Tradarea lui Traian Basescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 08 Iunie 2008, ora 07:30
17188 citiri
Tradarea lui Traian Basescu

Printre rezultatele primului tur al alegerilor si predictiile pentru turul al doilea, am asistat saptamana aceasta la un eveniment de maxima gravitate - semnalul abandonarii luptei anticoruptie de catre insusi presedintele Romaniei.

In incercarea disperata de a explica succesul baronilor locali in alegerile pentru presedintiile consiliilor judetene, Traian Basescu a rostit cateva fraze epocale: "Pentru foarte multe dintre aceste nume, electoratul are o abordare mai evoluata decat a multora dintre noi si electoratul spune pana nu e condamnat, este pentru mine de buna - credinta. Cred ca este unul dintre invatamintele pe care trebuie sa le avem din aceste alegeri(...). Poporul nu valideaza mafioti. (...) Nu putem spune ca electoratul este solidar cu un corupt".

Adica, in intelepciunea sa, poporul a respectat prezumtia de nevinovatie, dar dupa ce baronii vor fi condamanti nu vor mai lua, cu siguranta, niciun vot, chiar daca alternativa va fi la fel de slaba ca duminica. Pana la condamnarea definitiva, votul popular suspenda lupta cu sistemul ticalosit.

Traian Basescu a mers chiar mai departe cu logica votului. Daca Emil Boc a castigat din primul tur alegerile la Cluj, presa are de-acum obligatia sa-l respecte. Si, probabil, implicit, sa-l vorbeasca doar de bine.

Presupunand ca acelasi principiu era aplicabil si acum patru ani, de el ar fi trebuit sa beneficieze si Marian Vanghelie, de exemplu, iar daca este un principiu general valabil, nu numai in functie de rezultatele unui scrutin, ii era perfect aplicabil si lui Ion Iliescu.

Asta inseamna, ducand rationamentul mai departe, ca fenomenul Piata Universitatii a fost o lipsa de respect la adresa unui politician validat masiv de popor, pe care aveam cu totii obligatia sa-l respectam. Si atunci de ce sa ne suparam ca minerii i-au adus la ordine pe ireverentiosi? Sau cum isi permite insusi Traian Basescu sa-l atace pe "batranul edec" "bolnav de putere" "specialist in lovituri de stat", confirmat de trei alegeri prezidentiale?

Pe logica prezidentiala, dezvaluirile de presa devin inutile, daca nu chiar insolente, iar Coalitia pentru o guvernare curata nu are decat sa se duca sa-si ceara scuze pentru atitudinea retrograda de la toti alesii aflati pe lista neagra. Votul popular i-a facut ca spuma laptelui si mai multe nu. De cand s-or fi transformat alegerile din optiune intre variante date, in tribunal?

Si inca ceva, ce ne facem cu acele fapte care desi profund imorale nu sunt ilegale? "Pana nu e condamnat, este pentru mine de buna - credinta", nu-i asa? Ce ne facem apoi cu Dinu Patriciu si grupurile de interese care ar sta la masa guvernului, demonizate de presedinte? Gata, sunt OK, ca doar nu exista condamnari! Si-atunci cum mai explica Traian Basescu razboiul ultimilor ani cu premierul?

Un esec neasumat

Dar cine extrage aceste invataminte evoluate din votul popular? Tocmai omul care a fost purtat spre Cotroceni de entuziasmul unui vot anticoruptie si antisistem. N-o fi tot in logica alegerilor ca toti cei care au crezut atunci in Traian Basescu sa se simta acum tradati?

Afirmatiile naucitoare ale presedintelui au desigur explicatii pragmatice. A fost o forma de lingusire a electoratului inainte de turul al doilea al alegerilor locale si intr-un moment in care nici PD-L si nici presedintele Traian Basescu nu sunt foarte fericiti cu scorurile electorale si, respectiv, din sondaje. Dar oare asta asteapta electoratul?

Oare PD-L ar sta acum mai bine sau mai rau daca ar fi reusit sa-si sustina radicalitatea anticoruptie din 2004 si daca n-ar fi opus el insusi rezistenta la reforma clasei poltice?

I-o fi adus PD-L-ului vreun beneficiu electoral faptul ca a atacat la Curtea Constitutionala legea care prevedea confiscarea alegerilor nejustificate?

Dosarele lui Cristian Boureanu, ale lui Ionel Mantong sau ale realesului in glorie Gheorghe Falca or fi fost beneficii electorale? Daca nu, atunci cu certitudine ca procentul, asa unic cum a fost el, incasat de firma lui Adriean Videanu din afacerea bordurilor a fost incununarea anticoruptiei?

Nu cred ca tradarea principiilor serveste reformei clasei poltice, dupa cum nu uninominalul este de vina pentru rezultatele de duminica. De vina pentru un acest prim esec al reformei este contraoferta slaba si demobilizarea electoratului portocaliu care nu a avut pe cine si de ce sa aleaga. Este cineva dispus sa-si asume acest lucru?

Sa nu se mire nici Traian Basescu si nici PD-L ca discursul antisistem a fost preluat cu succes de Sorin Oprescu. In primul rand ar fi trebuit sa nu-l abandoneze ei insisi.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Un nou eșec în instanță pentru primarul fugar Cătălin Cherecheș. Cererea care i-a fost respinsă de Înalta Curte ca nefondată
Un nou eșec în instanță pentru primarul fugar Cătălin Cherecheș. Cererea care i-a fost respinsă de Înalta Curte ca nefondată
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins marţi, 26 martie, cererea fostului primar din Baia Mare Cătălin Cherecheş de strămutare a dosarului legat de contestaţia în anulare depusă...
#Traian Basescu, #coruptie, #emisiune televizata , #presedinte