Sindicalistii au iesit de la Cotroceni: Discutii multe, rezultate zero

Luni, 13 Aprilie 2009, ora 20:03
1580 citiri
Sindicalistii au iesit de la Cotroceni: Discutii multe, rezultate zero

Discutii multe, rezultate zero, a fost concluzia liderilor sindicatelor din invatamant dupa intalnirea cu presedintele Traian Basescu, de la luni, de la Palatul Cotroceni.

Presedintele sindicatului "Alma Mater", Razvan Bobulescu, a spus ca presedintele le-a explicat ca Romania trece printr-o situatie de criza, insa asta o "stie toata lumea".

Concluzia lui Bobulescu a fost ca, si de aceasta data, la fel ca si in trecut, s-a discutat mult, insa fara finalitate: "discutii multe, rezultate zero".

Totodata, liderul FSLI, Aurel Cornea, a impartasit concluzia lui Bobulescu: "Am venit cu sperante, plecam fara sperante".

La randul sau, presedintele federatiei "Spiru Haret", Gheorghe Izvoranu, considera ca "reforma fara bani nu se poate, absolut (ne pregatim de proteste n.red.), marea majoritate doresc blocarea anului scolar. Aceasta rectificare negativa nu se poate face fara anumite restrangeri de personal".

Traian Basescu s-a intalnit, luni, cu sindicatele din invatamant si reprezentantii Ministerului Educatiei despre salariile dascalilor si restructurarile din sistem.

Guvernul a taiat recent din bugetul Educatiei 676 milioane de lei, pe langa cele 811,9 milioane-bani destinati indexarilor salariale.

Presedintele Traian Basescu a avansat, inca din 25 martie, cand i-a chemat pe sindicalisti la Palatul Cotroceni pentru a le vorbi despre imprumutul de la FMI, ideea organizarii unei noi intalniri cu reprezentantii sindicatelor din invatamant, in prezenta ministrului Andronescu, pentru a discuta despre problemele din sistem.

Buget mai mic cu 676 milioane lei

Intalnirea de la Palatul Cotroceni vine la doua zile dupa sedinta de Guvern in care s-a stabilit rectificarea bugetara, in urma careia Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii are prevazut un buget mai mic cu 676 milioane lei, din care 305,2 milioane lei de la cheltuielile de capital, pe langa eliminarea a 811,9 milioane lei pentru indexarea cu 5% a salariilor profesorilor.

"Presedintele a recunoscut ca in zona de educatie este o problema legata de promisiunile electorale si de realitatile anului 2009 si a fost de acord sa organizeze o intalnire cu toate federatiile din invatamant, pentru ca vrea sa se descarce de apasarea asta a angajamentelor neonorate", a declarat Marius Petcu, presedintele CNSLR, la finalul discutiei purtate de sindicalisti cu seful statului, pe 25 martie.

"Am stabilit intalnirea cu presedintele Traian Basescu pentru 13 aprilie, cand urmeaza sa discutam atat despre salarii si sporuri, cat si despre descentralizare si modul in care vor fi numiti directorii scolilor. Vom aborda toate problemele din invatamant", anunta pe 27 martie presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea.

Sindicalistii au amenintat, in mai multe randuri, ca vor declansa greva generala daca nu vor primi 6% din PIB la Educatie si daca nu se vor mari salariile din invatamant, in conformitate cu legile in vigoare, spunand si ca nu accepta niciun fel de amendament la prevederile legale.

Legea adoptata anul trecut prevedea si ca majorarile sa se faca retroactiv, din octombrie 2008, aceasta fiind si promisiunea facuta de reprezentantii PSD inainte de alegeri. Profesorii mai au de primit, dupa cresterile salariale acordate de guvernul Tariceanu, majorari de 33% in sistemul preuniversitar, si de 50% pentru cei din invatamantul superior.

Nemultumirile sindicalistilor au vizat si modificarile aduse programei scolare de ministrul Ecaterina Andronescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#sindicalisti Basescu Cotroceni, #educatie salarii profesori , #presedinte