Tacerea lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 13 Martie 2011, ora 14:00
6230 citiri
Tacerea lui Traian Basescu (Opinii)
Foto: Arhiva (TVR)

A trecut o saptamana de cand mica echipa reformista din PD-L, toti apropiati ai presedintelui, a fost strivita de autointitulatii talibani. Toti cei care au vituperat impotriva criteriilor de integrtiate si, mai ales, a propunerii ca penalii trimisi in judecata sa fie suspendati automat din partid erau, cu siguranta, constienti ca se ridica implicit impotriva presedintelui.

Cu putin timp in urma, intr-un interviu acordat pentru Romania Libera, Traian Basescu se declara de acord cu aceasta prevedere si recomanda partidului sa revina la discursul si principiile care l-au consacrat. Tot presedintele cerea si cooptarea Monicai Macovei, cu principii cu tot se-ntelege, in viitoarea echipa de conducere tocmai pentru recredibilizarea PD-L.

Nu numai ca raspunsul partidului a fost negativ, cu un scor zdrobitor, dar opozitia fatisa fata de Traian Basescu a devenit si un act de eroism, cel putin in acceptiunea lui Radu Berceanu. Este inca o infrangere pe care Traian Basescu o adauga la lista dezamagirilor pe care i le-a rezervat PD-L. Doar ca de aceasta data nu mai este in discutie obedienta sau supravietuirea PD-L, ci, in primul rand, supravietuirea politica a presedintelui.

Caci pentru prima data Traian Basescu nu mai este cel de care depinde soarta PD-L, ci el este cel care depinde de metinerea relatiei cu partidul. Daca rupe puntile cu democrat liberalii, ramane fara nicio parghie de exercitare efectiva a puterii, cam ca pe vremea Guvernului Tariceanu si, chiar mai grav, risca sa fie suspendat. Sigur, ii ramane prerogativa numirii premierului, dar asta doar daca are ocazia, adica daca Emil Boc demisioneaza. Si daca nu opteaza pentru premierul sustinut de PD-L, pentru cine sa opteze? Pentru Victor Ponta?

Asa se face ca tacerea de acum este tacerea unei mari neputinte. Asta nu inseamna insa ca Traian Basescu a depus armele. A schimbat doar strategia. In locul descalecarilor la partid si al criticilor directe pare sa fi ales mesajele adresate activului PD-L prin intermediul lui Sebastian Lazaroiu. Si ce spune dl. Lazaroiu poporului democrat liberal?

Mesajul transmis prin intermediul unei analize facute saptamana trecuta are o dulba valoare: un avertisment pentru partid si o amenintare pentru grei, totul impachetat intr-o metafora... gravitationala:

"PD-L se afla acum in repaus, undeva la 15% si ar trebui sa se ridice undeva la 30% (de unde a coborat). Pentru asta e nevoie de o energie care sa il propulseze. (...)sunt unii pasageri care cantaresc mai greu (trag nava in jos), altii sunt mai usori. Daca aruncam peste bord pe cei grei atunci putem ajunge la o greutate optima care sa lanseze partidul pe orbita, in conditiile unui combustibil destul de primitiv si a unei cantitati de energie relativ mica. Ce te faci insa daca printre "grasani" se afla si pilotii?"

Cine sa-i arunce peste bord? Pasagerii, se-ntelege, adica poporul PD-L. Si nu doar pentru propulsie, ci si pentru ca pilotii se ocupa si cu treburi necurate, potrivit d-lui Lazaroiu:

"O alta problema serioasa este legata de logica supravietuirii individuale. (...) sunt foarte multi cei care pleaca de la presupozitia esecului si incearca sa isi amenajeze de pe acum o viata linistita dupa ce nu vor mai fi la putere. Asta inseamna pactizarea cu adversarul politic. Pe langa faptul ca il alimenteaza cu resurse, daca pozitia ii permite asta, mai grav este ca nu aplica politicile Guvernului sau le aplica defectuos pentru a face pe plac celor care sunt acum in opozitie, dar ameninta ca vor veni la guvernare.(..)".

Si pentru ca pasagerii sa treaca la fapte, ei nu mai trebuie enervati si speriati cu criterii de integritate: "Cred ca problema cea mai serioasa cu care se confrunta, nu PD-L, ci toate partidele aflate la putere care au suferit o puternica erodare la guvernare este cu totul alta decat aplicarea unor sanctiuni excesive membrilor care au probleme de imagine".

Cu alte cuvinte, ce pare a transmite presedintele este: pedelisti urmati-ma catre o noua victorie, lepadati-va de greii care va tradeaza si, in schimb, eu o sa ma lepad de reforma morala si o sa va accept cu dosare, corupti si clientela.

Sebastian Lazaroiu o spune, de altfel, aproape explicit: "Din aceasta cauza, daca e sa cerni intre membrii organizatiei, cred ca este mai util sa-i elimini din pozitii de decizie pe lupii imbracati in blana de miel, decat sa epurezi organizatia pe baza unor criterii de imagine".

Cat despre "grei", amenintarea este cat se poate de clara: stiu ce faceti, cu cine negociati si pe cine finantati si daca nu va potoliti o sa vorbesc.

Este poate cea mai disperata oferta pe care a facut-o vreodata presedintele. Ca sa nu piarda tot, este dispus sa coborare stacheta jos de tot, adica pana la mocirla promiscuitatii romanesti.

Doar ca nu stiu daca-i va folosi la ceva. Caci greii par imuni la amenintarile lui, si-au securizat foarte bine fronturile, iar pasagerii rachetei nu mai au incredere in pilotul lui Traian Basescu, adica un Emil Boc uzat, fara autoritate si vigoare.

Pana la urma, daca tot a ajuns in situatia aceasta, Traian Basescu ar putea macar sa moara demn, aparandu-si principiile cu orice pret. Dar dupa ce le-a compromis prin toleranta care a nascut monstrii din PD-L, le distruge total in lupta cu ei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Basescu PDL integritate , #presedinte
Comentarii
Poza ETC
ETC
rank 1
Cata vreme acest inamic si populist aberant se va amesteca in guvernare cu maghiarii lui, Romania va fi in faliment moral, economic, politic si social.