Traian Basescu a plecat spre Washington - vezi cu cine se intalneste seful statului

Marti, 13 Septembrie 2011, ora 09:16
3834 citiri
Traian Basescu a plecat spre Washington - vezi cu cine se intalneste seful statului
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a plecat, marti dimineata, in jurul orei 02:50, in vizita de lucru de o zi in Statele Unite. Informatiile legate de programul presedintelui american Barack Obama arata ca nu va exista o intalnire oficiala intre cei doi sefi de stat.

Potrivit Mediafax, din delegatia romana fac parte, alaturi de presedinte, seful SMG, generalul-maior Stefan Danila, ministrul de Externe, Teodor Baconschi si ministrul Apararii, Gabriel Oprea.

Este prezent si consilierul prezidential pe probleme de securitate, Iulian Fota. De asemenea, presedintele Traian Basesescu este insotit de directorul SIE, Mihai Razvan Ungureanu, de directorul SRI, George Maior, si de ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein.

Intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale care anunta plecarea presedintelui Traian Basescu se afirma ca scopul vizitei este "finalizarea unor acorduri bilaterale".

Pe surse, s-a scris ca ar putea fi vorba despre acorduri militare importante, incluzand semnarea acordului privind scutul antiracheta.

Dincolo de problema de mare actualitate a scutului antiracheta, Romania si SUA sunt legate de un cadru juridic complex, de un parteneriat strategic puternic, de o cooperare aproape neconditionata a Romaniei la operatiuni in teatrele de razboi dar si de subiecte aflate in suspensie sau in curs de rezolvare.

O alta problema bilaterala despre care presa a relatat pe larg, dar care a ramas nerezolvata a constituit-o eventuala achizitionare de avioane F-16 de la americani.

Nu in ultimul rand, vizita presedintelui Traian Basescu la Washington are loc pe fundalul unei revigorari a subiectului presupuselor inchisori CIA din Europa, gazduite inclusiv in Romania.

Marti, 13 septembrie, Traian Basescu are programata o intrevedere oficiala cu vicepresedintele american Joe Biden. In aceeasi zi, numarul doi al Statelor Unite va fi gazda unei receptii organizate la Observatorul Naval.

Intalnirea dintre cei doi oficiali apare pe agenda Casei Albe din aceasta saptamana.

La randul sau, Barack Obama pleaca, marti, in Columbus, Ohio, pentru a-si susine pachetul legislativ privind crearea de locuri de munca, scrie The Hill.

Traian Basescu se va duce si la Pentagon, urmand sa se intalneasca cu secretarul american al Apararii, Robert Gates. In plus, potrivit unor surse citate de Realitatea TV, ar putea avea loc si o intalnire cu directorul CIA, David Petraeus, proaspat instalat in functie.

Este prima vizita a lui Traian Basescu la Washinton in mandatul actualului presedinte american Obama.

Cei doi sefi de stat s-au intalnit pana acum cu prilejul unor evenimente internationale, la care au participat mai multi lideri politici din Europa. In iunie 2010, presedintele Basescu a luat parte la o reuniune la Praga privind tratatul de dezarmare nucleara dintre SUA si Rusia, unde a participat si Barack Obama.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Traian Basescu SUA, #traian basescu washington, #traian basescu sua 2011, #basescu biden intalnire sua , #presedinte