Sondaj BCS: Basescu, in scadere (35,4%), Antonescu urca (21,5%)

Marti, 21 Iulie 2009, ora 18:45
7320 citiri
Sondaj BCS: Basescu, in scadere (35,4%), Antonescu urca (21,5%)

Desi continua sa conduca in topul favoritilor pentru presedintia Romaniei, presedintele Traian Basescu pierde din ce in ce mai multe puncte de popularitate, fiind cotat pentru a doua oara sub pragul psihologic de 40%, intr-un sondaj publicat marti, in care este creditat cu 35,4% din voturi.

Cel care ii sufla in ceafa actualului sef al statului este candidatul PNL, Crin Antonescu, care ar obtine 21,5% din voturile romanilor, in timp ce candidatul PSD Mircea Geoana, este cotat cu 19,1%, potrivit unui sondaj al Biroului de Cercetari Sociale (BCS), remis, marti, Ziare.com.

Basescu, Antonescu si Geoana sunt urmati de presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, creditat cu 7,9% din intentiile de vot ale romanilor, Sorin Oprescu cu 5,4%, desi nu a anuntat ca va intra in cursa pentru Cotroceni, reprezentantul UDMR, Kelemen Hunor, creditat cu 5% si independentul Radu Duda cu 4,7%.

Basescu este in scadere, Antonescu isi ia avant, iar Geoana ramane in urma

Sondajul realizat de BCS este al doilea sondaj consecutiv in care presedintele Traian Basescu este creditat cu o intentie de vot sub pragul psihologic de 40%, si totodata al doilea sondaj care arata scaderea in optiunile de vot a presedintelui PSD Mircea Geoana.

Saptamana trecuta, un sondaj de opinie comandat de Antena 3 si realizat de CCSB ii clasa la egalitate pe liderii PSD si PNL, fiecare cu cate 19%, Traian Basescu fiind creditat cu 38% din voturile romanilor.

Surpriza sondajul CBS este Sorin Oprescu, care a fost mentionat in mod special de catre romani, desi nu a fost inclus in chestionar. Potrivit ultimelor estimari, primarul Capitalei ar fi votat de 5,4% dintre romanii cu drept de vot.

Prezenta la vot la prezidentiale - 40%

In ceea ce priveste prezenta la vot la alegerile prezidentiale din noiembrie, 40% dintre subiectii sondajului au afirmat ca vor merge sigur sa voteze, iar 35,2% au indicat acest lucru ca fiind probabil. De asemenea, 10,4% dintre persoanele intervievate au indicat drept sigur faptul ca nu vor merge la vot, iar 9% au spus ca probabil nu vor vota.

In plus, numarul celor care sunt inca nehotarati sau nu intentioneaza sa mearga la vot ramane destul de mare, 30,5% din totalul celor intervievati.

Boc, cel mai antipatic

Totodata, BCS a realizat si un clasament al celor mai antipatici membri ai Guvernului, fericitul castigator al primului loc fiind premierul Emil Boc, nominalizat de 16,7% dintre repondenti.

Seful Guvernului este urmat indeaproape de fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, 14,1%, si de ministrul Turismului, Elena Udrea, cu 10,9%.

Mai mult de jumatate dintre romani nu sunt interesati sau sunt foarte putin interesati de scena politica - 43,5% dintre respondenti au spus ca nu sunt interesati si 27,5% ca sunt putin interesati. In acelasi timp, dintre cei chestionati, 21,5% au declarat ca sunt destul de mult interesati de viata politica, iar 6% ca sunt foarte mult interesati.

Barometrul Politic National a fost realizat de BCS in perioada 9-16 iulie, pe un esantion reprezentativ la nivel national format din 1.069 persoane in varsta de peste 18 ani. Au fost efectuate interviuri in 81 de orase si sate din 40 de judete.

Marja de eroare a sondajului este de +/-3%. Finantatorul cercetarii sociale este Marsh Copsey A Associates, Inc. din Washington DC, SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu prezidentiale sondaj, #Antonescu Basescu sondaj Cotroceni, #alegeri prezidentiale 2009 , #presedinte