Sondaj Ziare.com - Declaratia anului: Categoria presa

Miercuri, 29 Decembrie 2010, ora 13:27
4153 citiri
Sondaj Ziare.com - Declaratia anului: Categoria presa
Foto: Ziare.com

Razboiul dintre Traian Basescu si cele doua "televiziuni ale mogulilor", inscrierea campaniilor de presa la comanda in Strategia Nationala de Aparare si, mai ales, stenogramele care dezvaluie modul in care isi trata Sorin Ovidiu Vintu angajatii de la Realitatea TV, au facut, in 2010, din Presa un adevarat personaj public.

Personaj despre care s-a vorbit destul de mult si nu intotdeauna foarte frumos, ba dimpotriva.

Dintre cele mai interesante declaratii facute in 2010 care au avut drept tinta Presa, le-am selectat pe cele mai interesante, care marcheaza cateva jaloane in peisajul mass-media romanesc, fie pentru ca ilustreaza anumite comportamente, fie pentru ca trag niste semnale de alarma.

Va reamintim ca, la final de an, am cules dintre declaratiile memorabile din 2010 pe cele mai spectaculoase si le-am impartit in 4 categorii: "Politicieni", "Traian Basescu", "Marian Vanghelie" si "Presa".

Va invitam sa votati declaratia preferata la fiecare categorie, urmand ca aceea care intruneste cel mai mare numar de voturi, indiferent de grupa in care s-a aflat initial, sa fie desemnata "Declaratia anului 2010".

Vezi si:

Sondaj Ziare.com - Declaratia anului: Categoria politicieni

Sondaj Ziare.com - Declaratia anului: Categoria Traian Basescu

Sondaj Ziare.com - Declaratia anului: Categoria "Marian Vanghelie"

Sa incepem in forta, cu Sorin Ovidiu Vintu, pana de curand comandantul suprem al jurnalistilor de la Realitatea, inlocuit, oficial, cu mai tanarul Sebastian Ghita.

Sorin Ovidiu Vintu: "Realitatea TV, o constructie foarte eficienta, sa raspunda comenzilor"

Stenogramele din dosarul in care Vintu a fost arestat pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa au lasat publicul de rand, complet nestiutor in privinta celor ce se intampla in spatele camerelor de filmat, cu gura cascata.

Asa a aflat si nea Ion de la Cotofenesti, ca "Freciu este un bou sinistru", ca, incepand de a doua zi dupa ce Mircea Geoana ajunge presedinte, deciziile lui Vintu devin la Realitatea TV "litera de lege", dar si ca "Mircea si Crin" trebuiau sa fie convinsi de omul de afaceri sa preia anumite mesaje anti-Basescu lansate mai intai de jurnalistii de la postul respectiv de televiziune.

In competitia "Declaratia anului 2010" am inscris insa afirmatia uluitoare a lui Sorin Ovidiu Vintu cu privire la "constructia foarte eficienta, sa raspunda comenzilor", mai exact la Realitatea TV. Chiar daca ea a fost facuta in 2009, a fost data publicitatii abia anul acesta si nu putem sa o trecem cu vederea doar din cauza acestui mic detaliu.

Reamintim alte cateva paragrafe din celebrele stenograme: "Nu sunteti liberi, nene. Va convine, lucrati, nu va convine, plecati, ce mare cacat!", "Vreau sa-mi angajez o trupa de copii de 19, 20, 21 de ani, care sa nu aiba niciun fel de prejudecata sau rahat la creier, oameni care inteleg exact ce timpuri strabatem", "Cui ii place ramane, cui nu-i place pleaca. S-a terminat cu glumele de genul independenta editoriala, sa imi pot face eu smenurile", "de pe 7 decembrie, deciziile mele sunt litera de lege. Iti convin, nu-ti convin, ai libertatea sa-ti dai demisia, sa pleci acasa. Nu mai maschez nimic, nu mai manipulez nimic, nu mai negociez cu salariatii mei".

Sebastian Ghita: "Realitatea TV a fost cel mai echidistant post in ultimii sase ani"

Pentru cei mai multi romani, declaratia celui care i-a luat locul lui Vintu, formal, la carma Realitatii starneste zambete si ridica un mare semn de intrebare cu privire la modul in care Ghita va intelege pe viitor sa isi exercite mandatul.

Explicatiile cu privire la "echidistanta" sunt revelatoare: "In ultimii sase ani, Realitatea TV a fost cel mai echidistant post TV. Doi ani a promovat mai degraba idei ale popularilor, doi ani idei liberale si doi ani idei din zona social-democratiei. Nu cred ca judecand stire cu stire, moderator cu moderator, zi cu zi poti face analize(...)Realitatea i-a sprijinit si criticat in cei sase ani pe Nastase si a profitat Basescu, pe Basescu si a profitat Tariceanu, pe Tariceanu si a profitat Geoana, pe Geoana si a profitat Ponta, pe Ponta si a profitat Antonescu".

Dinu Patriciu: "Cea mai profitabila afacere este presa"

Mult mai sincer a fost patronul Adevarul Holdong care a declarat public, pentru Capital, ca dintre toate afacerile sale cea mai profitabila s-a dovedit presa, fara sa dea insa detalii in plus. Poate le vom afla in anii urmatori, tot din niste stenograme aflate la vreun dosar instrumentat de DNA omului de afaceri.

Victor Ponta: "Sunt sclavul aparitiilor media"

Liderul PSD a creionat perfect, in cadrul unei dezbateri publice din vara, soiul de jurnalism care se practica mai nou in Romania, precum si bucuria cu care politicienii se lasa antrenati in acest joc mediatic.

"Sunt sclav, ca si majoritatea celor prezenti aici, sunt sclavul aparitiilor media. Sunt atat de multe emisiuni, atat de multe dezbateri, incat pana la urma cred ca suntem un cerc oarecum inchis, ne intalnim de fiecare data, ori la Antena, ori la Realitatea, ori la radio, suntem cam aceeasi care ne intalnim si am impresia ca tot programul nostru va trebui sa fie facut in functie de participari la emisiuni", a spus Ponta.

Ion Iliescu: "Inainte de '89 m-a urmarit Securitatea, acum ma latra cateii lui Basescu"

Suparat foc pe Radu Moraru, liderul de onoare al PSD ilustreaza prin afirmatia de mai sus, o alta mentalitate paguboasa. Detaliem: ""Ma simt ca inainte de 1989, cand zeci de ani am fost urmarit, acasa si pe strada, de securitatea lui Ceausescu. Am ajuns astazi sa fiu atacat, aproape in fiecare zi, de catelusii lui Basescu. E inadmisibil(...)E rusinos ca niste catei ai lui Basescu, acest Maries, care nu are niciun fel de calitate morala, Tismaneanu si Nasu-asta, Moraru, la emisiunea lui sa ma atace zi de zi".

Ne intrebam cum ar reactiona Ion Iliescu daca ar fi supus tirurilor de artilerie grea carora le cade victima Emil Boc de dimineata pana seara, de luni pana duminica.

Elena Udrea: "Batalia noastra e cu televizorul, PSD si PNL sunt de ignorat"

Pe aceeasi lungime de unda (mai rar asa ceva!) cu Ion Iliescu se afla Elena Udrea, care, stim bine, duce lupte grele cu o mare parte din mass-media romaneasca, nu intotdeauna fara succes, insa. Citam din declaratiile facute recent, la alegerile de la PD-L Ilfov: "Stim ca avem o batalie de dus cu televizorul. Pe noi nu PSD si PNL ne incurca. Ei sunt de ignorat - doua partide fara proiecte, fara solutii, doua partide care se cearta incontinuu intre ele, dar sa le tina Domnul asa. Nu PSD si PNL fac opozitie PD-L, ci cele doua televiziuni".

Traian Basescu: "Domnisoare rujate, cu ochii cat cepele, spun cum se reduc salariile, banisorii lor!"

Seful statului a facut din Presa un adevarat sac de box, ba chiar putem spune ca a castigat alegerile pe spinarea ei, daca e sa ne gandim la rolul de victima a mogulilor pe care l-a jucat impecabil, dar si la vizita nocturna facuta de Geoana la spa-ul lui Vintu cu putin timp inainte de turul doi al prezidentialelor din 2009.

Pentru concurs am selectat insa o declaratie care ilustreaza o alta fateta a razboiului dus de Traian Basescu cu o parte a presei: dezinformarea populatiei.

"Romanii sunt pacaliti zilnici, sunt mintiti. O sa vedeti fete rujate, cu ochii cat cepele: 'se reduc salariile, sa le aducem banii, banisorii lor'. Banisorii acestor oameni sunt bani pe care nu-i producem, ii imprumutam pentru a-i plati. Nu putem sa ne lasam pacaliti la nesfarsit de iluzii.(...) E complicata reforma statului cand mintim tot timpul", a acuzat Traian Basescu.

Mugur Isarescu: "Faceti stiri de senzatie? Foarte bine. Sa stiti insa ca ele au un cost!"

