Tacerea asurzitoare din spatele huiduielilor (Opinii)

Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 23:58
6647 citiri
Tacerea asurzitoare din spatele huiduielilor (Opinii)
Foto: churchbytes.me

Huiduiala, la fel si ovatiile, reprezinta manifestari firesti ale democratiei. Ele sunt forma primara de invalidare/validare a unui politician sau a unei politici si aproape ca nu a existat mare lider politic de-a lungul istoriei romanesti si aiurea care sa nu fi incasat macar o data un set de huduieli copioase.

Asa ca ceea ce i s-a intamplat lui Traian Basescu la Iasi si la Focsani de Ziua Unirii nu este ceva exceptional. Ba este chiar logic pentru un presedinte jucator intr-o perioada de criza, care a provocat importante convulsii sociale. In plus, este foarte probabil ca o mare parte dintre contestatari sa fi fost membri de partid, in mod special ai PSD, dominant in ambele orase, dupa cum cei care aplauda sunt, de cele mai multe ori, preponderent tot membri de partid.

Asta nu inseamna insa ca Traian Basescu ar trebui sa treaca linistit si relaxat peste cele intamplate. Pentru ca aceste huiduieli nu au fost punctuale, accidentale, ci vin in combinatie cu alte semnale de alarma primite in ultima vreme.

Sunt, in primul rand sondajele de opinie, inclusiv cele comandate de PD-L, care indica o adevarata prabusire a popularitatii lui Traian Basescu. Intr-un singur an, domnia sa a cazut de la aproape 51%, scorul electoral din 2009, la sub 20%. Este evident ca electoratul pierdut nu se compune doar din bugetarii afectati de criza, caci acestia au fost preponderent in tabara adversa si inainte. Dar si sa fi fost pana la unul alaturi de presedinte la ultimele alegeri, tot nu ies la socoteala.

Este clar ca Traian Basescu a pierdut masiv din sprijinul clasei de mijloc angrenata in mediul privat, categorie care ar fi trebuit sa fie, dimpotriva, avantajata de corectiile bugetare. Acesti oameni nu huiduie, dar nici nu mai acorda sustinere, iar retragerea spijinului lor face sa se auda foarte tare huiduielile adversarilor.

Asta ar si trebui sa-l ingrijoreze, de fapt, pe Traian Basescu: nu faptul ca este huduit, ci ca admiratorii care aplaudau aproape ca nu se mai aud, desi PD-L si-a mobilizat si el trupele. Cu alte cuvinte, nu faptul ca are multi contestatari, ci faptul ca a pierdut dramatic de multi sustinatori.

Presedintele pare constient de acest lucru, ca dovada a evitat sa fie prezent intr-o piata la trecerea in Noul An. Argumentul neinvitarii de care primari este palid, la cati primari au democrat liberalii in tara. Si ei insa, la fel ca presedintele stiau foarte bine ca-l expun unor reactii de antipatie, asa cum s-a intamplat la Iasi si Focsani. Sunt convins ca Traian Basescu stia si la ce sa se astepte de Ziua Unirii.

Ce il decoteaza atat de grav Traian Basescu? Pe scurt, raspunsul e alcatuit din doua cuvinte: guvernul Boc. Performanta acestui cabinet lamentabil a lovit nu numai in cei afectati de austeritate. A lovit si in cei care chiar asteptau reformarea statului pe toate palierele sale. Caci pacatul acestui guvern nu a fost excesul de reforma, ci haosul generalizat, lipsa de viziune si erorile impardonabile, cu alte cuvinte incompetenta crasa care a speriat Romania mai rau decat cea mai aspra reforma.

Tacerea care lasa sa se auda atat de bine huiduielile contestatarilor, oricare ar fi ei, spune explicit, urla de-a dreptul o sigura propozitie: schimba guvernul Boc!

Eveniment Quarterly Report

Referat DNA: Baronul PSD Dumitru Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor care se ocupau de derularea proiectelor finanţate din fonduri europene
Referat DNA: Baronul PSD Dumitru Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor care se ocupau de derularea proiectelor finanţate din fonduri europene
Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, făcea presiuni asupra subalternilor săi care se ocupau de derularea unor proiecte finanţate din fonduri europene pentru ca unele sume...
Trecutul puțin știut al lui Dumitru Buzatu: a scris la un ziar celebru, în "grupul acela formidabil": "Un tânăr de treabă ajuns o otreapă"
Trecutul puțin știut al lui Dumitru Buzatu: a scris la un ziar celebru, în "grupul acela formidabil": "Un tânăr de treabă ajuns o otreapă"
Baronul PSD Dumitru Buzatu este amintit de foști colegi de facultate din Iași. În studenție, politicianul ajuns stăpânul "moșiei" Vaslui era apreciat și considerat un tânăr de viitor....
#huiduieli Traian Basescu, #Traian Basescu Unire Principate , #presedinte