Traian Basescu catre romani: Mergeti la vot! (VIDEO)

Vineri, 30 Mai 2008, ora 07:15
3921 citiri
Traian Basescu catre romani: Mergeti la vot! (VIDEO)

Ingrijorat de previziunile ultimelor sondaje ce arata o prezenta scazuta la vot, presedintele Romaniei Traian Basescu a facut un apel catre romani, joi, sa aloce in jur de 15 - 20 de minute din ziua de duminica si sa se duca sa voteze.

"Rog romanii sa participe la alegerile locale din 1 iunie. Stiu ca duminica este un moment de respiro dupa o saptamana de munca grea. Fac o rugaminte la romani sa aloce in jur de 15 - 20 de minute din ziua lor de duminica si sa voteze [...] Eu voi fi la vot la prima ora duminica, 1 iunie", a promis seful statului, in speranta ca romanii ii vor urma exemplul si isi vor exercita dreptul de vot.

Mai mult, presedintele Romaniei a punctat ca "participarea la vot, implicarea in decizia asupra celor care ne vor conduce, care vor raspunde de calitatea vietii fiecaruia dintre romani este esentiala. Nu putem sa nu ne implicam in decizii prin participarea la vot si sa ne manifestam nemultumirea".

Totodata, Basescu a tinut sa precizeze ca in campania electorala pentru alegerile din 2008 s-au cheltuit 70 de milioane de lei tocmai pentru a convinge romanii sa voteze.

"Este extrem de important ca decizia care se va manifesta prin vot duminica sa fie in favoarea celui mai bun. Oamenii alesi duminica vor gestiona 20 de miliarde de euro, bani europeni, destinati imbunatirii mediului, modernizarii drumurilor, constructiiei de canalizare si de retele de apa curenta, destinati imbunatatirii vietii cetateanului".

"Pe data de 1 iunie, adica duminica aceasta, au loc alegeri locale. Previziunile unei participari scazute m-au indemnat sa fac un apel catre romani. In aceasta duminica, romanii, cetatenii cu drept de vot, isi vor alege primarii, primarii de comune, de orase, de municipii, consilierii locali, presedintii de Consilii Judetene si consilierii judeteni", a explicat seful statului functiile pentru care romanii isi vor vota candidatii.

Totodata, Traian Basescu le-a reamintit locuitorilor Romaniei importanta votului de duminica.

"Viata de zi cu zi a fiecarui cetatean depinde de cei alesi in administratia locale, de primar, de presedintele de Consiliu Judetean, de siguranta cetateanului, de dezvoltarea scolilor, de incalzire, de alimentarea cu apa, de spatiile verzi si modernizarea drumurilor judetene", a atras atentia seful statului, adaugand ca votul nu este doar un drept, ci si o responsabilitate.

"In noiembrie 2007 a avut loc un referendum prin care romanii, cetatenii cu drept de vot, au fost invitati sa se pronunte daca doresc introducerea votului uninominal. Chiar daca referendumul nu a fost validat, romanii au votat pentru votul uninominal. Iata ca avem vot uninominal sa alegem presedintii de Consilii Judetene prin vot si nu in baza aranjamentelor dintre partide", a amintit seful statului romanilor.

Pe de alta parte, Traian Basescu a subliniat ca votul uninominal nu este de ajuns.

"Nu este suficient sa avem vot uninominal. Este obligatoriu pentru a valorifica sansa introducerii votului unimonial sa ne si exercitam dreptul de vot. Altfel, votul uninominal nu va duce la imbunatatirea vietii politice. Romaniii au pentru prima data ocazia sa aleaga cine va fi persedinte al Consiliului Judetean".

Integrand alegerile locale din acest an in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, seful statului a subliniat ca romanii "vor alege prima promotie de dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, altfel spus, demnitari locali europeni".

Potrivit unui sondaj INSOMAR, comandat de Realitatea Tv si realizat in perioada 13 - 16 mai, 52% dintre romani au spus ca se vor duce la vot, 17% au declarat ca probabil se vor duce, 20% au raspuns ca nu se vor duce la vot, iar 9% au precizat ca sigur nu vor vota. 2% dintre romani au spus ca nu stiu daca vor merge la vot duminica, 1 iunie.

Citește și:
Cetăţeni români, repatriați din Turcia. 13 persoane, între care şi doi minori, sunt în zbor spre România
Cetăţeni români, repatriați din Turcia. 13 persoane, între care şi doi minori, sunt în zbor spre România
Ministerul Afacerilor Externe a precizat că, marţi seară, alţi 13 cetăţeni români, între care doi minori, au fost îmbarcaţi cu succes în vederea repatrierii de pe Aeroportul din Adana,...
A fost aleasă destinația culinară a anului 2023. E doar la o oră și jumătate de România
A fost aleasă destinația culinară a anului 2023. E doar la o oră și jumătate de România
Destinația culinară a anului 2023 a fost aleasă pe baza voturilor călătorilor, exprimate pe portalul tripadvisor. Conform preferințelor, anul acesta Roma este destinația culinară...