The Economist: Criticile lui Basescu sau plansul desart al unui protestatar "Occupy Wall Street"

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 17:23
1988 citiri
The Economist: Criticile lui Basescu sau plansul desart al unui protestatar "Occupy Wall Street"

Discursul lui Traian Basescu despre posibilitatea retragerii bancilor austriece din Romania a sunat ca o cerere istovita a unui protestatar Occupy Wall Street, noteaza cotidianul britanic The Economist.

Bancile sunt lacome, au pariat pe credite riscante si acum isi intind palaria din nou. Doar ca de aceasta data, aceste remarce au venit din partea unui presedinte, scrie jurnalistul semnat V.P. pe blogul Eastern Aproaches al publicatiei The Economist.

Saptamana trecuta, supervizorii bancilor austriece au recomandat institutiilor din aceasta tara sa-si limiteze liniile de finantare catre subsidiarele din Europa de Est, ca o consecinta a potentialelor efecte generate de criza din zona euro.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a mentionat in cadrul conferintei organizate de catre The Economist ca tara noastra, precum si celelalte state din sud-estul Europei, intrate mai tarziu in Uniunea Europeana, nu trebuie sa plateasca pentru lacomia sistemului bancar din vestul Europei.

"Anuntul...a fost fie o greseala fie o lipsa de intelegere cand vine vorba de impactul pe care il are", a afirmat Basescu despre anuntul facut de bancile austriece.

El a amintit "prietenilor europeni" ca bancile austriece au facut profituri uriase in tara noastra. Acestea detin in Romania peste 30% din activele bancare.

Bancherii aflati la conferinta The Economist au afirmat ca sistemul este inca solid si ca riscul ca subsidiarele sa intre in faliment si sa fie renationalizate este "zero". Chiar daca bancile-mama isi limiteaza fluxurile de capital, Romania ramane o piata atractiva comparativ cu alte state din regiune, potrivit lui Cristian Popa, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei.

Insa economiile tarilor din Europa de Est ar putea fi grav afectate de criza din zona euro, considera econmistul-sef al Bancii Europene pentru Dezvoltare Regionala (BERD), Erik Berglof.

"Capacitatea guvernelor vest-europene sa opreasca falimentul sitemului bancar a ajuns la limita. Iar daca subsidarele din tartile estice vor ramane orfane, atunci acest lucru va inrautati criza financiara si va determina o scadere a increderii in sistemul financiar al Europei", a precizat Erik Berglof.

In urma cu o luna, Basescu a declarat la Bruxelles ca el a luat masuri pentru ca bancile straine sa nu-si retraga capital din subsidarele din Romania. temerile lui sunt de inteles, deoarece grupul austriac Erste a anuntat pierderi de 726 milioane de euro in Romania, iar raiffeisen bank ar [utea pleca din aceasta tara, se mai arata in articol.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#Traian Basescu, #Basescu banci austriece, #Basescu Economist , #presedinte