Sondaj: Romanii au mai mare incredere in Oprescu, dar il aleg pe Basescu

Joi, 29 Ianuarie 2009, ora 22:06
3661 citiri
Sondaj: Romanii au mai mare incredere in Oprescu, dar il aleg pe Basescu

Compania de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB) a dat publicitatii un barometru de opinie publica conform caruia presedintele Traian Basescu ar obtine 40% din voturi, in primul tur de scrutin, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidentiale.

Basescu este urmat de Sorin Oprescu, cu 16% dintre voturi, Mugur Isarescu - 11% si Mircea Geoana, care aduna 9% din preferinte. 35% dintre persoanele intervievate nu au stiut sau nu au raspuns intrebarii, potrivit Amos News.

In cazul organizarii celui de-al doilea tur de scrutin intre primii doi candidati, presedintele Traian Basescu ar castiga cu 57%.

Increderea in partide

Principalele trei partide din Romania (PD-L, PSD si PNL) beneficiaza de o incredere de peste 25% din partea populatiei. In continuare, cel mai puternic om din Romania este perceput a fi presedintele Traian Basescu(41%), urmat la mare distanta de omul de afaceri Ion Tiriac (5%). 38% dintre romani nu au raspuns la aceasta intrebare.

Emil Boc a fost cea mai buna alegere pentru functia de Prim-Ministru al Romaniei - considera 50% dintre cetatenii Romaniei.

Rugati insa sa indice pe cine ar fi ales ei in functia de prim ministru al Romaniei, doar 23% dintre respondenti l-au indicat pe Emil Boc, acesta fiind urmat de Theodor Stolojan cu 13% si de Mircea Geoana si Calin Popescu Tariceanu, fiecare cu cate 5% din optiuni.

52% din populatie este de acord cu actuala coalitie de guvernare, in timp ce 31% si-au exprimat dezacordul. La aceasta intrebare 17% dintre cei intervievati nu au raspuns.

Coalitia este vazuta ca fiind "utila" de 22% din cetatenii cu drept de vot si "de incredere" de 6% dintre acestia, 8% declarand ca era in fapt singura varianta posibila.

28% din populatia cu drept de vot considera actuala coalitie de guvernare ca fiind cea mai potrivita pentru formarea guvernului, in timp ce 23% din populatie considera ca cea mai buna coalitie de guvernare ar fi fost cea dintre PD-L si PNL.

Mai mult de jumatate dintre romani se declara de acord cu scoaterea UDMR de la guvernare, in timp ce doar 19% se declara nemultumiti. 23% nu s-au pronuntat.

Increderea in politicieni

Un procent de 55% dintre respondenti au declarat ca au incredere in Sorin Oprescu, iar 50% si-au afirmat increderea in Traian Basescu. La capitolul notorietate, 97% dintre persoanele intervievate au spus ca "au auzit de" Traian Basescu, iar 93% - de Sorin Oprescu.

Pe locurile urmatoare in ceea ce priveste increderea romanilor se afla primul-ministru Emil Boc, cu 42 procente, primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone - 40% si fostul ministru al Apararii liberalul Teodor Melescanu - 39 de procente.

Ei sunt urmati de Victor Ponta, Ecaterina Andronescu si Vasile Blaga, cu cate 33 de procente de incredere, Mircea Geoana, Cristian Diaconescu si Theodor Stolojan cu 32%.

La capitolul notorietate, fostul sef al statului Ion Iliescu, presedintele Traian Basescu si fostul prim-ministru Adrian Nastase sunt cunoscuti de 97% dintre respondentii cercetarii sociologice.

Ei sunt urmati, cu 96% notorietate, de Mircea Geoana, Calin Popescu-Tariceanu, Corneliu Vadim Tudor si George Becali, Theodor Stolojan - 95% notorietate, Sorin Oprescu - 93%, Teodor Melescanu si Emil Boc - 92 de procente.

In ce directie se indreapta tara?

38% dintre romani considera ca tara se indreapta intr-o directie buna, in timp ce 46% considera ca tara se indreapta intr-o directie gresita. In momentul de fata, 32% din populatia Romaniei este preocupata de starea economiei nationale, iar 26% sunt preocupati de nivelul de trai.

Doar 11% dintre romani sunt preocupati de politica, iar 5 % de sanatate. Principalele teme de preocupare pentru cetatenii Romaniei sunt locurile de munca, instabilitatea politica, viitorul copiilor, cresterea preturilor si scaderea veniturilor personale.

78% dintre romani considera ca Romania este afectata de criza mondiala, in timp ce doar 18% considera ca nu suntem afectati de aceasta. In plan personal, 58% se declara deja afectati de actuala criza si doar 38% declara ca nu au resimtit inca efectele acesteia.

De asemenea, 48% considera ca veniturile personale vor scadea in urmatoarele 6 luni, in timp ce 40% isi considera amenintat actualul loc de munca.

Alegerile pentru Parlamentul European

In conditiile organizarii de alegeri pentru Parlamentul European, 43% dintre romani (care sunt in tara, sunt interesati si declara ca merg la vot) afirma ca vor merge sa isi exprime optiunea electorala, 42% sustin ca nu vor merge la vot, iar 15% nu sunt in localitate sau in tara, informeaza Agerpres.

64% dintre respondenti se arata interesati de scrutinul europarlamentar, dintre care 26% se declara "foarte interesati", iar 38% "destul de interesati".

In acelasi timp, 35% sustin ca sunt neinteresati, dintre care 15% spun ca sunt "foarte putin sau deloc interesati", iar 20% - "destul de putin interesati".

Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru PE, 31% dintre respondenti nu sunt hotarati cu ce partid ar vota.

Din respondentii care se estimeaza ca merg la vot si mentioneaza un partid, 37% ar opta pentru PD-L, 34% pentru Alianta politica PSD+PC, 15% pentru PNL, 5% - UDMR, 4% - PNG-CD si 3% pentru PRM.

Deciziile Guvernului Boc

Decizia PSD de a-i retrage sprijinul politic lui Gabriel Oprea este vazuta ca fiind una gresita de catre 33% din populatie, in timp ce 25% o considera o decizie buna.

Decizia Guvernului de a interzice cumulul pensiilor cu salariul de la stat ar trebui aplicata doar pentru cei care au salarii si pensii foarte mari, considera 56% dintre romani. 23% dintre romani au spus ca aceasta masura ar trebui aplicata in toate cazurile.

Barometrul Lunar de Opinie Publica Politikon isi propune sa urmareasca evolutia perceptiilor si opiniilor romanilor asupra vietii politice si sociale de la o luna la alta.

Barometrul de opinie a fost realizat in perioada 16-19 ianuarie, pe un esantion de 1.004 persoane din randul populatiei adulte, neinstitutionalizate. Marja de eroare a barometrului este de 3,2%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sondaj de opinie, #Barometru CCSB ianuarie, #Traian Basescu, #Sorin Oprescu , #presedinte