Sondaj Ziare.com - Declaratia anului: Categoria Traian Basescu

Luni, 27 Decembrie 2010, ora 14:07
6078 citiri
Sondaj Ziare.com - Declaratia anului: Categoria Traian Basescu
Foto: Administratia prezidentiala

A fost atacat extrem de violent de inamicii politici, dar a stiut sa dea replici pe masura. A criticat tot ce se putea critica: CSM, Curtea Constitutionala, coalitia de guvernare, Opozitia, Politia sau presa. A iertat, insa, Armata. A scrasnit din dinti inspre Rusia si l-a ironizat pe Sarkozy. Doamnelor si domnilor, presedintele Romaniei!

Am cules dintre declaratiile de peste an pe cele mai savuroase si le-am impartit in 4 categorii: "Politicieni", "Marian Vanghelie", "Traian Basescu" si "Presa".

Va invitam sa votati declaratia preferata la fiecare categorie, urmand ca aceea care intruneste cel mai mare numar de voturi, indiferent de grupa in care s-a aflat initial, sa fie desemnata "Declaratia anului 2010".

Vezi si Sondaj Ziare.com - Declaratia anului: Categoria politicieni

Sondaj Ziare.com - Declaratia anului: Categoria "Marian Vanghelie"

Sondaj Ziare.com - Declaratia anului: Categoria presa

La categoria "Traian Basescu" am fi putut inscrie foarte multe dintre afirmatiile "colorate" ale sefului statului, dar ne-am limitat la cele mai interesante, mare parte din ele intrate deja in folclorul politic.

Am trecut rapid peste acuzatiile acide la adresa principalilor lideri ai Opozitiei, (Despre Victor Ponta: "Nu pot sa ii mai tolerez obraznicia, cand stiu cate parale face", despre Crin Antonescu: "Vine la Cotroceni pentru ciolan. Daca se da o ciozvarta vine si zgarie la poarta", despre Mircea Geoana: "Stiind cata mizerie e in spatele lui Geoana, nu puteam umili Armata sa ii dea onorurile") si peste "Bogatasii de la Sindicate, care se fac ca plang de mila celor pe care ii reprezinta" sau "Unde auziti de disputele clanurilor este ceva putred cu conducerea politiei".

Va invitam sa alegeti intre alte cateva dintre afirmatiile facute de seful statului in anul care s-a incheiat si sa decideti prin vot care ar avea sanse sa castige titlul "Declaratia anului 2010".

1. Despre maghiari: "Pamantul e rotund, oricine poate spune ca e in centru"

Declaratia a fost facuta in luna iulie, la Tusnad, cu ocazia seminarului intitulat "Europa centrala, centrul Europei", organizat de Universitatea Tusvanyos. Traian Basescu a dorit sa dea astfel o replica diplomata declaratiilor cu privire la autonomia culturala si teritoriala a Tinutului Secuiesc, facute in special de episcopul Laszlo Tokes.

2. Despre tara: "O tara care se imprumuta pentru salarii si pensii e o tara de mana a doua"

Aceasta afirmatie, considerata de adversarii sai politici si de unii analisti drept jignitoare la adresa tarii, a fost facut intr-o emisiune la TVR. Presedintele a explicat ca o tara care imprumuta bani pentru a plati pensiile si salariile bugetarilor este "o tara la mana a doua", precizand ca Romania ar trebui sa ia imprumuturi doar pentru investitii.

3. Despre medici : " Sa nu facem o drama ca pleaca medicii din tara "

Dezbatuta zile in sir pe televiziuni, afirmatia de mai sus, facuta in aceeasi emisiune de la TVR, a dat apa la moara Opozitiei, apa care a curs zile in sir.

"Sunt de acord ca medicii pleaca in strainatate pe salarii mai bune. Cel mai bun lucru a fost liberalizarea pietei muncii. Sa nu mai facem o drama din faptul ca plecam. Statul roman nu poate sa isi plateasca medicii si profesorii cum merita, asta-i realitatea(...) Fiecare medic sau profesionist are dreptul sa plece unde este mai bine platit si apreciat. Din pacate, la ora actuala, Romania nu poate asigura salarii si conditii la nivel inalt. (...) Le multumesc celor care se chinuiesc sa munceasca in strainatate si sa trimita bani in tara. Va dati seama ce ar insemna ca, in loc sa trimita bani in tara, sa vina in Romania si sa ceara ajutor social?", a declarat Traian Basescu.

4. Despre nemunca: "Nu avem atata saracie, cat avem nemunca si abuzuri in sistem"

Declaratia de mai sus a fost facuta in cadrul mesajului transmis de Traian Basescu clasei politice in luna septembrie de la tribuna Parlamentului, mesaj din care mai citam cateva concluzii privind 'statul asistential': "In 2007-2008 s-a construit o falsa solidaritate, bazata pe clientelism, minciuna si nemunca, pentru a se obtine voturi. Nu avem atat de multa saracie in Romania cat avem nemunca si abuzuri in sistem. Mii de pensionati fara justificare, zeci si sute de mii de alocari de ajutoare fara justificare. (...)S-au platit ajutoare sociale pentru voturi. Trebuie sa intarim controlul si sa facem modificari legislative. Trebuie ajutati cei care merita, dar eliminata orice forma de ajutor care ii incurajeaza pe cei apti sa nu isi caute de munca".

5. Despre majoritatea parlamentara: "Pe mine ma intereseaza o majoritate care sa nu spuna 'am votat din greseala'"

In prima zi a lunii noiembrie, seful statului a fost invitat la Televiziunea Romana, unde a luat peste picior atat "Opozitia irationala" cat si Puterea care "voteaza dupa deget", aluzie directa la votul dat din greseala in Parlament de PD-L pentru scaderea TVA la alimente.

"Jobul Opozitiei nu este sa te opui si interesului national, asta e Opozitie irationala(...) Dati-mi alta majoritate si o aduc la guvernare cu o conditie: sa respecte interesul national. Daca cei din actualul partid majoritar nu gasesc un limbaj pentru a sprijini procesul de reforma, din partea mea sa se duca maine in Opozitie. Pe mine ma intereseaza o majoritate care sa nu spuna 'am votat din greseala'. Ma intereseaza o majoritate care sa puna ca prim obiectiv interesul tarii care se afla in criza economica", a afirmat presedintele.

6. Despre Coalitie: "Temperatura este putin crescuta in cadrul Coalitiei"

In 2010 Traian Basescu si-a "facut cadou" cu ocazia zilei de nastere (4 noiembrie) cateva aparitii consistente in mass-media. La pranz a fost la Radio Romania Actualitati, unde a vorbit despre cele mai fierbinti subiecte ale perioadei respective, printre care si nemultumirea UDMR legata de respingerea Legii Educatiei la Curtea Constitutionala.

"Temperatura este putin crescuta in interiorul Coalitiei. Dar cred ca este de asemenea si un test al Coalitiei aceasta intamplare pentru ca pana la urma nu se poate reprosa nimanui ca a generat aceasta disputa. Niciun om politic nu este cel care a decis sa se intample asa. Nu se poate reprosa nici presedintelui, nici PD-L-ului, nici UDMR-ului. Este un test puternic pentru soliditatea Coalitiei", a declarat atunci Traian Basescu.

7. Despre injuraturi: "Mi-ar fi placut tare mult sa nu trec injurat aceasta perioada"

Marturisirea a fost facuta in aceeasi seara, la emisiunea "Nasul", unde Traian Basescu si-a continuat maratonul media la care a participat in ziua in care a implinit 59 de ani.

"Mi-as dori atat de mult ca televiziunile sa cheme oameni competenti, politicieni responsabili care sa spuna oamenilor care e solutia si ce putem face .(...) Guvernul asta a fost nevoit sa treaca intr-o perioada de criza cu o atmosfera atat de ostila lui. In loc sa existe o minima decenta, o minima intelegere... Mi-ar fi placut tare mult sa nu trec injurat aceasta perioada, sa nu ramana impresia ca presedintele a vrut el sa ne taie salariile si pensiile. M-a durut, dar nici nu aveam alta solutie., a spus Traian Basescu in finalul emisiunii.

8. Despre moguli: "Am satisfactia ca nu le-am dat tara pe mana mogulilor"

"Cat timp voi fi eu presedinte nu vor reusi. A fost o lupta formidabila in primul mandat, nu am ce negocia cu cei care vad tara ca pe o mosie a lor si trebuie sa o administreze. Recunosc, nici eu nu reusesc sa fac ce ar trebui facut, mai sunt si institutii care trebuie sa lucreze, dar macar am satisfactia ca nu le-am dat tara pe mana. (...)Am alta parere decat televiziunile mogulilor. Impotriva propagandei televizate Romania a fost tractata de un guvern cu 15 oameni, pentru ca nu a avut sprijin popular, dar a facut-o. Guvernul asta, cu ezitarile lui, cu doar 15 oameni, s-a asezat pe burta si a lasat sa treaca peste el un popor, dar a trecut Romania peste perioada de criza, Romania nu a intrat in derapaj", s-a aratat convins seful statului vorbind (a cata oara?) despre mogulii de presa.

