Traian Basescu a ales Zen. Cand va vorbi (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 12:50
6667 citiri
Traian Basescu a ales Zen. Cand va vorbi (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

De la intalnirea cu ambasadorii, Traian Basescu nu a mai vorbit in public, organizat, dupa ce s-a intors la Cotroceni. Si-o fi dat seama, poate, cat de mult irita orice ar spune.

Sau poate ca a inteles ca, oricum, degeaba vorbeste - cu exceptia faptului de a enerva, de a provoca stari conflictuale, nationale sau internationale, ori de a lovi indirect in PDL, in prag de alegeri. Si astfel avem un presedinte despre care am putea spune ca s-a transformat din jucator in spectator si ascultator.

Dupa toate probabilitatile, Traian Basescu (ajutat de cei din jur) a inteles ca, daca mai vrea sa aiba o sansa cat de mica sa scape de Guvernul USL dupa alegeri, cea mai buna metoda e sa nu spuna nimic si sa il lase pe Ponta si ai sai sa lucreze singuri impotriva lor. Pentru ca orice iesire, orice atac venit din partea Cotroceniului ar fi fost, pe langa nervozitatea transmisa, si o incitarea si o sfidare directa a frustrarilor celor 7,4 milioane de votanti impotriva presedintelui de la referendum, Traian Basescu a ales calea Zen si tace zgomotos.

Din punctul asta de vedere, nu e nevoie nici de PDL sa se expuna prea mult. Guvernul lui Victor Ponta are destule bombe pe care si le fabrica singur si apoi le scapa pe jos, ca sa fie necesara - si suficienta! - doar interventia usoara si discreta a unor institutii ale statului, ori a unor personaje si mai special inzestrate pentru tot felul de actiuni obscure. Dan Diaconescu, de exemplu, este poate trompeta cea buna de care fosta putere s-a folosit cel mai bine si mai vizibil, pentru a incerca sa discrediteze actiunile Executivului. Cat vor fi reusit, vom vedea pe 9 decembrie.

Apoi mai este meciul din justitie, unde cele doua echipe inca isi disputa rezultatul pe teren. Insa ambilor lideri ai USL pare sa le fi scapat ideea principala din intregul scandal care s-a iscat in jurul schimbarii/inlocuirii celor doi sefi ai DNA si Parchetului General. Si anume: indiferent de corectitudinea actiunilor lor, s-a avut grija sa se inoculeze deja ideea ca atat Ponta cat si Antonescu fac presiuni uriase pe Justitie, pe oamenii independenti din sistem si trag de legile statului, doar doar or spera sa puna mana pe sistem si sa controleze ei.

Nu in ultimul rand, presa - atata cata mai e - are si ea grija sa reaminteasca zi de zi Guvernului Ponta de fiecare promisiune neindeplinita, de fiecare actiune nefinalizata si de toate gafele executate constant si tot mai accelerat. In aceste conditii, nu doar ca nu mai e nevoie de Traian Basescu sa vorbeasca, dar e chiar indicat ca si figurinele de ceara compromise ale PDL sa isi tina gura cat pot mai mult. USL are grija sa se surpe, din interior, cu doar cateva maini de ajutor din afara.

Si cu cat tace mai mult acum, cu atat mai mult spera Traian Basescu sa vorbeasca dupa 9 decembrie, daca USL nu va reusi sa adune singur peste 50% dintre voturile celor care vor iesi din case. Problema e ca ARD - PDL sta atat de prost la capitolul asteptari dupa alegeri, incat presedintele lucreaza probabil si la alte scenarii, filme care sa cuprinda, mai degraba si in primul rand, ruperea USL si nu intrecerea ei.

Tacand, Traian Basescu invata sa adune procente. Insa, tacerea lunga si retragerea din teren te pot face sa te intrebi care mai este rostul acestui om in functia respectiva, din moment ce a ajuns din nou sa semneze ca primarul legi pe care alta data le-ar fi comentat ca o tentativa periculoasa de consolidare a statului "de mamicute si bebelusi".

Astazi presedintele se multumeste sa faca figuratie cu speranta ca, in curand, isi va face din nou jocul, exact asa cum l-a practicat si pana de curand: agresiv si fara niciun rezultat decat mentinerea si consolidarea puterii.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Traian Basescu presedinte tacere, #Basescu PDL alegeri parlamentare, #Basescu rupere USL , #presedinte