USL si-a atins scopul. Finalul acesta de campanie este despre si numai despre Traian Basescu.
Televiziunile de stiri nu au transmis interventia presedintelui de miercuri seara, in schimb au lansat un tir puternic de artilerie impotriva lui, cu dezvaluiri noi si vechi.
A fost sau nu securist, a intermediat sau nu fiica lui afaceri mafiote prin biroul notarial, a participat familia Basescu la pagubirea Postei Romane? Toate tratate vag, fara dovezi consistente, fara punctul de vedere al celor acuzati, dar desigur suspiciuni importante fiind vorba despre seful statului.
Campania arata ca si cum Traian Basescu ar fi candidat, de parca el ar trebui ales sau dimpotriva respins la aceste alegeri prlamentare. Daca nu ar fi inceput deja sa ninga, am putea sa ne consideram linistiti in luna iulie, in plina campanie pentru referendumul de demitere a presedintelui.
In aceste conditii, dezvaluirea despre corectiile acceptate de Guvern la programul POSDRU, care ii pun pe cei cu proiecte europene in cadrul acestui program sa restitutie un sfert din banii europeni primiti, au trecut neobservate.
Dar vina pentru aceasta situatie ii apartine in primul rand lui Traian Basescu. Era clar ca USL se va face luntre si punte sa-l atraga in campanie pentru a face din el tema principala.
Va aduceti aminte cat de dificila a fost pentru liderii USL perioada in care presedintele a tacut, dupa revenirea la Cotroceni pana la inceperea campaniei electorale. Lipsiti de tinta lor preferata, Victor Ponta si Crin Antonescu erau nevoiti sa raspunda fix la chestiunile economice si sociale pe care incearca sa le evite.
Prin tacerea lui, presedintele a obligat USL sa evolueze in toata splendoarea lui de unul singur. A fost perioada in care Puterea a scazut cel mai mult in sondaje.
Dar intelepciunea nu l-a tinut mult pe Traian Basescu. S-a aruncat cu forta in campanie, spre norocul adversarilor sai care asta si asteptau. Eu pot intelege ca Traian Basescu a simtit nevoia sa raspunda unor acuzatii directe. Dar putea sa o faca in multe feluri, inclusiv prin declaratii scurte si punctuale sau prin comunicate de presa.
Pot intelege ca testeaza unitatea USL stimuland gasirea premierilor alternativi. Pot intelege si disperarea cu care priveste autismul PDL in aceasta campanie, autism care ameninta sa arunce viitoarea scena politica intr-un dezechilibru cu consecinte periculoase pentru democratie. Dar strategia pe care a ales-o mi se pare lamentabila.
Traian Basescu a revenit la tonul sau agresiv, pe alocuri chiar derapat, care ar fi trebuit sa intelega ca si-a epuizat potentialul. Romanii, chiar multi dintre sustinatorii sai, s-au saturat de stilul acesta total neprezidential.
Reactia publica a fost cu mult mai favorabila presedintelui in perioada de abstinenta. Putea sa se limiteze la o interventie sau doua in care sa puncteze cateva aspecte procedurale, inclusiv in privinta desemnarii premierului. Ar fi folosit cu mult mai mult scopurilor pe care se pare ca si le-a propus.
Dar inflatia aceasta de declaratii pe un ton prea adesea inadecvat nu poate avea efecte benefice. Televiziunile au inceput sa-l boicoteze si nu mai reiau decat parti din declaratiile sale, cele mai avantajoase pentru Putere si insotite de replici pentru care USL are timp de gandire.
Dar si sa fie difuzat in direct si integral pe toate canalele, la cine mai are priza presedintele? La cei pentru care mai este credibil. Va imaginati ca vreunul dintre acesti votanti proprezidentiali ar fi avut de gand sa voteze USL si s-a razgandit dupa ce a ascultat atacurile presedintelui?
Votantii USL nu mai au incredere in Traian Basescu, nu mai rezoneaza la declaratiile, atacurile, la acuzatiile emise de el. Pe cei pe care i-a pierdut, nu cred ca Traian Basescu ii mai poate aduce inapoi acum si nu in felul acesta. Si atunci toate iesirile sale, reactivarea "vechiului" Traian Basescu, uzat si lasand impresia ca incearca, cu disperare, sa compenseze pasivitatea PDL, avantajeaza doar USL pentru ca transforma parlamentarele intr-un nou referendum.
Ma adresez voua, subtinatorilor miei, care ati boicotat... Vezi tot