Traian Basescu cere reexaminarea unei legi privind formarea profesionala a adultilor

Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 21:01
2062 citiri
Traian Basescu cere reexaminarea unei legi privind formarea profesionala a adultilor
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Traian Basescu, a semnat marti cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea si completarea unei legi privind formarea profesionala a adultilor, pe care a trimis-o Parlamentului Romaniei, respectiv presedintelui Senatului, Crin Antonescu.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de Administratia Prezidentiala, legea intra in contradictie cu Legea educatiei nationale.

In cererea de reexeminare se prevede faptul ca "proiectul de act normativ trebuie corelat cu prevederile actelor normative de nivel superior sau de acelasi nivel, cu care se afla in conexiune" si ca prevederile Articolului I pct. 8, precum si cele ale Articolului I pct. 24 al legii transmise la promulgare vin in contradictie cu dispozitiile art. 340 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011.

Totodata, avand in vedere faptul ca formarea profesionala a adultilor, care se finalizeaza cu acte de calificare la nivel national, reprezinta o activitate de interes general si face parte din sistemul national de educatie si formare profesionala si ca in urma procedurii de autorizare trebuie sa se faca dovada calitatii serviciilor prestate, atributiile si rolul Autoritatii Nationale pentru Calificari trebuie intarite prin lege, se mai arata in comunicat.

Administratia Prezidentiala precizeaza ca, prin dispozitiile sale, "legea transmisa spre promulgare nu numai ca nu intareste rolul si atributiile Autoritatii Nationale pentru Calificari, dar prin continutul sau anumite atributii ale acestei Autoritati sunt eliminate si instrumentele sale de coordonare a activitatii de autorizare sunt suprimate".

In plus, in contradictoriu cu interesul general al activitatii de formare profesionala, legea "introduce un regim sanctionator pentru nerespectarea standardelor de calitate mult mai bland decat forma anterioara a actului normativ".

Presedintele Traian Basescu a notat si ca legea nu respecta decizia CCR, ca "textul legislativ trebuie sa fie formulat clar, fluent si inteligibil, fara dificultati sintactice si pasaje obscure sau echivoce. Forma si estetica exprimarii nu trebuie sa prejudicieze stilul juridic, precizia si claritatea dispozitiilor".

Or, legea transmisa spre promulgare este formulata, in ansamblul sau, intr-un mod ambiguu, neclar si vag, continand contradictii, omisiuni si texte de natura a da nastere la interpretari si abuzuri, se mai arata in comunicatul trimis de seful statului.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu reexaminare lege formare adulti, #Basescu cerere reexaminare lege, #lege formare profesionala adulti , #presedinte