The Economist: Of, frate! Basescu isi incheie mandatul cu un scandal de coruptie

Autor: Ana Ilie
Vineri, 27 Iunie 2014, ora 11:17
7316 citiri
The Economist: Of, frate! Basescu isi incheie mandatul cu un scandal de coruptie

Politica romaneasca nu duce lipsa de tragedii si intrigi, si evolutiile din ultimele zile din jurul presedintelui Traian Basescu scot in evidenta acest fapt.

Sub titlul "Of, frate", publicatia The Economist scrie ca presedintele roman isi incheie mandatul pe fondul unui scandal de coruptie in care este implicat fratele sau.

Traian Basescu, fost capitan de nava, a fost ales in decembrie 2004, dupa o campanie anticoruptie, aminteste sursa citata. In urma cu cateva zile, presedintele, cu lacrimi in ochi, spunea: "Intre nevoia de a asigura o justitie independenta si reflexul natural de a-mi proteja fratele, aleg justitia".

Mircea Basescu si Bercea Mondialu, audiati la DNA

Fratele sau mai mic, Mircea, a fost arestat preventiv dupa ce a fost acuzat ca a luat mita in valoare de 250.000 de euro de la un infractor condamnat, Sandu Anghel, care spera ca fratele presedintelui l-ar putea ajuta sa scape de condamnarea de opt ani la inchisoare pentru ca si-a injunghiat fratele.

Mircea Basescu sustine ca este victima unui santaj si ca nu l-a abordat niciodata pe presedinte in aceasta chestiune. Presedintele il invinovateste pe fratele sau ca s-a amestecat cu un "anturaj gresit" si insista ca nu a luat bani si nici nu a intervenit in justitie pentru nimeni.

Publicatia citata aminteste ca Mircea Basescu, care are o afacere de import de carne in postul Constanta, a devenit nasul uneia dintre nepoatele lui Anghel in 2010, pentru ca "era un lucru crestin". Anghel este un "mafiot local analfabet din Constanta care a facut avere din vanzarea de fier vechi furat din caile ferate si alte instalatii, ce fusesera lasate in paragina dupa caderea comunismului".

Parlamentul a votat pentru demisia lui Basescu: Boicot, biletele roz si "USL traieste!"

Scandalul vine cu doar cinci luni inainte de alegerile prezidentiale la care Basescu nu mai poate candida. Este o lovitura finala pentru dreapta politica destramata si un impuls pozitiv pentru premierul social-democrat Victor Ponta, care spera acum sa devina presedinte. Ponta si aliatii sai i-au cerut lui Basescu sa demisioneze pentru a pastra independenta justitiei.

Cu toate acestea, pana in acest moment, continua articolul, Basescu refuza sa demisioneze, intrucat nu sunt dovezi ca ar fi intervenit in cazul Anghel.

Alegerea sa in 2004 s-a bazat nu numai pe pozitia anticoruptie ci si pe speranta ca va ajuta integrarea Romaniei in UE. Rivalul sau, Adrian Nastase, a fost trimis la inchisoare pentru coruptie, alaturi multi alti ministri, parlamentari si judecatori.

Noi stenograme in scandalul Mircea Basescu-Bercea Mondialu. Ce spune presedintele

Cu toate acestea, rivalii si opozantii l-au acuzat mereu pe Basescu ca se razbuna pe dusmanii politici si inchide ochii la coruptia din propriul partid.

Expertii nu se asteapta ca scandalul sa afecteze alegerile prezidentiale prea mult. Ponta are in sondaje 45-51%, economia se intareste, iar recenta arestare a unui mogul media, cu toate ca declansat temeri cu privire la libertatea presei, a fost privita de multi drept un semn ca sistemul judiciar se imbunatateste.

Incercarea de unire a partidelor de centru-dreapta, unde PDL se alatura liberalilor, fosti aliati ai lui Ponta, ar putea fi singura amenintare, continua textul citat. Acest grup doreste sa il nominalizeze pe Klaus Johannis, un etnic german primar al orasului Sibiu. Johannis a facut unele tranzactii imobiliare controversate dar este al doilea cel mai popualar politician al tarii. Chiar si asa, cu 23-26% in sondaje, este mult in spatele lui Ponta, care are cele mai multe sanse sa-i succeada capitanului de nava in iarna aceasta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#Basescu frate scandal, #Basescu presa internationala scandal frate , #presedinte