Traian Basescu a infuriat presa britanica

Vineri, 06 August 2010, ora 10:48
10211 citiri
Traian Basescu a infuriat presa britanica

Declaratiile presedintelui Traian Basescu, in care i-a laudat pe romanii care pleaca sa munceasca in strainatate, au infuriat presa britanica.

Publicatiile The Daily Express si The Daily Star au criticat afirmatiile sefului statului, precizand ca Traian Basescu "a venit in sprijinul dorintei populatiei de a-si gasi de lucru peste hotare in loc sa fie o povara pentru stat, acasa".

Seful statului roman a multumit conationalilor pentru ca revendica ajutor de somaj in Marea Britanie in loc sa se intoarca acasa titreaza Daily Star.

Cotidianul scrie ca Traian Basescu a adus un omagiu celor doua milioane de persoane care traiesc in strainatate in loc sa le solicite sa se intoarca in propria tara.

Zeci de mii de romani beneficiaza de banii contribuabililor din Marea Britanie, pentru ca au dreptul la alocatii pentru copii, deduceri de taxe si ajutor pentru locuinta imediat ce vin in Marea Britanie, noteaza Daily Star.

Potrivit tabloidului, romanii care isi gasesc de lucru pot beneficia dupa 12 luni in Marea Britanie de platile generoase ale ajutorului de somaj.

The Daily Star reda declaratia facuta de Traian Basescu miercuri seara la TVR pe care o califica drept "uluitoare".

"Imaginati-va ce rau ar fi daca cele doua milioane de romani care lucreaza in Marea Britanie, Italia, Spania, Franta, Germania ar veni sa solicite ajutoare de somaj in Romania, cand deja avem deficite la fondurile de somaj. Deci acestor oameni am sa le multumesc pentru ceea ce fac pentru Romania", a declarat Traian Basescu.

Romania a dat afara 30.000 de bugetari anul trecut si este pe cale de a concedia alti 40.000 anul acesta, pentru a face fata crizei, mai scrie cotidianul britanic.

Presedintele roman: Luam slujbele lenesilor, noteaza si cotidianul The Daily Express, care precizeaza ca Traian Basescu a laudat romanii care s-au mutat in strainatate ca sa gasesca de munca, salvand astfel Guvernul roman.

Desi el nu a mentionat in mod specific aceasta tara, Marea Britanie este a doua cea mai populara destinatie, dupa Germania, pentru migrantii romani, afirma cotidianul.

Jurnalistii britanici spun ca remarcile presedintelui constituie o incurajare pentru romani sa vina in Marea Britanie sa isi gaseasca de lucru, decat sa fie o povara in tara.

"Remarcile presedintelui se vor dovedi in mod sigur o incurajare pentru alte valuri migratorii catre tari precum Marea Britanie, pentru ca (presedintele roman) a venit in sprijinul dorintei populatiei de a-si gasi de lucru peste hotare in loc sa fie o povara pentru stat, acasa", scrie cotidianul.

"Problema este, domnule Basescu, ca si Marea Britanie are un deficit si nu isi poate permite sa salveze Romania sprijinindu-i cetatenii la infinit", mai scrie Daily Express.

Cotidianul considera ca atitudinea lui Basescu este de natura sa infurie: "Nu face decat sa sublinieze dezastrul costisitor care s-a dovedit a fi extinderea UE".

"Comentariile sale au aratat de ce tari ca a noastra sunt un magnet pentru oamenii din toata lumea. Ele subliniaza, de asemenea, nevoia urgenta pentru o reforma a sistemului de beneficii sociale, promisa de Guvernul de coalitie, si pentru actiune, pentru a incuraja propria armata britanica de someri sa accepte slujbe in loc sa se bazeze pe beneficiile sociale lasand strainii sa ocupe locurile vacante", mai noteaza The Daily Express.

Potrivit cotidianului, 100.000 de romani muncesc in Marea Britanie in prezent, fata de numai 7.600 in 2001.

Citeste si:
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Liviu Dragnea consideră că, în cazul în care PSD a demis Guvernul, trebuia să îşi asume guvernarea, precizând că probabil s-a temut să facă acest lucru deoarece vine iarna, menţionând...
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
Sursa: Ziare.com
Comentarii