Traian Basescu a pierdut strada (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 15:20
10494 citiri
Traian Basescu a pierdut strada (Opinii)
Foto: Ziare.com/ Alexandru Nistor

Cinci milioane de romani in strada - pentru toti cei care nu inteleg de ce Traian Basescu tace. Si mut va ramane, pana in momentul in care milioanele de romani care doar privesc la televizor se vor convinge ca revolta din strada nu e decat expresia nemultumirii catorva sute (cel mult) de persoane.

Dincolo de manipularile din toate partile - din presa, de la politicienii din Opozitie si de la Putere - tacerea prelunga a presedintelui exprima cel mai bine si victoria si infrangerea.

Este victoria lui Traian Basescu prin televiziuni, oricat de paradoxal ar suna. Asupra celor care doar privesc de acasa. Cred ca Piata Universitatii nu va mai rezista mult si se va evapora de la sine. I-a lasat sa fiarba in suc propriu, le-a aplicat toate tehnicile de manipulare. Iar acum s-a retras in tacere de unde vorbeste despre euforia libertatii castigate de revolutiile din Orientul Mijlociu.

Numarul tot mai mic al oamenilor din strada, forta lor tot mai diluata, frigul si pasul in spate facut de toti liderii pedelisti vor face, cred, ca Piata Universitatii sa cada.

Cel putin pentru moment. Kilometrul 0 a fost eliberat, dar nu a fost, inca, invins. Oamenii de bine care isi strigau acolo frustrarile si durerea. Depinde doar de gradul furiei generale a romanilor, daca de astazi inainte zilele Guvernului Boc sunt numarate. Or, dupa cum ne-a anuntat cu mai mult timp in urma, pentru presedinte cateva sute de oameni in strada nu reprezinta mare lucru.

In schimbul unui dialog adevarat, tot ce putem face este sa ne amintim declaratia lui Traian Basescu in care se recunoastea invins doar in fata a cinci milioane de romani iesiti in strada. Cum cred ca inca in Romania nu se pot strange nici macar 100.000 de oameni pe strazi, fie si in Bucuresti, presupun ca guvernantii nu au niciun motiv pentru care sa isi prezinte demisiile, sa organizeze alegeri anticipate sau nici macar sa le separe si sa le repuna la termen. Pentru toate aceste schimbari de atitudine ar fi nevoie de mult mai multe mii si sute de mii de romani in strada.

Or, in saptamana scursa de la inceputul protestelor, audientele televiziunilor de stiri au explodat. Mult mai mult decat furia din strada. Asta inseamna ca romanii prefera mai degraba sa priveasca spectacolul de la televizor, interpretarile moderatorilor si imaginile montate (si implicit trunchiate) ale jurnalelor de stiri. Toate facute dupa inteligenta si/sau interesele oamenilor de acolo. Mesajele si interpretarile din mass media sunt ale oricui, numai ale oamenilor din strada nu.

Oricata buna credinta ar avea un trust de presa si jurnalistii care lucreaza acolo, realitatea din strada paleste, este obturata si hiper-interpretata prin simplul fapt ca ea trebuie sa fie selectata si filtrata pentru a putea fi transmisa. Deja avem de-a face cu o prima si minimala manipulare. Sa presupunem, cea mai onesta dintre toate. Insa chiar si aceasta poate sa reflecte o cu totul alta realitate decat cea din strada. Aici este si miza presedintelui, aici se va juca insasi soarta actualei Puteri. Pentru ca cine detine strada controleaza tot.

Prin tacerea sa si re-chemarea lui Arafat la minister, Basescu si-a cerut scuze in fata celor care au ramas cu televizorul la caldura. Acolo sunt cele cinci milioane de votanti. Atat timp cat ei nu vor iesi in strada, inseamna ca presedintele nu are nicio problema.

A invins, poate, in fata celor cinci milioane. Dar a pierdut strada. Locul unde pana acum nu fusese niciodata infrant. Traian Basescu de altadata ar fi coborat in strada.

Acum se preface a nu vedea nicio strada. Dar 22 de milioane de romani stiu ca strada traieste, e vie si isi cere drepturile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sloganuri proteste Piata Universitatii, #Traian Basescu discurs ambasadori, #partide politice, #manipulare in presa , #presedinte