Tacerea lui Traian Basescu in fata derapajelor maghiare (Opinii)

Luni, 25 Iulie 2011, ora 12:28
5135 citiri
Tacerea lui Traian Basescu in fata derapajelor maghiare (Opinii)
Foto: Arhiva (Antena3)

Te intrebi de ce niciun pedelist, niciun membru al Guvernului si nici macar presedintele nu au dat vreo replica declaratiilor premierului Ungariei, Viktor Orban, referitoare la maghiarii de peste granita, la interventia Budapestei in problema reorganizarii teritoriale a Romaniei si ciudata "unificare" a nu stiu cui cu nu stiu cine.

Daca citesti mesajul premierului Ungariei de la Baile Tusnad, te inspaimanti. Vorbeste acolo de o multime de lucruri care ar trebui sa le faca autoritatilor romane pielea de gaina.

La noi insa liniste si pace. E foarte bine ca e liniste, e si mai bine ca e pace. Sper ca aceasta stare de somnolenta si hibernare sa fie totusi o strategie constienta, nu rezultatul unui proces natural de lentoare mintala sau de retard programat dintr-o lene si o lasitate autoimpuse. Pentru ca altfel nu imi explic de ce nu am auzit si nu am vazut nicio declaratie a vreunui oficial roman vizavi de derapajele nationaliste si iredentiste inregistrate la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad.

Cat despre fantasmele lui Laszlo Tokes - ele au devenit pur si simplu o obisnuinta cotidiana. Nicio vizita in tara de-a lui Tokes fara o injuratura la adresa romanilor, istoriei, integritatii si suveranitatii noastre teritoriale. Tokes a devenit un fel de inamic public al Romaniei si romanilor, insa continua sa fie tratat cel mult cu indiferenta. Pana la urma, poate ca aceasta si este cea mai buna metoda, desi omul e, totusi, europarlamentar de Romania!

Daca Laszlo Tokes poate fi trecut cu vederea, declaratiile lui Viktor Orban nu mai pot fi ignorate. Stiu ca Emil Boc nu exista in general, decat ca un ecou al presedintelui, insa ar fi putut sa il forteze pe Baconschi sa nasca o replica. Orice, numai sa nu lase senzatia, cu care de altfel ne-am obisnuit atat de bine, ca nu avem autoritati. Sau ca totusi ele nu au picat intr-o mahmureala milenara, asemanatoare celei din evul nostru mediu prelungit. Ar fi putut, de exemplu, sa spunem ca ne ingrijoreaza atitudinea oficialilor de la Budapesta... Ceva. Orice.

In schimb, nimic. Somnul lui Traian Basescu, de dragul pastrarii actualei majoritati, sper sa fie cel putin unul calculat. Acea replica - "atata autonomie la Harghita si Covasna cata va fi in Olt sau Constanta" - sper sa functioneze. Inca. Pentru ca, altfel, grava nu este mutenia in fata pretentiilor maghiare tot mai radicale si mai agresive, ci josnic este compromisul pe care Puterea il face de dragul pastrarii majoritatii si UDMR in Guvern.

Pe de alta parte, se stie ca Laszlo Tokes si formatiunea sa este in conflict deschis cu UDMR. A-l lasa sa vorbeasca vrute si nevrute pe europarlamentar poate sa reprezinte si o strategie de a-i tine si mai strans legati pe udemeristi de actuala majoritate pedelisto - uneperisto - traseista. La fel de important a nu uita este si prietenia deloc ascunsa dintre seful statului si premierul Ungariei, Viktor Orban. A deschide gura impotriva aiurelilor iredentiste ale celor doi ar insemna condamnarea la izolare politica. Atat pe plan intern, cat si pe plan extern.

Mutenia guvernantilor nostri ar putea sa mai ascunda insa si o alta strategie. Daca Traian Basescu va lasa conflictul sa ia amploare pana in punctul critic, pana cand si UDMR se va lasa atras de retorica "marilor pasi", iar in ultima clipa presedintele se va debarasa de Uniunea Democrata a Maghiarilor, fara riscul de a mai pierde Guvernul Boc (din cauza lipsei de timp pentru alegeri anticipate), atunci maximizarea castigului este infaptuita.

Sentimentele nationaliste ale romanilor supusi pretentiilor maghiare vor gasi, in sfarsit, razbunare. Ele vor fi atat de mult rascolite, atat de mult exacerbate si isterizate, incat doar actul inlaturarii UDMR din Guvern va fi suficient pentru a le destinde. Numele singurului castigator al acestui razboi, deocamdata doar psihologic, este usor de intuit. Conditia elementara este ca UDMR sa intre in hora intinsa acum de Tokes si Orban. Iar daca nu vor dori sa se sinucida politic in comunitatea lor, vor trebui sa faca pasul.

Kelemen Hunor a declarat deja ca are nevoie de sprijinul Budapestei pentru obtinerea autonomiei. Acum mingea este - ca intotdeauna - in terenul de joaca al lui Traian Basescu. Pentru moment insa presedintele contempla spectacolul nebunilor si mediteaza. E vara si asa a promis, atunci cand s-a plans ca a luat in piept lovitura refuzului UDMR fata de problema regionalizarii. Acum coace solutia. Nu ar trebui sa mire pe nimeni daca la toamna va anunta ruperea. Vom vedea a cui.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Viktor Orban declaratii Romania, #Basescu reactii Viktor Orban, #Universitatea de Vara Tusnad , #presedinte