a reinceput - sa atenueze din retorica potrivit careia a plecat la Bruxelles fara un mandat rezultat dintr-o consultare nationala, adica cu sefii Opozitiei.

Retorica la care subscriu, dar nu pot sa nu remarc faptul ca austeritatea impusa de liderii UE nu deranjeaza prea tare politicile publice ale romanilor. Ei deja au strans cureaua pana cand li s-a lipit burta de spate. Cum spuneam zilele trecute, spre deosebire de Franta, de pilda, noi mai jos nu putem ajunge.

Unde mai pui ca sunt convins de naturaletea cu care guvernantii nostri reusesc sa joace la cacealma. Vor gasi ei, cu certitudine, portitele prin care sa se strecoare pentru a evita o si mai stransa austeritate. Cu ajutorul Europei, fireste. Ma bucur teribil ca Traian Basescu se afla in gratiile Angelei Markel, dar ma gandesc ca nu degeaba. De altfel, pe asta ma si bazez.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Traian Basescu Olanda, #Traian Basescu cumparaturi, #acord guvernanta fiscala , #presedinte