Opinii: "Tezele din septembrie" - autor Traian Basescu

Joi, 23 Septembrie 2010, ora 07:15
2448 citiri
Opinii: "Tezele din septembrie" - autor Traian Basescu
Foto: andilaslau.com

In timpul comunismului se emiteau celebrele teze, notele de fundament ale societatii multilateral dezvoltate. Acum, periodic, se emit verdicte dureroase, note de fundament ale unei societati in colaps, captiva intr-un stat fara credibilitate si viziune.

Verdictele care rostogolesc cutitul in rana adanca a romanilor se dau in prime time la TVR sau in plenul Parlamentului Romaniei. Purtator de cuvinte filosofice, presedintele Traian Basescu avand sprijinul total al "culturistilor" de la Cotroceni. "Culturisti" care muncesc la acelasi discurs de vreo 7 ani, dar n-au invatat inca despre uzuanta lui "datorita" si "din cauza".

Datorita noua sau din cauza noastra a avut Basescu prilejul sa mai urce, inca o data, la tribuna Parlamentului? De ce am tinut neaparat sa reinviem un personaj, care timp de 7 ani nu a facut decat sa joace perinita cu poporul roman? Aveam nevoie de cuvintele lui marete, extrem de seci si fara finalitate? Se pare ca da.

Intr-o atmosfera cu iz penal, Basescu s-a adresat camerelor reunite ale Legislativului. Camere reunite este mult spus, pentru ca in sala au ramas doar alde Oltean si ai lu' Oprea. Ca si in cazul Boc, discursul a fost centrat in jurul unei teme fundamentale: "Rusine Tariceanu"!

Sa-i fie rusine lui Tariceanu, al carui guvern a luat nastere exclusiv din dorinta lui Basescu.

Acum un an de zile, tot in fata parlamentarilor romani, Basescu facea apologia celor cinci ani de mandat prezidential. Normal ar fi fost sa vina cu doua lumanari, un buchet de flori si o bricheta. Spasit si umil, ar fi trebuit sa tina impreuna cu privitorii un moment de reculegere in memoria celor 5 ani de haos si dezordine din politica si societatea romaneasca.

Poate ca ar fi fost un lucru demn la acel moment. Dar, Basescu a vrut sa puna pe tapet toate realizarile infaptuite sub mandatul sau: pensii sociale decente, pensia medie in crestere evidenta, salarii medii excelente, venitul mediu garantat. Da, urma o campanie pentru prezidentiale. Pe langa aceste realizari demne de tinut minte s-au mai enumerat si cateva centuri ocolitoare sau pasaje supraterane. Maruntisuri adunate din pusculita goala pentru a umple golul din mandatul sterp. Firimituri care se datorau exclusiv priceperii basesciene, nicidecum unui guvern aflat in fruntea tarii.

Traian Basescu condamna drastic "pomenile" lui Tariceanu, dar trece prea fugar peste cheltuielile masive din primele sase luni ale lui 2010 facute de Guvernul Boc. In 7 ani, am auzit de la Basescu adverbul "trebuie" intr-un mod obsesiv, incat am inceput sa cred ca reprezinta vreo reforma structurala. Presedintele da cu "trebuie" asta in noi, la fiecare doua fraze. Si noi stim ca trebuie, da' cu cine?

Sa nu ne pacalim ca Basescu are vreo solutie in mintea lui de marinar. Habar n-are ce inseamna viata in Romania si pariez ca-si va varsa naduful la "Ciresica" , "Micsunica"...sau cum s-o chema locul de promenada din Neptun. El stie ca trebuie sa mai luam niste bani de la FMI, cica pentru credibilitate. Pai, cand furi voturi in Parlament ca sa treci o lege de care depinde o transa, inseamna ca esti disperat sau ti-ai injectat etnobotanice cu o seara inainte. E logic ca banii de la FMI ne sunt vitali si, nicidecum, nu sunt o ancora pentru stabilitate.

Traian Basescu a inceput frumos jocul in rolul de presedinte. A stralucit in baile de multime, precum Beckham in vremurile lui bune. Nu juca el prea bine, dar se bucura de simpatia oamenilor. Acum, Basescu incearca sa se mentina in lumina reflectoarelor, dar rolul lui de jucator a devenit derizoriu. In lipsa jocului, nici macar simpatia oamenilor nu-l mai acompaniaza. Este acompaniat de obsesii, frustrari si ...multi lingai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu discurs Parlament, #Traian Basescu Parlament, #FMI Basescu , #presedinte
Comentarii