Sondaj Ziare.com: Cu ce lider politic international seamana Traian Basescu?

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 13:29
7040 citiri
Sondaj Ziare.com: Cu ce lider politic international seamana Traian Basescu?
Fotomontaj: Ziare.com

Presedintele Traian Basescu a intrat, in ultimele zile, in atentia presei straine fiind comparat cu diversi lideri politici internationali.

Daca saptamana trecuta saptamanalul italian l'Espresso scria ca Traian Basescu este Berlusconi din Balcani, joi, presa germana l-a comparat pe seful statului cu Vladimir Putin.

Arogant, demagog, nepotist, populist, cu ticuri de mic dictator - este descris Traian Basescu de italieni. Germanii insa il vad pe seful statului - tatucul Partidului Democrat Liberal, expert in probele de putere.

l"Espresso: Basescu, Berlusconi din Balcani

Articolul din l"Espresso a fost primul "articol - portret" al unui presedinte roman publicat de un prestigios ziar italian in ultimii 10 ani.

Tonul insa nu este deloc magulitor si nici macar neutru, iar in finalul articolului, autorul critica de fapt atat Bucurestiul cat si Roma, administratia de la Cotroceni fiind prezentata drept un fel de copie la indigo a Guvernului Berlusconi.

"Arogant, demagog, nepotist, populist, cu ticuri de mic dictator, Basescu se nimereste in fruntea Romaniei intr-un moment de rascruce, ce risca sa aiba efecte devastatoare asupra unei tari si asa sarace, care face cu greu fata crizei economice", scrie Tommaso Cerno in l'Espresso.

Autorul articolului sustine ca Traian Basescu si Silvio Berlusconi se aseamana aproape ca doua picaturi de apa.

Pentru l'Espresso, cei doi lideri, roman si italian, "se aseamana ca doua picaturi de apa, mai ales la capitolul vicii, gafe, glumite si ura pentru comunisti. Singura diferenta din acest punct de vedere, este ca Basescu chiar a fost membru al partidului comunist, dar si-a schimbat naravul dupa 89, realizand ca deschiderea dosarelor fostei securitati intr-o tara atat de chinuita de regimul comunist inainte de 89, ar putea garanta si ceva voturi. (..)Nu degeaba Romania a devenit un caz impresionant", scrie autorul articolului.

In Romania - continua l'Espresso - "Traian, al carui nume evident te face sa te gandesti la imparatul roman ce a cucerit Dacia, este politicianul roman cel mai iubit si cel mai urat dupa Nicolae Ceausescu (..) Se afla deja la al doilea mandat in fruntea unei tari care risca sa iasa sugrumata de criza pe plan economic la nici 3 ani de la intrarea in Uniunea Europeana.

Presa germana: Basescu e un fel de Putin al Romaniei

In presa germana Traian Basescu este asemanat cu Vladimir Putin pentru ca, dupa modelul acestuia, detine intreaga putere si pare sa fi uitat ca din cauza atitudinii sale a fost suspendat in timpul primului mandat, de Parlament.

Presedintele Romaniei nu tine cont de regulile politice si asta desi, potrivit Constitutiei, are doar un rol reprezentativ, scriu jurnaistii de la cotidianul german Suedwest Presse.

"Presedintele are o atitudine parinteasca fata de Parlament caruia ii sugereaza ca sa faca bine sa aprobe reforma justitiei, stabilind termene fixe pentru alesi, in functie de calendarul propriu. Astfel de stiri sunt ceva obisnuit in Romania", mai noteaza Suedwest Presse.

In articol se mai arata ca Traian Basescu ar depasi constant competentele, ceea ce convine atat celor de la Putere cat si adversarilor care vad in Basescu unicul rau din Romania.

Ziare.com te invita la vot. Cu ce lider politic international crezi ca seamana Traian Basescu?

Citește și:
Căile juridice în cazul Schengen, ca o Fata Morgana. Europarlamentar: ”Adică noi ne aşteptăm ca undeva, cineva să ne facă dreptate, dar aceasta nu există”
Căile juridice în cazul Schengen, ca o Fata Morgana. Europarlamentar: ”Adică noi ne aşteptăm ca undeva, cineva să ne facă dreptate, dar aceasta nu există”
Politicienii români par că încă nu au găsit calea comunicării cu statele Schengen pentru a le convinge să ne primească în comunitate. Unii spun că există căi juridice care să rezolve...
Nehammer şi Rutte au pus la cale soarta Schengen. La ce concluzie au ajuns privind România și Bulgaria
Nehammer şi Rutte au pus la cale soarta Schengen. La ce concluzie au ajuns privind România și Bulgaria
Cancelarul austriac Karl Nehammer l-a primit joi la Viena pe premierul olandez Mark Rutte, pentru a discuta despre migrație. Ambii politicieni s-au opus în decembrie aderării României şi...