Singura sansa a lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 12:56
13290 citiri
Singura sansa a lui Traian Basescu (Opinii)
Foto: presidency.ro

Nu stiu daca Traian Basescu putea fi mai explicit decat luni seara in privinta nominalizarii premierului.

Presedintele a explicat clar ca va alege un premier apt sa creeze o majoritate parlamentara. Nu trebuie sa fii genial pentru a intelege ca in aceste conditii nu poate fi vorba decat despre un premier politic provenit din USL. Un aspect pe care presedintele aproape s-a straduit sa-l sublinieze anticipand ca nu se asteapta ca PDL sa obtina mai multe voturi decat PSD.

Nu este intamplator nici faptul ca Traian Basescu nu s-a referit la USL, ci la PSD. Asta nu sugereaza neaparat ca premierul va fi din zona social democrata, cat faptul ca Traian Basescu nu se astepta ca majoritatea sa fie una constituita de USL in formula actuala.

Un alt lucru subliniat de presedinte este ca majoritatile nu se fac nici la Cotroceni, nici in biroul presedintelui Senatului, ci numai in Parlament. Se pare ca Traian Basescu nu intentioneaza sa infrunte viitoarea majoritate parlamentara si ca se gandeste la un personaj foarte puternic, cu mare sustinere politica macar intr-o zona a USL.

Asadar, este limpede ca Traian Basescu urmeaza sa puna la grea incercare soliditatea USL, ale carei grupuri si grupulete vor fi puse in situatia de a alege intre fidelitatea fata de Victor Ponta si accederea la guvernarea intr-o alta forma decat cea anticipata.

Nu stiu daca siguranta pe care presedintele o afiseaza este un bluf, menit tocmai sa genereze tulburarea din care sa se nasca premierul alternativ, sau rezultatul unor negocieri promitatoare cu unele dintre aceste grupuri, probabil mai ales din zona liberala.

Intrebarea este ce sanse are si cu ce costuri? Crin Antonescu afiseaza o inflexibilitate totala, anuntand deja o a treia suspendare in cazul refuzului lui Traian Basescu de a-l renominaliza pe Victor Ponta. Liderul PNL mizeaza pe o mai buna informare a liderilor europeni care sa inteleaga de aceata data justetea demersului.

Daca Traian Basescu va infrunta majoritatea numind un premier independent sau din zona ARD, acest demers informativ are o sansa reala. Dar daca Traian Basescu isi exercita prerogativele constitutionale in sensul votului popular, adica alegand un premier din zona USL, dar nu Victor Ponta, ma indoiesc ca informarea pe care o vesteste dl. Antonescu va fi prea eficienta. Macar pentru faptul ca o asemenea decizie este si in concordata cu optiunea Bruxelles-ului unde Victor Ponta, nu e un secret pentru nimeni, are o imagine foarte proasta.

Dar nu ma indoiesc ca fanatismul aripii dure din USL va risca o noua suspendare, chiar cu pretul de a ajunge mai departe decat in vara, adica la suspendarea dreptului de vot al Romaniei in UE, o reactie foarte probabila daca presedintele va fi suspendat pentru exercitarea unei atributii constitutionale. E drept ca Traian Basescu are la dispozitie si dizolvarea Parlamentului, dar nu are cum sa ajunga sa foloseasca acest instrument, daca va fi suspendat.

O noua criza politica, o noua perioda de instabilitate ar fi demolatoare pentru Romania si daca ele ar fi provocate de suspendare, si daca ar fi generate de alegeri anticipate. Asadar, practic, Traian Basescu nu are decat o singura incercare, un singur glont de argint. Daca reuseste sa sparga cu el frontul USL si sa desemneze un premier cu sustinere parlamentara a invins. Daca nu, nu are alta sansa decat sa-l numeasca pe Victor Ponta.

Quarterly Report - Editia 4

Nicușor Dan nu exclude o confruntare cu principalul contracandidat. Pentru a afla cine e, va face propriul sondaj
Nicușor Dan nu exclude o confruntare cu principalul contracandidat. Pentru a afla cine e, va face propriul sondaj
Înaintea alegerilor pentru Primăria Capitalei, edilul Nicușor Dan a declarat că nu exclude o dezbatere față în față cu al doilea clasat în sondaje. Asta după ce Gabriela Firea și...
De ce nu se mai fac dezbateri televizate ca pe vremuri și cât de mult pot influența soarta alegerilor: ”E doar un dialog al surzilor de la distanță”
De ce nu se mai fac dezbateri televizate ca pe vremuri și cât de mult pot influența soarta alegerilor: ”E doar un dialog al surzilor de la distanță”
Dezbaterea electorală dintre candidați, atât la alegerile locale, cât și la cele prezidențiale, pare să fi dispărut în ultimii ani. În 2019 nu a existat o dezbatere între Viorica...
#Traian Basescu premier USL, #Traian Basescu premier PSD, #Traian Basescu suspendare , #presedinte