Ziare.com

Traian Basescu cere reexaminarea unei legi privind formarea profesionala a adultilor

Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 21:01

   

Traian Basescu cere reexaminarea unei legi privind formarea profesionala a adultilor
Presedintele Traian Basescu, a semnat marti cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea si completarea unei legi privind formarea profesionala a adultilor, pe care a trimis-o Parlamentului Romaniei, respectiv presedintelui Senatului, Crin Antonescu.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de Administratia Prezidentiala, legea intra in contradictie cu Legea educatiei nationale.

In cererea de reexeminare se prevede faptul ca "proiectul de act normativ trebuie corelat cu prevederile actelor normative de nivel superior sau de acelasi nivel, cu care se afla in conexiune" si ca prevederile Articolului I pct. 8, precum si cele ale Articolului I pct. 24 al legii transmise la promulgare vin in contradictie cu dispozitiile art. 340 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011.

Totodata, avand in vedere faptul ca formarea profesionala a adultilor, care se finalizeaza cu acte de calificare la nivel national, reprezinta o activitate de interes general si face parte din sistemul national de educatie si formare profesionala si ca in urma procedurii de autorizare trebuie sa se faca dovada calitatii serviciilor prestate, atributiile si rolul Autoritatii Nationale pentru Calificari trebuie intarite prin lege, se mai arata in comunicat.

Administratia Prezidentiala precizeaza ca, prin dispozitiile sale, "legea transmisa spre promulgare nu numai ca nu intareste rolul si atributiile Autoritatii Nationale pentru Calificari, dar prin continutul sau anumite atributii ale acestei Autoritati sunt eliminate si instrumentele sale de coordonare a activitatii de autorizare sunt suprimate".

In plus, in contradictoriu cu interesul general al activitatii de formare profesionala, legea "introduce un regim sanctionator pentru nerespectarea standardelor de calitate mult mai bland decat forma anterioara a actului normativ".

Presedintele Traian Basescu a notat si ca legea nu respecta decizia CCR, ca "textul legislativ trebuie sa fie formulat clar, fluent si inteligibil, fara dificultati sintactice si pasaje obscure sau echivoce. Forma si estetica exprimarii nu trebuie sa prejudicieze stilul juridic, precizia si claritatea dispozitiilor".

Or, legea transmisa spre promulgare este formulata, in ansamblul sau, intr-un mod ambiguu, neclar si vag, continand contradictii, omisiuni si texte de natura a da nastere la interpretari si abuzuri, se mai arata in comunicatul trimis de seful statului.

F.N.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1880 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

E bine ca se manifesta exigenta. Toate legile

ar trebui analizate asa incat sistemul sa fie coerent.

 

HaHaila vrea ca Legea sa fie in consonanta si adaptata

pe formarea ciumei portocaliii.
Este o gluma,asa cum a ajuns si HaHaila, da formarea profesionala este o problema in Romania, dar nu este problema lui si mai ales a ciumei portocalii care se pregateste de o luuuunga opozitie sau de o luuuuunga pauza de parlament, sa speram cu nu mai aduna 5% din voturi.

 

Frequently corrected errors:

Am vrut să spun "mai multă atenție"...

Iar esti confuz tovarase bolsevic

Ciuma nu poate fi decat ciuma bolsevica PSD ..citeste istoria si o sa aflii de ce comunistii erau comparati cu ciuma.

De tinichigii si caloriferisti se pot ocupa cei 2 ministrasi

Abramburica si Marga! Cind va veti apleca peste cazul de plagiat al lui Ponta? Vedeti sa nu degurgitati deasupra...

Daca

hahaha dadea acest aspect pe cand funeriu rea ministru intelegeam.dar acum...ultimile zvacuri.Vine si 2014

 

Pt "executarea"politica a lui HaHailaNuTrebuie2014 ci 2013Mart

Crezi ca poporul roman il va mai suporta atat de mult?

 

@ chr....

asa este dar din rosii s-au diversificat una din ramuri este portocalie!apoi au dat cu vanitate si azi sunt albi.sa dea Dumnezeu sa ai parte de o viata lunga in care sa te bucuri de toate binefacerile date de BOC

 

Si mai ales ale lui HaHaila,

.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor