Traian Basescu a preluat puterea (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 22:40
8290 citiri
Traian Basescu a preluat puterea (Opinii)

...e concluzia la care au ajuns multi dintre cei care nu-i mai dadeau presedintelui nicio sansa sa revina in centrul jocului politic. Dupa catastrofa de la referendumul, unde 9 din 10 romani prezenti la urne i-au spus sa plece, si de la alegerile parlamentare, cand partidul sau de suflet abia a reusit sa intre in Parlament, Traian Basescu parea definitiv ingropat la Cotroceni, condamnat sa vegeteze cuminte pana la sfarsitul celui de-al doilea mandat.

Abia deruland filmul din ultimul an si jumatate, intelegem cat de bine i-a iesit lui Basescu jocul din pozitia cea mai cazuta in care ar fi putut ajunge un presedinte de tara. S-a folosit de relatiile din Uniunea Europeana, de slabiciunea lui Ponta si dorinta acestuia de a-si reface imaginea externa, de cobitare, de trocuri cu procurori si schimburi de informatii mai mult sau mai putin secrete, intr-un cuvant de tot ce a putut sa tranzactioneze la bursa impotriva USL.

Azi nu conteaza daca a facut-o cu gandul de a distruge alianta dintre social democrati si liberali sau, in primul rand, pentru a-si repara imaginea in ochii romanilor. Probabil ambele, din moment ce tinta este una singura: asigurarea imunitatii si dupa decembrie 2014 si incheierea mandatului de presedinte intr-un mod cat mai onorabil cu putinta. Cu un an inainte de incheierea acestuia, Traian Basescu pare mai aproape ca niciodata de situatia la care probabil nici el nu mai visa.

La un an de la inghitirea "pisicului-porc", presedintele reuseste prima mare victorie impotriva Guvernului Ponta, umilindu-l pe Victor Ponta cu acciza pe carburanti, si isi impune imaginea de "tatuc" al USL, dand asigurari natiunii ca alianta nu se va rupe indiferent de jocurile de imagine imature pe care le practica liderii sai. Intr-un fel acesta e punctul final al actualei clase politice, momentul in care ea si-a pierdut rostul si rolul pe care le are oriunde in alta parte a lumii.

Victoria simbolica a presedintelui impotriva Guvernului, USL si celor doi lideri reprezinta pierderea legitimitatii morale a acestora din urma. Pentru ca amanarea cu trei luni a introducerii accizei la benzina si motorina, obtinuta de presedinte de la Ponta, inseamna ca nu va mai fi niciodata introdusa. Altfel ar trebi sa credem ca Ponta va avea curajul sa o impuna cu doar o luna inainte de a incepe campania electorala pentru europarlamentare.

Renuntarea lui Ponta atat de usoara confirma si valideaza acuzatiile pe care Traian Basescu le-a adus cuplului premier - Dragnea, cand a enuntat motivele pentru care Guvernul vrea sa introduca acciza la carburanta: o modalitate de a aloca bani publici clientelei de partid si baronilor din teritoriu pentru campaniile electorale din 2014. Acceptand atat de usor amanarea accizei, Ponta recunoaste ca nu era necesara, ca se poate si fara si ca, din nefericire, banii respectivi vor fi luati din alta parte de la buget.

Speculand la maximum victoria la acciza, presedintele a plusat dand si asigurari cu USL nu se va rupe. Venita pe fondul crizei majore din aceste zile, profetia lui Traian Basescu imbraca forma unui protectorat si superioritati pe care niciunul dintre liderii USL nu o mai are astazi asupra oamenilor de partid care-i sustin. Un epilog greu de imaginat in urma cu doar un an, dar care doar anunta adevarata confruntarea de anul viitor.

Citeste si:
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Senatul a adoptat luni, 23 mai, un proiect de lege prin care partidele sunt nevoite să pună pe listele de la parlamentare cel puțin o treime de candidați femei. Inițiativa a împărțit însă...
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Persoanele care în trecut au suferit condamnări penale definitive ar putea avea interdicție în a mai candida la alegerile parlamentare decât dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau...