Sustinerea aderarii la UE si 100 de milioane de euro, de la Basescu pentru Ghimpu

Marti, 27 Aprilie 2010, ora 13:17
3666 citiri
Sustinerea aderarii la UE si 100 de milioane de euro, de la Basescu pentru Ghimpu

Romania a semnat cu Republica Moldova un parteneriat strategic pentru sustinerea aderarii acestei tari la spatiul Uniunii Europene, a anuntat presedintele Traian Basescu la finalul intalnirii cu omologul sau moldovean, Mihai Ghimpu.

Totodata, seful statului a declarat ca tara noastra va mai acorda Republicii Moldova o asistenta financiara de 100 milioane de euro dedicata unor proiecte pe educatie.

"Mentionez doar doua din cele mai importante acorduri. Declaratia comuna privin instituirea unui parteneriat strategic pentru integrarea R. Moldova in UE in perioada urmatoare si acordul de asistenta financiara nerambursabila de 100 milioane de euro acordat pe proiecte de educatie" a spus Basescu.

Seful statului a afirmat ca a mai semnat un document cu omologul sau moldovean prin care a fost marit numarul de burse in invatamantul superior si cel gimnazial romanesc de la 2.850 la 5.000 de locuri.

Traian Basescu a promis ca autoritatile romane vor analiza "cu deschidere" doua solicitari ale presedintelui interimar al Republicii Moldova.

Este vorba despre reducerea sumei platite de moldoveni pentru obtinerea vizei de Romania, precum si acordarea unor vize pe termen mai lung, care ar putea sa aiba valabilitate pe termen de 5 ani.

"Daca din punctul de vedere al legislatiei UE aceste lucruri sunt posibile le vom trata cu maxima atentie" a precizat Traian Basescu.

La randul sau, presedintele interimar al Republicii Moldova a spus ca mostenirea lasata de comunisti este grea pentru tara sa.

Mihai Ghimpu a multumit inca o data autoritatilor de la Bucuresti pentru sprijinul financiar acordat tarii sale pentru refacerea infrastructurii de la sate si din scoli si a subliniat ca este important pentru oamenii de afaceri romani sa investeasca in economia moldoveneasca.

Presedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, se afla intr-o vizita oficiala in Romania.

La inceputul acestui an, pe 27 si 28 ianuarie, presedintele Traian Basescu a efectuat prima vizita oficiala la Chisinau dupa instaurarea regimului democratic la conducerea Republicii Moldova, in 2009.

Citeste si:
Ministrul care va demisiona astăzi din guvernul condus de Florin Cîțu. Ce reproșuri îi sunt aduse premierului
Ministrul care va demisiona astăzi din guvernul condus de Florin Cîțu. Ce reproșuri îi sunt aduse premierului
Adrian Oros a anunţat marţi dimineaţa, 28 septembrie, că îşi va părăsi funcţia de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precizând că "pentru premierul Florin Cîţu,...
Ce se va discuta în prima ședință a noului Biroul Executiv Naţional de după congresul PNL
Ce se va discuta în prima ședință a noului Biroul Executiv Naţional de după congresul PNL
Biroul Executiv Naţional al PNL este convocat marţi, 28 septembrie, în prima şedinţă în noua componenţă, după congresul partidului din 25 septembrie. Preşedintele PNL, premierul...
Sursa: Ziare.com