Presedintele Traian Basescu a anuntat, miercuri, in cadrul unei declaratii de presa, ca a semnat decretele de numire in functie a unor interimari propusi de Victor Ponta, dupa ce ministrii liberali si-au dat demisia din Guvern.
Seful statului a atras insa atentia ca "in acest moment Guvernul are 9 ministere din 17 ocupate de interimari, ceea ce arata un guvern instabil".
Traian Basescu si-a exprimat speranta ca, cel mai tarziu marti, saptamana viitoare, sa treaca prin Parlament noul Guvern.
Totodata, presedintele a lansat un atac dur la adresa lui Victor POnta si Crin Antonescu, numindu-i "lideri marunti" si "de proasta calitate".
"Daca este ceva ce ma deranjeaza e ca sunt atat de marunti cei doi lideri - Ponta si Antonescu - incat au simtit nevoia sa faca un joc despre cine comunica cu presedintele si asta ar fi motivul pentru care se despart", a declarat Traian Basescu.
USL s-a rupt: Ce au discutat Ponta si Basescu la Cotroceni
Traian Basescu a mai declarat ca a vorbit cu premierul Victor Ponta despre scrisoarea FMI, precizand ca o va semna cu doua conditii: "in scrisoare nu poate sa apara cresterea taxelor pe combustibil" si "sa nu apara in scrisoare celebra electorata".
Crin Antonescu: USL si-a incetat existenta. Cerem demisia lui Victor Ponta
Ziare.com a transmis in format LIVE TEXT declaratiile sefului statului
- Primul ministru a solicitat ca alte sapte ministere sa fie ocupate de ministri interimari, actuali membri ai Guvernului.
- Intelegand ca nu a incheiat negocierile cu alte formatiuni, am fost de acord sa semnez imediat decretele pentru interimari.
- In acest moment, avem 9 ministri din 17 interimari, ceea ce arata o instabiliate.
- Daca este ceva ce ma deranjeaza e ca sunt atat de marunti cei doi lideri - Ponta si Antonescu - incat au simtit nevoia sa faca un joc despre cine comunica cu presedintele si asta ar motivul pentru care se despart.
- In perioada aceasta, de cand se chinuie sa arate cine e vinovatul pentru ruperea USL, am avut un moment de reflectie si m-am intrebat ce s-ar fi intamplat daca, in criza din 2009, in Guvern s-ar fi aflat acesti oameni si nu Emil Boc, un lider responsabil.
- M-am intrebat ce s-ar fi intamplat daca oameni de aceasta teapa ar fi trebuit sa isi asume masurile de trecere a tarii prin criza.
- Am avut noroc ca oameni de proasta calitate ca Victor Ponta nu s-au aflat atunci la guvernare. Romania s-ar fi ingropat cu astfel de oameni lipsiti de responsabilitate fata de cei care i-au ales. Nu intotdeauna cei care te aleg asteapta de la tine sa le dai bani, asteapta o guvernare corecta, in interes national. Prin disputa lor au pus tara in dificultate intr-o perioada de instabilitate in regiune.
- Au reusit sa dea impresia de instabilitate.
- Ii compatimesc pentru faptul ca detin functii si nu au reusit sa se ridice la inaltimea functiilor lor.
- Al doilea subiect este legat de scrisoarea FMI. Din punctul meu de vedere, scrisoarea este semnata si voi da mandat de semnare de catre ministrul Finantelor si guvernatorul Isarescu, cu 2 conditii.
- In scrisoare nu poate sa apara cresterea taxelor pe combustibil, si aceasta conditie nu o pun de dragul de a o pune. Asa cum v-am spus, primul ministru este un om profund corupt prin traficul de influenta al baronilor. El nu are nevoie de acesti bani pentru buget, ci pentru a umple buzunarele baronilor. Nu voi fi partenerul lui Ponta la un act imoral, de coruptie institutionalizata.
- A doua conditie este sa nu apara in scrisoare celebra electorata. Chiar daca a avut asistenta BNR pentru a lansa acest proiect, el este destinat sa-i insele pe romani. Vor plati mai mult pentru ca se prelungeste perioada de rambursare.
- Si BNR a facut analizele pe care le-am facut in prima clipa, si dupa ce a fost un promotor al masurii, ieri, am vazut o analiza a BNR care spune ca romanii vor fi pagubiti de aceasta masura.
- Deci, daca nu apare cresterea taxelor pe combustibili si electorata, voi semna scrisoarea cu FMI.
- Atat semnarea imediata a interimatelor, cat si semnarea scrisorii cu FMI sunt semnale de oarecare stabilitate a Romaniei.
Miercuri, ministrii liberali din Guvernul Ponta au demisionat, iar PNL urmeaza sa treaca in Opozitie. Decizia a fost anuntata marti seara de presedintele PNL, Crin Antonescu, dupa mai multe saptamani de criza politica provocata de refuzul premierului Victor Ponta de a accepta nominalizarea PNL pentru functia de ministru de interne si vicepremier, Klaus Iohannis.