Sondaj MTT: Oprescu si Becali, mai votati decat Antonescu

Marti, 18 August 2009, ora 13:38
3133 citiri
Sondaj MTT: Oprescu si Becali, mai votati decat Antonescu

Un sondaj Metro Media Transilvania realizat in perioada 20 iulie -10 august 2009, in plin scandal Ridzi, arata ca daca alegerile prezindentiale ar fi organizate in aceasta perioada, presedintele Traian Basescu si-ar invinge competitorii.

Si asta chiar daca romanii considera in marea lor majoritate ca lucrurile in tara noastra merg intr-o directie gresita.

Astfel, conform sondajului MTT remis Ziare.com, in privinta directiei in care merg lucrurile in tara noastra, 63% dintre respondenti au spus ca merg intr-o directie gresita, 20% nu stiu, 14% intr-o directie buna iar 3% nu au raspuns la aceasta intrebare.

Oprescu si Becali umar la umar, Antonescu in spatele lor

Si totusi, daca alegerile ar fi organizate duminica, Traian Basescu ar fi preferat de 31% dintre participantii la vot, Mircea Geoana de 21%, iar Sorin Oprescu si Gigi Becali de 12% din acestia.

Candidatul PNL Crin Antonescu ar obtine doar 9% dintre voturi, Corneliu Vadim Tudor 7%, Kelemen Hunor 2%, Radu Duda 2%, Emil Boc 1% iar Miron Cozma 0,4%.

Procentele au fost calculate din numarul respondentilor care au declarat ca vor merge la vot, in conditiile in care 20% dintre respondenti s-au declarat nehotarati.

De asemenea, in cazul in care in turul doi ar ajunge Traian Basescu si Mircea Geoana, actualul presedinte ar fi votat de 59% dintre participanti iar Mircea Geoana ar obtine 41%. In schimb, daca in finala prezidentiala ar ajunge Crin Antonescu, acesta ar obtine doar 38% dintre voturi, in timp ce Traian Basescu ar obtine 62 de procente.

Antonescu ar pierde si in fata lui Mircea Geoana, in cazul in care Traian Basescu nu ar ajunge in turul doi, Geoana urmand sa fie ales presedinte cu 65%.

Si totusi lucrurile nu sunt deloc transate, in toate cele trei situatii prezentate mai sus aproape jumatate dintre respondenti declarand fie ca nu s-au hotarat cu cine vor vota, fie ca nu se vor prezenta la vot (v. pdf atasat).

PSD, cu 3 procente in fata PD-L

In privinta optiunii pe partide, in cazul in care duminica ar avea loc alegeri, 36% dintre romani ar vota cu PSD si 33% cu PD-L.

Sondajul mai arata ca PNL ar fi scazut la 12%, in timp ce procentele PRM (7%) si PNG -CD (5%) adunate ar da un scor apropiat celui obtinut de liberali.

Basescu si Oprescu la egalitate la capitolul incredere

La intrebarea "Cata incredere aveti in...?", Traian Basescu si Sorin Oprescu au fost creditati cu multa si foarte multa incredere de catre 26% dintre respondenti fiecare iar Mircea Geoana s-a clasat pe locul trei, cu 22%.

Surprinzator, Gigi Becali este ocupantul locului 4 in acest top al increderii, cu 20%, urmat de Crin Antonescu cu 14%, Corneliu Vadim Tudor cu 13% si Radu Duda cu 5%.

Efectele scandalurilor politice

Scandalurile declansate de mass-media si care au avut drept personaje principale politicieni au produs efecte, mai mult sau mai putin scontate, in randul optiunii electoratului.

Astfel, cel mai bine prezentat in mass-media se pare ca a fost scandalul Monica Ridzi, de care au auzit 57% dintre romani. Despre dosarele fostului premier Adrian Nastase au auzit 51% dintre cetateni si doar 27% dintre romani au aflat ca ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, ar fi acuzat de ceva.

In acelasi timp, 44% dintre cei care au auzit de scandalul Ridzi declara ca si-au schimbat in rau perceptia despre PD-L iar 36% spun acelasi lucru despre perceptia despre Traian Basescu.

Clasamentul ministrilor din Cabinetul Boc

In clasamentul celor mai apreciati ministri din actualul Executiv conduce premierul Emil Boc cu 7,6%, urmat de minsitrul de Externe, Cristian Diaconescu, cu 4,2% si minsitrul Turismului, Elena Udrea, cu 3,6%.

In schimb, Elena Udrea se claseaza pe primul loc in clasamentul celor mai putin apreciati ministri, cu 8,6%, urmata fiind de premierul Emil Boc cu 4,2% si ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu cu 3,8%.

Sondajul a fost realizat in perioada 20 iulie-10 august 2009. Tipul esantionului a fost probabilist, stratificat. Volumul esantionului a fost de 2.025 persoane de 18 ani si peste. Marja maxima de eroare admisa e de +/-2,2%, la un nivel de probabilitate de 95%.

Metro Media Transilvania a fost fondat de unul dintre liderii Grupului PSD de la Cluj, sociologul Vasile Dancu.

Vezi atasat sondajul in format pdf

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#sondaj Metro Media prezidentiale, #sondaj Metro Media 2009, #sondaj alegeri prezidentiale 2009 , #presedinte