Traian Basescu a deschis Cutia Pandorei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 23 Septembrie 2014, ora 23:42
15940 citiri
Traian Basescu a deschis Cutia Pandorei (Opinii)

In Romania a inceput vanatoarea de vrajitoare. Tema ofiterilor acoperiti escaladeaza de la o zi la alta, intr-un ritm ametitor si transmite in societate un mesaj de maxima nesiguranta: politia politica e generalizata, statul e securistic, serviciile au luat-o razna, presa e agent de influenta, democratia e in mare pericol.

Ofiteri la varful politicii, ofiteri in presa, mai nou ofiteri in justitie, a caror deconspirare o cere un membru CSM. Tema centrala a campaniei au devenit serviciile si ofiterii.

Cutia Pandorei a deschis-o Traian Basescu si am ajuns la isterie colectiva. Ea nu face decat sa creeze panica, sa decredibilizeze institutii vitale, de la servicii, la presa si justitie si sa deturneze campania.

Vazand aceasta isterie, declansata de declaratiile sale, presedintele ar fi obligat la o reactie publica ferma. Ar fi obligat, cred, sa spuna adevarul despre starea societatii romanesti. Combinatia dintre franturi incitante si tacerea sa in mijlocul acestei demente poate fi interpretata drept o forma de confirmare a suspiciunilor publice.

Si ma intreb si eu, daca e asa, de ce nu a spus Traian Basescu nimic pana acum? Ca doar nu om fi devenit stat infiltrat de servicii pana in maduva doar in ultimele luni. Daca s-a intamplat, s-a intamplat in timp. Timp in care serviciile se aflau in ograda presedintelui, conduse de oameni numiti de presedinte.

A aflat presedintele doar in buza campaniei electorale, la final de mandat, ce nenorciri s-au produs?

Mi-e imposibil sa cred asta. Si atunci ori a stiut, a tacut si chiar a patronat infiltrarea statului roman, ceea ce ar fi o culpa de o gravitate uriasa. Fie isteria indusa acum este doar o imensa manipulare electorala, declansata de insusi presedintele Romaniei pentru a scapa de unii candidati in favoarea protejatei sau a protejatilor sai. Ceea ce nu e cu nimic mai putin grav decat prima varianta.

Dupa cum Traian Basescu nu a clarificat daca a cerut sau nu fara a avea dreptul lista ofiterilor acoperiti, asa cum spune Teodor Melescanu. La ce ii trebuia tocmai acum?

Da, o discutie serioasa despre rolul si statutul serviciilor secrete se impune, o discutie profesionista, aplicata, cu legea in mana despre acest subiect. Da, daca exista ofiteri acoperiti care incalca legea prin infiltrarea in zone care ar trebui sa le fie inaccesibile, ei trebuie deconspirati si exista teoria potrivit careia legea nu ii protejeaza daca ies din prevederile ei. Acest lucru trebuie stabilit foarte clar.

La o adica, daca in urma acestei dezbateri publice se constata ca prevederile legale nu sunt acoperitoare, se poate discuta despre modificarea lor. De exemplu, cred ca ar trebui introdusa o incompatibilitate legala intre statutul de ofiter acoperit si profesia de jurnalist.

Dar ceea ce se intampla acum, aceasta vanatoare de vrajitoare, nu are sub nicio forma o finalitate pozitiva. Este doar fundamental toxica. Si ma intreb are cineva interesul sa decredibilizeze serviciile, presa si justitia, adica institutiile cele mai implicate in lupta anticoruptie?

In acest moment, in starea in care am ajuns, cred ca asta devine intrebarea de la care trebuie sa plecam.

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...