Teatrul absurd de la Cotroceni

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 27 Aprilie 2010, ora 18:55
5861 citiri
Teatrul absurd de la Cotroceni

Cine a urmarit dialogul dintre presedinte si liderii principalelor partide politice, care s-au perindat la Cotroceni pentru consultari, ar fi putut sa inteleaga foarte usor ce inseamna o reprezentatie perfecta a teatrului modern absurd.

Un dialog al surzilor, unde nimeni nu aude cu adevarat ce spune celalalt, desi fiecare incearca sa isi impuna cat poate mai bine unica idee, un schimb de replici fara cap si coada, unde una se intreaba si alta se raspunde.

Teatrul comico-absurd a inceput avandu-l in scena pe Victor Ponta, tanarul lider social-democrat imaginandu-si ca prin cateva glume nereusite si o ironie fara tinta il poate intimida pe presedinte. Ponta nu a vrut sa inteleaga ca pierduse deja batalia, minora si ea si fara miza, dar nu mai putin totusi o confruntare tete-a-tete cu presedintele, tocmai prin faptul ca se prezentase in fata acestuia la o confruntare fara sens si fara niciun scop bine determinat.

Si nu s-a lasat pana cand Basescu nu a speculat fiecare emotie, fiecare moment de deruta si de politete, facandu-l pe Ponta nu doar sa puna PSD-ul la dispozitia lui Basescu pentru "a da o noua haina juridica ANI", dar si sa ii ceara spasit sefului statului o noua intalnire in care sa croiasca impreuna haine juridice si pentru functionari.

Ceea ce ar fi trebuit Ponta sa spuna in calitatea sa de lider al principalului partid din Opozitie era tocmai dezvaluirea si demascarea spectacolului absurd pe care tocmai il parasise la Cotroceni. L-a facut "nesimtit" pe Boc in schimb, pentru ca acesta anunta avizul legii de functionare a ANI in Guvern, in timp ce la Cotroceni presedintele fabrica iluzia unui spectacol gratuit, pus in practica de "dragul ANI" si al razboiului cu marii corupti si mafioti ai tarii.

De la spectacolul pregatit si oferit de presedinte au lipsit liberalii, care astfel i-au trezit lui Basescu pofta de a face glume la adresa lui Crin Antonescu. Pe scurt, o consultare cu partidele politice in scopul unic de a obtine promisiunea liderilor acestora ca vor vota cu totii in Parlament, ceea ce Guvernul executa exact in momentul discutiilor. O consultare care nu avea nici subiect si nicio idee de baza, ci doar dorinta presedintelui de a transmite poporului mesajul pe care a crezut ca este oportun sa il dea.

Presedintele a dorit sa nu rateze ocazia minunata de a se arata solidar cu poporul, cu nemultumirea acestuia, de a-i acorda revansa si a-i intretine iluzia ca el, Traian Basescu, face tot ce este omenesc posibil pentru proposirea dreptatii si a adevarului. Acelasi presedinte a mai dorit sa transmita ceva. Si anume, gandul si ideea ca daca el isi doreste renasterea ANI, intreaga Putere si tot Guvernul va lupta si se va zbate pentru acest vis. Cu alte cuvinte, stati, traiti si munciti in pace, noi veghem pentru linistea si dreptatea voastra.

Pentru a-si intari bunele intentii, Traian Basescu nu a ezitat nici de la a critica decizia CCR, incercand sa faca acest lucru nu de pe pozitia sa de presedinte, ci de persoana particulara, fara nicio alta raspundere in plus fata de orice alt cetatean roman. A incheiat lovind acolo unde durea pe toata lumea: "cred ca, in decizia sa, Curtea Constitutionala, a exagerat".

Ca si cum presedintele poate vorbi acum in calitate de om, iar peste doua minute trece din nou la calitatea sa oficiala de sef al statului. Ca si cum pozitia oficiala a presedintelui nu ar intari toate prejudecatile legate de modul in care in Romania se face, sau nu se face, dreptatea.

Intregul teatru, deopotriva comic si absurd, a fost pregatit, jucat si interpretat de oamenii presedintelui, ca si cum noi am putea uita ca in ultimii 20 de ani, politicienii au facut altceva decat sa ne demonstreze cat de uniti sunt in toate cele rele. Ca si cum am putea uita ca cele mai grave pacate ale lor sunt transpartinice, iar interesele lor sunt apolitice, impletindu-se dincolo de ideologii si partide pana in profunzime cu infractiunea si crima organizata.

Noua struto-camila dupa care va urma sa functioneze ANI, adusa luni pe lume la Guvern, care prevede ca de acum vor exista doua tipuri de declaratii de avere, unele publice si altele confidentiale, arunca pur si simplu intr-un si mai mare absurd viitorul ANI. Tot ceea ce va fi public in declaratii va fi, in acelasi timp, si decent si corect si normal, iar cele private ... vor ramane private.

Citeste si:
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...
Marcel Ciolacu, despre înlocuirea miniștrilor: ”Domnul Dîncu este aici cu mine şi cică nu este remaniat. La ce să oferim explicaţii?”
Marcel Ciolacu, despre înlocuirea miniștrilor: ”Domnul Dîncu este aici cu mine şi cică nu este remaniat. La ce să oferim explicaţii?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a negat vineri, 12 august, că ar exista intenţia unei remanieri guvernamentale, menţionând că evaluarea miniştrilor s-a încheiat luna trecută, fără a fi...