Basescu anunta o premiera: Sa atace a doua oara la CCR pragul de 30% la referendum

Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 23:54
3996 citiri
Basescu anunta o premiera: Sa atace a doua oara la CCR pragul de 30% la referendum

Presedintele Traian Basescu a sustinut ca nu exclude posibilitatea de a reveni la CCR cu Legea referedumului, pe problema modificarii cvorumului, de la 50 la 30 la suta.

Intrebat daca respingerea de catre Curtea Constitutionala a sesizarii sale cu privire la Legea referendumului reprezinta o infrangere, seful statului a raspuns negativ.

"Nefiind vot obligatoriu, trebuie sa gasesti o formula care sa echilibreze lucrurile. Marea problema pe care o am cu pragul de 30 la suta e ca nu poti sa lasi in vigoare actuala Constitutie si referendumul la 30 la suta. De-aia CCR a dat un an pana la intrarea in vigoare. Avem si un lucru legat de modul cum isi exercita mandatele presedintele si Parlamentul", a spus presedintele, la B1 Tv.

Basescu, prima reactie in scandalul comisiilor: Terenul - achizitionat cinstit, creditul e luat corect. USL face joc politic

"Sa spunem ca trece si noua Constitutie si Legea referendumului, iar Parlamentul e cel pe care il vedeti. Ce sanse are un presedinte sa isi exercite mandatul daca in Parlament e o majoritate de 70 la suta, iar revocarea se face cu 30 la suta? Nu am avut nicio reactie la decizia CCR, astept hotararea, dar nu exclud posibilitatea sa revin la CCR. Constitutia nu il limiteaza pe presedinte ca numar. Ar fi fara precedent in mandatele mele, dar ganditi-va care este efectul intrarii in vigoare a noii Constitutii, (...) daca actuala majoritate este cea pe care o stim?

Sa spunem ca va iesi (presedinte - n.red.) Ungureanu, Boc sau Predoiu? Ce face presedintele? Il schimba Parlamentul cand vrea el. Prin modificarea Legii referendumului garantezi destituirea presedintelui, devenim un stat instabil. Nu exclud ca in intervalul celor 10 zile sa revin cu noi argumente la Curtea Constitutionala", a mai adaugat Traian Basescu.

Basescu ataca planul USL: Referendum in aceeasi zi cu prezidentialele, o lovitura de stat, un sacrilegiu democratic

Pragul la referendum ramane 30% - CCR a respins solicitarea lui Basescu

Curtea Constitutionala a respins, joi, sesizarea presedintelui Traian Basescu cu privire la Legea referendumului. In aceste conditii, pragul de participare la referendum necesar pentru ca acesta sa fie declarat valabil se reduce de la 50 la suta la 30 la suta.

Presedintele este astfel obligat sa promulge legea in decurs de 10 zile, ea urmand sa intre in vigoare dupa un an, conform unei decizii anterioare a CCR.

Noua lege a referendumului a fost modificata de USL in aceasta primavara, dupa evenimentele de anul trecut, cand Traian Basescu nu a putut fi demis pentru ca nu s-au prezentat la urne 50 la suta plus 1 din numarul total al alegatorilor inscrisi in liste.

Citeste si:
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
După patru luni în care principalii lideri din PNL s-au războit intern pentru propria tabără dinamitând coaliția de guvernare și principalele reforme promise în campania electorală, totul...
Şefii Poliției București şi DSP, convocaţi de deputaţii PSD să dea explicații despre baia de mulțime de la Congresul PNL
Şefii Poliției București şi DSP, convocaţi de deputaţii PSD să dea explicații despre baia de mulțime de la Congresul PNL
Deputaţii PSD din comisiile de Apărare şi Sănătate au transmis, luni, o convocare oficială către şefii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi ai Direcţiei de...
Sursa: Ziare.com