Traian Basescu a pus doua cruci (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 11:16
8506 citiri
Traian Basescu a pus doua cruci (Opinii)

Decizia lui Traian Basescu de a ataca legea referendumului la CCR are o singura finalitate certa, aceea probabil si urmarita de presedinte - amanarea referendumului pentru modificarea Constitutiei pana dupa prezidentiale, deci un mandat pentru viitorul presedinte cu actualele prerogative si tot de 5 ani.

Nu stiu daca aceasta noua contestare a pragului de 30%, dupa aceea depusa de PDL, poate avea succes. Curtea nu a considerat noul prag neconstitutional, ci doar a amanat aplicarea lui vreme de un an de la intrarea in vigoare a legii referendumului.

Daca e o decizie gresita sau nu, parerile sunt in continuare impartite. Sunt cei care socotesc ca existenta unui prag de 50% garanteaza o consultare cu adevarat larga si relevanta, conforma cu prevederea constitutionala potrivit careia referendumul este o forma de manifestare a suveranitatii poporului. De partea cealalta sunt cei care invoca recomandarile Comisiei de la Venetia potrivit carora este indicat sa nu existe niciun prag de prezenta pentru ca vointa absentilor sa nu conteze in niciun fel.

Sunt adepta pragului de 50% in conditiile concrete din Romania, unde electoratul cel mai activ este si cel mai usor de manipulat, asa ca te poti trezi cu orice nazbatie votata de o minoritate bine aburita. Cert este ca pragul de 30% nu are absolut nicio jusitificare, de niciun fel, nicio logica. De ce nu 25%, de ce nu 35%?

Initial a existat o logica, dupa cum a explicat expertul anticoruptie EFOR, Laura Stefan, intr-un interviu acordat Ziare.com: "In expunerea de motive (a legii referendumului - n.red.) se spune ca trebuie sa ai 25% plus 1 din persoanele inscrise in listele electorale care sa voteze in favoarea solutiei propuse la referendum pentru ca acesta sa treaca. Deci chiar daca scazi pragul, decizia valabila era luata tot de jumatate din jumatate plus 1 din cei inscrisi in listele electorale.

Legea nu mai spune asa. Legea spune ca pentru validare e nevoie de cvorumul de 30%, iar pentru adoptare de 50% din voturile celor care au venit la vot. 50% din 30%, inseamna 15% din totalul celor de pe liste. 15% reprezinta vointa poporului?". Cum spuneam, alegerile au tot dovedit ca in Romania e usor sa cumperi 15% din voturi pe mai nimic.

E insa greu de crezut ca CCR va reveni asupra deciziei din urma cu cateva luni si probabil ca Traian Basescu stie acest lucru. Dar socoteala arata ca in conditiile acestei noi amanari a promulgarii, dupa cum recunoastea chiar Valeriu Zgonea, e foarte putin probabil sa mai avem referendum impreuna cu prezidentialele.

Asadar noul presedinte isi va incepe mandatul tot de 5 ani in aceleasi coordonate Constitutionale ca pana acum. Daca ele se vor schimba pe parcurs, va incepe o intreaga discutie despre momentul in care intra in vigoare schimbare si despre prerogativele presedintelui. Si este foarte posibil ca acesta sa lupte din toate puteriile si cu toate parghiile pentru a-si mentine atributiile intacte pana la sfarsitul mandatului. Apoi pana la sfarsitul unui posibil al doilea mandat. Si tot asa.

PSD are si mai multe motiv acum sa lupte pentru o functie prezidentiala neatinsa de care va depinde desemnarea premierului in 2016. Iar daca o vor obtine, nu cred ca social democratii vor mai vrea sa o ciunteasca.

Asa ca, intr-un fel, Traian Basescu a pus cruce definitiv si USL, si modificarii Constitutiei conform actualului proiect.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#modificare Constitutie, #referendum prezidentiale , #presedinte