9. Despre CCR: "Curtea Constitutionala actioneaza ca o institutie penibila"

Aceasta declaratie a fost facuta dupa numai o saptamana, cand, in cadrul unui seminar pe teme economice, seful statului s-a plans de lisa de predictibilitate a deciziilor Curtii Constitutionale si de interferentele acestei institutii in economie.

"Si acum regret enorm cresterea TVA ca alternativa a Curtii Constitutionale de a nu accepta reducerea temporara a pensiilor. Este clar ca pensionarii au fost puternic afectati de inflatie, de cresterea preturilor la alimente.(...) Am avut probleme extrem de serioase in discutiile cu Fondul, Uniunea Europeana si Banca Mondiala legate de credibilitatea si predictibilitatea deciziilor institutiilor juridice ale Romaniei, care adesea, fara justificare si temei constitutional sau legal, au interferat politica economica a Guvernului. Si aici cred ca este evident pentru oricine cat de penibila poate fi o institutie a statului roman".

10. Despre politisti: "Baietii de la MAI fac striptease - intai isi arunca sepcile, apoi caracterul"

Peste alte cateva zile, presedintele a fost invitat la sedinta de Guvern unde a atentionat asupra angajatilor Ministerului de Interne, care par sa aiba o problema de atitudine.

"Nu voi evita nici subiectul 'ce se intampla in Ministerul de Interne'. Adica la baietii care au inceput sa faca striptease aruncandu-si sepcile si acum isi arunca caracterul pe toate televiziunile si ne asteptam si la alte evolutii", le-a spus seful statului membrilor Executivului, vizibil afectat de protestul politistilor din fata Palatului Cotroceni, cand mai multi dintre manifestanti si-au aruncat sepcile dincolo de gard.

11. Despre Rusia: "Nu sunt unul care vede Rusia ca pe o tara care are numai flori pentru Romania"

"Avem reminiscente ale trecutului, al politicienilor de varf chiar. Nu sunt unul care vede Rusia ca pe o tara care are numai flori pentru Romania, dar riscurile pentru NATO sunt si pentru Rusia: riscuri de atacuri cibernetice, droguri, terorism(...) (Cum vedeti Rusia?) Cum ne vede si ea pe noi", a declarat rece Traian Basescu intr-o emisiune tot la TVR.

12. Despre Sarkozy: "Problema mare este ca si eu si Sarkozy dam din maini mereu"

Asa a incercat Traian Basescu sa puna capat comentariilor acide din presa interna si internationala aparute pe tema relatiilor tot mai tensionate cu omologul sau francez. Seful statului a intervenit telefonic intr-o emisiune la B1TV, explicand ca la summit-ul NATO din Portugalia, nu s-a certat cu Nicolas Sarkozy. "El a spus am o intalnire, ne vedem mai tarziu, ceea ce am si facut. Problema mare este ca si eu si Sarkozy dam din maini mereu", a declarat presedintele razand, in incercarea de a minimaliza incidentul tratat pe larg in presa britanica.

13. Despre Boc: "Boc a avut momente dificile in care i-a venit sa isi ia campii"

"Coalitia de guvernare va dura pana in 2012", a sustinut presedintele tot intr-o emisiune la TVR, la inceputul lunii decembrie. "Cu Emil Boc premier?", a fost intrebat de moderator. "Aaa...nu stiu. Tine de vointa lui, de oportunitate. Emil Boc a avut momente dificile, in care i-a venit sa-si ia campii. A spus 'm-am saturat'. Tot el s-a intors din drum", a dezvaluit Traian Basescu.

14. Despre mame: "Romania a devenit o tara de mamicute si bebelusi"

Una dintre ultimele declaratii indelung comentate ale presedintelui a fost cea in care reprosa presei ca a tratat cu prea multa subiectivitate problema reducerii concediului maternal la un an. "In orice caz, in ultima vreme am observat ca Romania nu mai are femei, are mamici. Si nu mai are copii, are bebelusi. Toata tara asta a devenit o tara de mamicute si bebelusi", a spus ironic Traian Basescu, sustinand ca, pana la urma, Guvernul a ales varianta optima.

Ziare.com te invita la vot: Care dintre afirmatiile facute de Traian Basescu in 2010 ti se pare cea mai tare?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Traian Basescu, #declaratii Traian Basescu, #Basescu mamicute bebelusi, #Basescu Sarkozy , #presedinte