Tehnica etichetarii inverse, secretul ascensiunii lui Basescu (Opinii)

Duminica, 26 Iunie 2011, ora 09:06
6163 citiri
Tehnica etichetarii inverse, secretul ascensiunii lui Basescu (Opinii)

Cel mai adesea, personalitatile politice se construiesc prin ele insele, ca in cazul lui Traian Basescu, sau sunt rezultatul consensual al elitelor, ca in acela al lui Emil Constantinescu. Cum au reusit in al doilea caz se stie, dar secretul ascensiunii actualului presedinte este cunoscut doar de un grup restrans de initiati.

Succesul personajului nostru tine de "originalitatea" politicii romanesti. Aceasta se hraneste nu cu ideologii sau programe ca in tarile avansate, ci cu un combustibil inca eficient, un amestec neaos intre imagine si notorietate.

Pana acum, castigul electoral s-a obtinut prin vanzarea si negocierea celor doua produse, folosindu-se tehnici de marketing, publicitate, PR si advertising, toate tinand de manipularea pietei. Or asta nu e politica, ci vanzare de iluzii.

Ce este etichetarea inversa

Cand majoritatea are o parere despre o personalitate, un lucru, o situatie, cel ce profita de naivitatea cetatenilor pune o eticheta contrarie, greu de dezlipit. Atrage astfel atentia asupra sa, trezeste emotia, poate feeling-ul, ca sa ramana in subconstientul publicului-tinta.

Diversiunea se face la inceput in numele binelui comun, apoi al salvarii colective. Promisiunea nu costa. Fenomenul este exploatat estetic de Orwell in romanul "1984" si analizat pe larg de Herbert Marcuse in "L'homme unidimensionnel" (Les Editions de Minuit, Paris 1968).

In principiu, eticheta trebuie sa surprinda si sa inspaimante prin continutul sau grav, arbitrar si desfigurant. Singura conditie: lovitura de imagine sa aiba tangenta cu cele mai arzatoare chestiuni ale agendei publice. Prin soc si repetitie se creeaza efecte stranii. Asemeni minciunii care devine credibila deoarece contine o parte din adevar.

Rolul etichetelor inverse

Insusite pana la detaliu si reluate de catre subordonati, de oameni de influenta, etichetele capata preponderenta ca forme mentale remanente. Scara valorilor este rasturnata cu buna stiinta, calitatile devin defecte si viceversa, infrangerea e victorie, libertatea - sclavie, pacatul - virtute, valoarea - nonvaloare, prostia - intelepciune etc.

In functie de necesitatea (i)mediata, de atitudinea propunatorului, schimbata de la o zi la alta. Orwell le numeste "new-speak" (nouvorba) si "double-think" (dublugandit).

Din aceasta perspectiva, evolutia personalitatii in discutie poate fi explicata rational. Povestile cu flerul sau fenomenal, cu Alpha Male, Zeus sunt scorneli ieftine specifice advertisingului primitiv.

In fapt, debutul si-l face pe pielea motului corect, dar prea incet si nehotarat Ciorbea, fost prim ministru al Guvernului in care Basescu ordona transporturile. Atacul nedemn, rostogolit aidoma bulgarelui de zapada, a provocat demisia Guvernului, iar de atunci steaua personajului nostru s-a inaltat neincetat.

Izbanda e a unei singure persoane

Etichetarea inteligenta i-a pavat drumul cu victorii rasunatoare, Petre Roman ("esti cel mai bun!") 2001, Stolojan, bolnav de moarte - scena lacrimogena live, Nastase - Tamara, 4 case, ambele in 2004, Geoana - spa Vintu, rusi, 2009, dupa care tehnica etichetarii inverse nu mai da randamentul scontat.

Debusolat, scade alarmant in sondaje, iar esecul ultimelor incercari cu "Crin - Porumbacu, suficient", "Ponta - copilot, imatur, superficial", "regele - tradator de tara, sluga la rusi" (nu la sovietici?) scot tehnica etichetarii din calcul pentru multa vreme.

Efectul urias, dar pervers al acesteia s-a produs prin neprofesionalismul mass-media, folosita ca difuzor omniprezent si deloc impartial, in consecinta, iuresul reactiilor a mutat centrul public de interes de pe subiectele cu adevarat importante pe altele de miza nula.

De ani buni, se evita astfel atacurile Opozitiei sau li se diminueaza impactul. Din aceasta cauza, nu s-au putut coagula tendinte si majoritati politice clare, viabile, altele decat aceea in care a esuat Puterea.

Explicatia nu e simpla. Prin etichetare, arbitrarul si absurdul devin simboluri-fetis, cu sensul unic impus de etichetator. Disolutia, stergerea din memorie nu sunt posibile in timp rezonabil deoarece "dublugandit", "nouvorba", "nourealitatea" au fost de ajuns sa legitimeze "noupersonajul", deja imprimat mentalului colectiv.

Citeste si:
Dan Barna: ”PNL și AUR sunt sateliții PSD”. Cum explică fostul lider al USR neînțelegerile din propriul partid
Dan Barna: ”PNL și AUR sunt sateliții PSD”. Cum explică fostul lider al USR neînțelegerile din propriul partid
Fostul lider al USR Dan Barna a analizat joi, 27 ianuarie, situația politică în care a ajuns PNL în urma coaliției cu PSD. Acesta a vorbit și despre neînțelegerile din partidul din care...
Consilieră USR agresată fizic de doi ”colegi” de la PNL și PMP. "Și dacă fac pușcărie, o bag în scaun cu rotile"
Consilieră USR agresată fizic de doi ”colegi” de la PNL și PMP. "Și dacă fac pușcărie, o bag în scaun cu rotile"
Un consilier local ales pe listele USR în localitatea Mogoșoaia, ar fi fost agresat de doi colegi de consiliu local, membri PMP și PNL, în cadrul unei ședințe de comisie ce a avut loc...