Surpriza lui Traian Basescu de dupa alegeri (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 12:06
11068 citiri
Surpriza lui Traian Basescu de dupa alegeri (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

O scurta rememorare a ultimilor opt ani scoate la iveala un fapt imposibil de negat si extrem de trist - Traian Basescu a facut orice a fost posibil si a sacrificat tot ce a avut la indemana pentru a detine controlul total asupra tuturor factorilor de decizie in stat.

Singura perioada in care a reusit sa ajunga la aceasta performanta - perioada dintre 2010 si 2012, cand a avut fara exceptie toate institutiile subordonate - s-a dovedit a fi si cea mai nefasta pentru romani si s-a tradus in taieri de pensii si salarii, cresteri de taxe si TVA si diminuarea unor libertati sau drepturi.

Momentul a fost intitulat de catre autori drept reforma si modernizarea statului. Cat timp nu a detinut controlul asupra Guvernului si/sau Parlamentului, ca sa nu mai vorbim de celelalte institutii - parchete si servicii - presedintele a facut ce a stiut el mai bine - multa galagie, a provocat scandaluri si a intretinut o atmosfera din care nu s-au nascut decat nervi, ura si foarta multa pierdere de timp pentru toata lumea.

Pe scurt, my way or the highway - cui nu-i place e liber sa plece, de asta s-au deschis granitele.

Intr-un interviu din 2004, Traian Basescu marturisea ca sigur nu va accepta functia de premier, daca alianta DA va castiga alegerile, pentru ca el nu este facut sa conduca structuri democratice unde se discuta la nesfarsit, iar decizia nu este luata de un singur om. Recunoastea deschis ca nu ar da pentru nimic in lume functia de primar din structura administrativa, unde el putea decide ce si cum, pentru a deveni sef al Executivului.

Si, intr-adevar, nu a renuntat la primarie decat pentru a deveni presedinte, o pozitie infinit mai putin ofertanta pentru un individ obisnuit sa comande marinarilor si care isi imagineaza ca o tara se conduce precum un vapor, iar milioanele de cetateni sunt simpli mateloti care trebuie sa se supuna orbeste tuturor viziunilor si trasnailor care-i trec comandantului prin cap cu diferite ocazii.

Or, marea viziune politica pe care Romania a mers in ultimii ani - austeritate, taieri si reduceri - a fost capodopera comandantului de la Cotroceni.

Cum doar o surpriza de proportii uriase ar mai putea intoarce rezultatul alegerilor de pe 9 decembrie, iar USL sa nu obtina majoritatea de cel putin 51% din votul romanilor, de unde va rezulta dupa redistribuire o majoritate de mandate cel putin confortabila, e previzibil de pe acum ce urma.

Luand in calcul si declaratiile de pana acum ale presedintelui, am convingerea ca indiferent de expresia votului va urma aceeasi perioada - ca si in 2004, 2008 sau 2009 - in care Traian Basescu nu va obosi sa faca tot ce-i sta in putinta pentru a-si pune in practica viziunea sa.

9 decembrie va fi asadar nu momentul in care romanii isi exprima vointa politica, ci doar o alta ocazie perfecta pentru presedinte de a-si duce la implinire planul sau care nu are decat un singur punct de corespondenta - viziunea sa despre tara, lume si UE.

Din cand in cand, in istorie, in urma unor astfel de personaje ramane cate ceva important, uneori maret. In partea civilizata a lumii asemenea lideri sunt limitati si tinuti sub supraveghere de aproape de mecanismele democratice.

Aici, insa, neavand exercitiul controlului si echilibrarii puterilor si institutiilor reciproc in stat, omul isi permite sa faca nestingherit aproape tot ce-i trece prin cap, lasand in urma doar saracie, zgomot si nervi, isterii si un stat bolnav si incult.

In concluzie, singura surpriza pe care Traian Basescu o va servi romanilor va fi sa le spuna inca o data, dupa ce isi vor fi exprimat vointa, ca tot el stie mai bine ce trebuie facut, ca interesul national nu poate fi exprimat decat de presedinte si niciun pret nu este prea mic pentru a-si satisface acest orgoliu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Basescu alegeri parlamentare 2012, #Basescu Guvern Ponta alegeri , #presedinte