Anul 2010 a adus si o premiera. Enigmaticul guvernator al BNR, Mugur Isarescu, a devenit mult mai comunicativ, probabil in incercarea de a suplini lacunele uriase ale Guvernului, si a facut chiar ceea ce nimeni nu s-ar fi asteptat sa faca: i-a "urechiat" pe jurnalisti. Cu argumente ce-i drept:

"Eu am vorbit despre anticipatii inflationiste, insa daca de dimineata pana seara se vorbeste despre cresteri de preturi... Incercam sa calmam populatia si sa transmitem un mesaj mai virulent decat de obicei legat de toate aceste discutii, pe ideea ca se poate discuta orice in tara asta fara niciun cost. Faceti stiri de senzatie? Foarte bine! Sa stiti insa ca ele au un cost. Acesta este mesajul pe care va rog sa-l transmiteti. Daca urmariti numai vanzarea de stiri la televiziune, dati in continuare bombe din astea si atunci, noi ce sa facem?...Nu spun ca acesta este motivul, dar ele au un cost de 0,1, 0,2 sau 0,5% (in inflatie. n.r.)", a precizat Isarescu.

"Vreti sa traiti intr-o tara cu inflatia scazuta? Diciplinati-va va rog. Selectati mai bine mesajele, daca vreti sa va spun mai clar. Ca nu orice trancanitor din aceasta tara are dreptul sa se duca la televizor si sa-si promoveze interesul. Ca asta faceti. Se duce producatorul de carne de pui si isi promoveaza interesul. Si doua zile, pentru ca merge foarte bine mesajul pe ideea ca se prabuseste tara, il tot repetati pe burtiera".

Gabriel Liiceanu: "Televiziunile sunt fie vulgare si plicticoase, fie cultiva ura"

Acuzatii la fel de dure la adresa presei a lansat si filosoful Gabriel Liiceanu, dar dintr-un alt unghi.

"Nu ma mai uit la nici un canal romanesc. Cand nu sunt vulgare si plicticoase, canalele autohtone sunt tendentioase, dezinformeaza sau cultiva in mod sistematic ura. Sunt mai multe posturi de televiziune care, prin felul in care arata de ani buni, se fac vinovate de genocid spiritual", a declarat Gabriel Liiceanu intr-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Zilei.

In opinia sa, politicienii au devenit din cauza televiziunilor precum animalele expuse la gradina zoologica sau la circ. "Vrand-nevrand, avandu-i seara de seara sub ochi, noi ajungem sa-i percepem ca pe niste entitati expuse la balci, la circ sau la gradina zoologica. Iar ei ne ajuta sa-i vedem astfel: prestatiile lor publice seamana perfect cu niste acrobatii sau cu niste maimutareli", considera Gabriel Liiceanu.

Gabriela Vranceanu Firea: Domnule Boureanu, ati mancat ceva stricat inainte de emisiune, la toaleta?

Cu regret, incheiem cu un exemplu edificator, care confirma cele spuse mai sus de Gabriel Liiceanu. O inscriem in concurs si pe cunoscuta realizatoare de televiziune de la trustul Intact, cu o declaratie-intrebare, ce-i drept, dar care ilustreaza impecabil nivelul la care se poate cobori, mai nou, intr-un dialog purtat intre un reprezentant de marca al presei romanesti si un tanar politician de viitor.

Remintim cateva fragmente din disputa purtata in direct (cum s-a ajuns aici nici nu mai conteaza):

Gabi Firea: Domnule Boureanu, dar ce-ati mancat? Ati mancat ceva stricat inainte de emisiune?

Cristi Boureanu: Nu stiu, am mancat ceva la dumneavoastra aici.

Firea: La toaleta?

Boureanu: Ce mancati dumneavoastra in fiecare seara aici.

...

Boureanu: A vorbit domnul Orban... vedem pe timp? Aveti curajul sa dati pe timp sa vedeti cat a vorbit fiecare?

Firea: Avem curajul sa vedeti cat ati tipat dumneavoastra pe timp. Si cine v-a spus ca sunteti baiatul cu mucii in freza a avut dreptate.

Boureanu: Ah, acum ma jigniti. Cumva amantul dumneavoastra?

Firea: Amantul meu? Dar amanta dumneavoastra?

Ziare.com te invita la vot: Care dintre cei de mai sus a facut cea mai sugestiva declaratie despre starea presei ?

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#declaratii presa, #Basescu atac presa, #atacuri presa 2010, #televiziuni moguli, #Vintu Realitatea Tv , #presedinte