Traian Basescu: Am promulgat legea de reducere a CAS cu 5%

Autor: Ana Ilie
Joi, 18 Septembrie 2014, ora 19:34
10126 citiri
Traian Basescu: Am promulgat legea de reducere a CAS cu 5%

Presedintele Traian Basescu a anuntat, joi seara, ca a promulgat legea de reducere a CAS cu 5% la angajator.

Seful statului a spus ca doreste sa ofere o serie de explicatii, dupa ce a semnat decretul de promulgare, afirmand ca legea este extrem de simpla si nu pune nicio problema de constitutionalitate.

"Nu m-as hazarda sa trimit la Curtea Constitutionala o lege din patru articole, m-as pune intr-o situatie penibila, sa imi spuna Curtea ca este constitutionala", a precizat presedintele.

Seful statului a afirmat ca legea va produce efecte grave in 2015, cand deficitul fondului de pensii va creste cu 5 miliarde de lei din acest motiv. In opinia sa, Guvernul nu va reusi sa acopere deficitul, mai ales ca ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a spus ca nu e treaba Guvernului sa creeze locuri de munca.

Basescu a aratat ca aceasta este o preocupare a tuturor guvernelor europene, care incearca sa-si reduca astfel deficitele.

In plus, seful statului a aratat ca Guvernul are si obligatia, si resursele sa creeze locuri de munca, intrucat Romania dispune de 12 miliarde de euro de la Uniunea Europeana, fonduri de coeziune, cu care se pot crea locuri de munca si crestere economica.

Ziare.com a transmis in format LIVE TEXT declaratiile sefului statului

- Un singur subiect, legea de reducere a CAS. Este cel mai important subiect, care dupa ce va deveni realitate va avea un impact foarte mare pentru viata romanilor in 2015.

- Am promulgat legea reducerii CAS cu 5%, dar nu pot sa o promulg fara explicatii.

- Am intors aceasta lege la Parlament considerand ca, desi e buna, nu e sustenabila in conditiile actuale si ale anului 2015. Rezultatul retrimiterii la Parlament a fost un vot aproape unanim.

- Am precizat, legea este extrem de simpla si nu pune nicio problema de constitutionalitate.

- Am promulgat-o. Asta inseamna ca probabil anul acesta Guvernul nu va avea probleme sa acopere deficitul la fondul de pensii. Va putea sa plateasca pensiile fara problema. Pentru 2015, deficitul fondului de pensii va creste de la 12,5 miliarde lei noi la 17,5 miliarde lei noi, un efort suplimentar al bugetului de stat de 5 miliarde de lei.

- In afara de acest deficit, Romania mai are si alte obligatii, una care decurge din Tratatul Fiscal, prin care trebuie sa facem o reducere de 0,9% din PIB, alte cinci miliarde. Pentru anul viitor trebuie sa avem o crestere de cel putin de 3% din PIB la cheltuielile de aparare, alte 2,5 miliarde.

- O alta cheltuiala predictibila este legata de nevoia de a asigura componenta autohtona la finantarile nerambursabile de la UE. Aici se mai intampla doua lucruri. Suprapunerea a doua programe: 2007-2013 si programul 2014-2020, vor trebui cofinantate simultan doua programe. Si in cazul in care acordul cu FMI va continua, el se va termina in mai 2015, ceea ce inseamna ca mai pierdem 10% din cofinantare.

- Evaluarea mea este ca la cofinantare trebuie sa avem o crestere de minim inca 2,5 miliarde la un loc.

- Toate la un loc sunt 15 miliarde de lei noi. Din experienta afirm ca acest lucru nu este posibil. Mi se pare greu de atins, de aceea presupun ca pana la sfarsitul anului Guvernul are cateva solutii. Una foarte probabila este anularea reducerii CAS imediat dupa alegerile prezidentiale.

- A doua, cresterea taxelor. Nu exista solutii, nu exista alternativa la una din aceste doua masuri. Daca ai fantezie, iti poti imagina o revenire partiala la o crestere de 3% la CAS si introducerea catorva taxe, dar eu v-am dat cele doua variante seci.

- Mai sunt solutii, ele contravin flagrant cu minciunile guvernamentale.

- Prima minciuna a Guvernului este ca nu e treaba Guvernului sa creeze locuri de munca. Mai ales in situatii dificile, cand economia nu este intr-o crestere naturala, singura solutie este interventia statului pentru creare de locuri de munca.

- Sunt discutiile care sunt in Consiliul European si toti sefii de stat si guvern cauta solutii in vederea crearii de locuri de munca si reducerii somajului.

