
Traian Basescu a mai bagat un mort in casa USL. "Trebuie citit cu multa atentie articolul 103 din Constitutie. (...) Sa fie atenti ca in Constitutia Romaniei se vorbeste de partidul care obtine 51% si nu de alianta. Se inregistreaza la tribunal (USL-ul, n.r.) ca alianta, daca fuzioneaza e altceva, PNL-ul cu PSD-ul. Daca fuzioneaza si obtin 51%, sunt pe articolul 103. Ca alianta insa au o mare problema", a declarat seful statului.
Mesajul a fost adresat, evident, liberalilor, aflati de cateva zile in centrul unei presiuni constante din mai multe directii. Caci daca presedintele nu le da nicio sansa sa guverneze impreuna cu PSD, ii invita sa intre in Palatul Victoria in alta formula: "In mod categoric solutia este cea pe care am incercat-o si in 2008, cu liberalii. (...) Daca ma intreaba cineva ce tip de alianta as vedea posibila si utila, as spune categoric PDL cu liberalii si UDMR".
Declaratiile lui Traian Basescu au fost dublate de cele ale lui Sebastian Lazaroiu (in exclusivitate pentru Adevarul lui Dinu Patriciu, ce coincidenta!): "Nu m-ar surprinde sa avem o super-majoritate din septembrie la care sa se adauge si PSD-ul fata de actuala majoritate si sa sustina regionalizarea si chiar modificarile din Constitutie. (...) Cred ca PSD-ul se gandeste bine, poate mai bine decat PNL-ul in momentul asta daca mai vrea sa stea inca patru ani in Opozitie sau sa vina la guvernare, cred ca analizeaza foarte serios lucrul acesta pentru ca intre timp s-au convins ca proiectul USL este subred, este riscant". Cu alte cuvinte, liberali, aveti mare grija la tradare, caci PSD a mai intors odata armele si v-a lasat singuri in opozitie, in 2008, si daca nu va razganditi voi la timp, s-ar putea razgandi ei.
Mai mult ca sigur ca in prima faza PNL va respinge colaboarea cu PDL. Cum a respins ferm si declaratiile lui Sever Voinescu privind refacerea Aliantei DA. Dar toate aceste oferte raman undeva si, in combinatie cu frustrarea ce va urma, inevitabil, impartirii candidaturilor, in combinatie cu presiunea lui Dinu Patriciu, sapa la fundamentul USL, dar si al autoritatii lui Crin Antonescu. O erodare care ar putea avea efectul scontat exact in momentul de sarcina maxima, cum ar fi in timpul negoceirilor pentru formara guvernului, dupa alegeri.
Nu stiu daca Traian Basescu crede sincer in interpretarea data articolului 103 din Constitutie. Caci el trebuie coroborat cu legea partidelor politice. Sa nu uitam ca in timpul crizei guvernamentale din 2009 Traian Basescu trimitea majoritatea PSD-PNL la tribunal pentru a putea pretinde sefia guvernului, ceea ce PSD si PNL au si facut. Asadar preseddintele insusi avea pe atunci alta lectura pentru articolul 103.
Dar Traian Basescu este pregatit ca, la nevoie, sa duca un razboi aspru. Caci, pe de-o parte, prin astfel de declaratii mai ciupeste si din credibilitatea si din soliditatea USL, cat sa o traga sub 50%. Daca totusi scorul va fi mai mare, refuzand desemnarea premierului USL declanseaza o procedura lunga, cu Parlament, Curte Constitutionala, negocieri, audieri, in timpul careia exista sanse ca liberalii sa intoarca armele, caci la impartirea efectiva a puterii problemele se pun cu totul altfel. Cu atat mai mult cu cat guvernarea din 2012 se alcatuieste, cel putin teoretic, pentru 4 ani din care Traian Basescu va mai fi la Cotroceni doar 2. Asa ca, parafrazand un cunoscut banc, cine papa bataturica cu Traian Basescu, primeste apoi si ochisor fara el.
Sigur ca intreaga criza s-ar putea incheia si cu suspendarea presedintelui, ceea ce cred ca lui Traian Basescu nu cred ca-i va mai pasa foarte tare daca USL va avea o majoritate certa si ferma. Decat sa coabiteze inca doi ani cu ea, mai bine pleaca, caci va avea chiar mai putin putere decat in timpul guvernului Tariceanu. Cu alte cuvinte, presedintele si-a anuntat strategia pentru 2012: totul sau nimic.
Liberalii stiu,dar tac chitic,pentru ca majoritatea
... Vezi tot