Traian Basescu da lectii Europei (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Luni, 19 Septembrie 2011, ora 14:10
7216 citiri
Traian Basescu da lectii Europei (Opinii)

"Clasa politica este incorecta in toata Europa de la caderea comunismului, de 20 de ani" - Traian Basescu, intr-un interviu acordat postului Pro Tv.

Ai spune ca replica vine din partea unui reprezentant al celui mai prosper, dezvoltat si democratic stat de pe Batranul continent. De la cineva care prin statura realizarilor sale isi poate permite aroganta de a tine lectii tuturor democratiilor si civilizatiilor Apusului.

Nu e prima oara cand Traian Basescu da lectii de politica si economie liderilor europeni. Presedintele a mai tras si cu alte ocazii cate un perdaf economiilor europene cu probleme in gestionarea datoriilor bugetare, acuzandu-le in principal de exagerarea statului social si a drepturilor economice castigate de cetatenii lor.

In ultima interventie, in care Traian Basescu a povestit ce a vorbit cu presedintele Statelor Unite, din nou, ca si cum vizita ar fi durat 3 zile si 3 nopti iar subiectele ar fi fost dezbatute si tocate marunt, nu abia atinse asa cum se intampla intr-o intalnire fulger de 25 de minute, presedintele a fost si mai categoric impotriva filosofiei si politicii promovate in tarile din Occident.

Teoria presedintelui, interesanta si foarte buna pentru dezbaterile de seminar, dar inexacta in contact cu realitatea, este ca "oamenii politici europeni nu au stiut unde sa se opreasca" in construirea si edificarea statului social, ajungand astazi prea departe pe drumul acordarii de drepturi si castiguri tuturor.

Elanul ar fi venit din dorinta Occidentului de a contrabalansa comunismul si "realizarile" sale in masa. Iar prabusirea comunismului nu a reusit sa-i opreasca pe europeni din cursa lor nebuna si sociala.

"Pana atunci a fost nevoie sa inventeze statul social, statul asistential as putea spune, pentru ca trebuia contrabalansata ideologia comunista in care statul dadea fiecaruia ce ii trebuie", iar pentru ca nu au stiut unde sa se opreasca "oamenii politici europeni au indatorat statele pentru a creste continuu salariile, pensiile si programele sociale" - Traian Basescu.

Sa presupunem ca obiectiile presedintelui ar fi corecte. Ca politicienii "nu au stiut unde sa se opreasca" - astazi care ar fi alternativa oferita de modelul Traian Basescu? Masurile de austeritate oare impuse cu forta si pe perioada nedeternimata din Romania? Taieri in masa de salarii, de pensii, concedieri fara numar si eliminarea tuturor formelor de ajutor social chiar si pentru cei care au muncit o viata? Oare spre ce viitor ne putem indrepta cu astfel de solutii, spre ce fel de "Sa traiti bine" tinde atunci cand anunta "moartea statului social"?

Aceste idei sunt cel putin bizare si extravagante venind din partea unui presedinte de tara unde sistemul educational a fost facut praf, unde sanatatea este in coma, unde aproape nicio institutie a statului nu mai are nicio autoritate, iar justitia se face doar dupa ureche si in functie de influente politice. E dramatic ca presedintele unei tari care este refuzata in spatiul Schengen, in primul rand pentru ca nu poate si nu vrea sa renunte la coruptie, sa tina predici si lectii de politica si filosofie economica unor tari unde cel putin viata mai pastreaza inca iluzia unui viitor.

La noi, prezentul reformat si modernizat de libertarianul Traian Basescu, adversarul de moarte al statului social, a trecut de la accente de disperare la forme mult mai subtile de nostalgii ale trecutului comunist.

Se pare ca aici presedintele in sfarsit si-a gasit originile si punctul final al reformei. Criticand comunismul democratiilor din Vest a reusit sa-si transforme poporul intr-o masa nostalgica exact dupa acel comunism vinovat de tot ce e rau astazi in Romania si in lume.

In loc sa depaseasca trecutul si sa priveasca spre viitor, incercand sa construiasca o lume, totusi, mai buna, Traian Basescu prevesteste si sfarsitul Europei. Doar pentru ca asa este "la moda" si exprima astfel trendul popular. A uitat rapid ca in urma cu doar doi ani se lauda in Parlamentul Romaniei cu cele mai mari cresteri de salarii si pensii din primul sau mandat. Atunci popular insemna sa spui asta. Acum exact pe dos. Halal reforma, frumoasa modernizare si inteligente lectii!

Citeste si:
Mihai Chirica se dezice de George Smion, după ce l-a susținut la alegerile europarlamentare. „Se crede o persoană mesianică, care va veni și va salva România” VIDEO
Mihai Chirica se dezice de George Smion, după ce l-a susținut la alegerile europarlamentare. „Se crede o persoană mesianică, care va veni și va salva România” VIDEO
Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, cel care l-a susținut pe liderul AUR George Simion la alegerile europarlamentare din 2019, și-a schimbat opinia despre acesta. Chirica a declarat...
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), susţine, într-o postare pe Facebook, că viitorul Congres al PNL, programat peste o săptămână la...
Sursa: Ziare.com
Comentarii