- Interventia guvernamentala este obligatorie, iar sustinerea faptului ca nu e treaba Guvernului arata ca Guvernul nu intelege ce are de facut. Aceasta afirmatie vine pe fondul realitatii ca in primele sapte luni investitiile straine au scazut, arata ca avem un guvern incompetent. Incompetenta este cu atat mai grava sa faci o asemenea afirmatie cand resursele le ai pe masa. S-au redus investitiile straine directe datorita instabilitatii din Romania, prin cresteri de taxe, declaratii nepotrivite etc, dar Romania are resurse la dispozitie.

- Pe programul de dezvoltare regionala avem alocate 3,9 miliarde de euro, am cheltuit 1,9 miliarde. Avem disponibile pentru 2015 doua miliarde. Aici sunt lucrari de infrastructura regionale sau locale, deci locuri de munca, poate afla si doamna ministru ca Guvernul are aceste parghii.

- La programul de mediu avem o alocare de 4,4 miliarde de euro de la UE si am cheltuit 1,5 miliarde. Deci mai avem pentru indiguiri, lucrari hidrotehnice sa nu mai vina apele peste noi.

- La Transporturi de la UE avem 2,2 miliarde pentru autostrazi. Sunt 1,7 miliarde de euro cu care se pot crea locuri de munca.

- Ca sa nu vorbim de nepretuita doamna Plumb care a dat un raspuns neprofesionist la afirmatiile din wekeendul trecut. La Resurse Umane avem o alocare de 3,47 miliarde euro si s-au cheltuit aproape un miliard. Au ramas 2,4 miliarde, care inseamna recalificare, o sansa in plus pentru cei care-si cauta un loc de munca.

- Ca sa aveti o idee de ansamblu, aceasta e raportarea la 8 septembrie a UE, nu povestile pe care le spune discotecarul asta sau doamna Plumb sau premierul.

- Am cheltuit 37% din fondurile alocate. Totalul inseamna 19 miliarde de euro. Noi am cheltuit 7,1 miliarde, necheltuiti 12 miliarde pe care ar trebui sa-i cheltuim in 2015 altfel ii pierdem.

- Poate doamnei Petrescu ii pica ochii pe un asemenea tabel si isi da seama ca a crea locuri de munca este o treaba a Guvernului impreuna cu administratiile locale.

- N-am crezut ca in Romania in 2014 o sa aud un ministru care spune ca nu e treaba Guvernului crearea locurilor de munca, in conditiile in care Guvernul trebuie sa coordoneze fondurile de coeziune. Daca nu aveam bani din exterior, bani gratis de la UE, as fi spus ca Guvernul nu are resurse.

- De ce-ati mai promis ca veti crea un milion de locuri de munca?

- Reactia baiatului din discoteca, ministrul Fondurilor, ne informa ca programul tocmai a fost trimis la Bruxelles pentru aprobare. Nimeni nu te pune sa vorbesti fara sa stii. Tot programul vorbeste cum vom cheltui 442 de milioane de euro pentru a asigura celor dezavantajati alimente, ulei, ghiozdane, deci nu locuri de munca. Guvernul Romaniei aloca acesti bani pentru a compelta ce face de la buget in locul investitiilor, da cadouri celor dezavantajati. Nu spun ca nu trebuie ajutati.

- Dar cand cineva spune ca nu e treaba lor sa creeze locuri de munca, se vede abordarea - Domnule, sa ne luam pentru pomeni, nu ne intereseaza pe noi autostrazile, indiguirile, pe noi ne intereseaza sa putem sa dam faina, ulei, zahar la tot poporul. Daca ar putea saraci toti sa devina dependenti de Guvern, Guvernul ar fi foarte fericit.

- Am asistat, nu vreau sa folosesc un cuvant dur, abordare tampa, cand tu ai obligatia sa derulezi programele cu fonduri europene, sa iesi in Parlament sa spui ca nu ai obligatia sa creezi locuri de munca, e un guvern care traieste intr-o alta lume.

- Preocuparea acestui guvern pentru a crea locuri de munca este zero. Romania nu va iesi din dificultate pana nu se va face prioritate zero din crearea de locuri de munca.

- De astazi, cei care au solicitat un CAS mai mic il au, dar trebuie sa stim intotdeauna exact ce-ti doresti. Politicienii care au facut-o demagogic, mincinos, as vrea sa-i vad la anul.

- Eu mai mult decat am facut din punct de vedere institutional nu aveam ce sa fac. Sa o trimit la CCR fara sa existe elemente neconstitutionale depaseste capacitatea mea de a absorbi o trimitere foarte rapida inapoi de la Curte cu respingerea observatiilor.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Basescu declaratie ofiter acoperit, #Basescu prezidentiale , #presedinte