Ziare.com

Traian Basescu: Cele patru prioritati de securitate pe care le vizeaza UE

de Florin Necula
Vineri, 20 Decembrie 2013, ora 18:08

   

Traian Basescu: Cele patru prioritati de securitate pe care le vizeaza UE
Presedintele Traian Basescu a sustinut declaratii de presa, vineri seara, de la Palatul Cotroceni, dupa intoarcerea de la Bruxelles, unde a avut loc Summit-ul Partidului Popular European.

Politica de securitate si aparare comuna si securitatea maritima au fost printre cele mai importante subiecte de discutie ale summit-ului Consiliului European.

De asemenea, securitatea cibernetica si crima organizata si terorismul au fost alte teme pe care seful statului le-a prezentat in cadrul declaratiilor sustinute la Palatul Cotroceni.

Totodata, Traian Basescu a mai spus ca decizia de a realiza o industrie de aparare la nivel european "ne obliga ori la perfomanta, ori la disparitie", adaugand ca industriei de aparare din Romania ii sunt necesari bani de cercetare.

Basescu, la Consiliul European de la Bruxelles

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- Am considerat ca totusi trebuie facuta o informatie publica legata de desfasurarea ultimului Consiliu European, trebuie sa o fac aici.

- O sa va spun in cateva cuvinte ce s-a intamplat la Bruxelles, ieri si astazi.

- Consiliul European de iarna a avut o agenda extrem de importanta si v-o prezint. Primul si cel mai important punct: politica de securitate si aparare comuna. A fost subiectul de forta.

- Rolul acestui Consiliu a fost sa stabileasca o perspectiva strategica in vederea modificiarii politicii de aparare comuna din anul 2003. Era timpul pentru modificarea acestei politici.

- Ca sa nu fie nicio confuzie, la inceputul lucrarilor Consiliului a participat secretarul general NATO.

- S-a subliniat frecvent ca partenerul principal al UE este NATO.

- Discutiile s-au concentrat pe operatiunile UE militare si civile si cel de-al doilea palier - strategiile UE privind noile provocari de securitate.

- Este o abordare cuprinzatoare a problematicii de aparare si securitate.

- Al doilea palier este legat de mobilizarea resurselor in baza unei strategii, asigurarea compatibilitatii intre diversele politici europene, deci nu numai politica de aparare, avem spre exemplu politica de imigratii.

- Un alt obiectiv este valorificarea parteneriatelor cu terte state, cum am fost si noi candva - stat partener al NATO.

- S-a ajuns la un acord pe prioritati si acestea vizeaza patru segmente: securitatea ciebernetica, elaborarea unei strategii de securitate maritima - aici interventia noastra a fost extrem de puternica, insistand ca Marea Neagra trebuie introdusa in aceasta strategie.

- A treia prioritate - crima organizata si terorismul. A patra prioritate - sprijinul pe care trebuie sa il acordam statelor terte pentru cresterea securitatii granitelor.

- In ce priveste subiectul apararii si securitatii la nivel european, el a fost important din punctul nostru de vedere din doua aspecte: securitatea maritima - nevoia consolidarii securitatii la Marea Neagra.

- Summit-ul NATO de la Chicago a stabilit foarte clar ca Marea Neagra este o zona de vulnerabilitate.

- As sublinia un lucru legat de securitatrea cibernetica: Consiliul Europei a luat decizia infiintarii la Bucuresti a unui oficiu pentru combaterea criminalitatii informatice.

- Propunerea mea facuta in consiliu a fost ca acest oficiu sa devina o agentie europeana.

- Poate trecem hackerii pe partea buna a baricadei.

- Nivelul de pagube cibernetice, cifra oficiala de pierderi pentru anul 2012 este de aproximativ 290 de miliarde de euro.

- Zilnic sunt atacate si scoase din functiune 148 de mii de calculatoare.

- Crearea unui sistem de avioane fara pilot - asa-numitele drone. Trebuie sa avem avioane fara pilot.

- O alta prioritate pentru 2014-2015 este construirea unei flote de avioane pentru alimentarea avioanelor din aer.

- O alta prioritate: dezvoltarea comunicatiilor prin satelit.

- In legatura cu industria de aparare, va fi un moment decisiv pentru industria noastra, ca urmare a deciziilor luate si aici abordarea nu poate fi decat "Esti de acord, daca nu, ramai cu industria ta".

- SUA au in dotare acum un singur tip de tanc greu. Statele UE au 53 de tipuri de tancuri.

- Sau la elicoptere de salvare in teatrele de operatii: SUA au o singura specificatie de elicopter. UE are 16 specificatii de elicopter.

- Sau SUA au doua tipuri de fregate, UE are 18 tipuri de fregate. Acest mozaic de dotari face si costurile apararii UE mult mai ridicate.

Industria de aparare din Romania: Ori performanta, ori disparitie

- Pentru industria de aparare s-au stabilit patru criterii: industrie integrata la nivelul UE, sustenabila prin comenzi si prin vanzari in afara UE, sa fie industrie invovativa si industrie competitiva.

- Romania va trebui sa-si stabileaca un set de segmente in care poate fi performanta cu industria de aparare. Sa produca la cel mai inalt nivel ori avionul scoala, ori tancul, ori transportorul blindat, ori armamentul de infanterie, ori alte produse alte industriei de aparare.

- Este si un semnal pentru industria de aparare, ca decizia de a realiza o industrie la nivel european ne obliga ori la perfomanta, ori la disparitie.

- In perioada imediat urmatoare, industriei de aparare din Romania ii sunt necesari bani de cercetare.

- In ce priveste dezvoltarea unitara a UE, politicile economice si de ocupare, s-a pus un accent deosebit pe principala piesa a acestei politici, care reprezinta respectarea recomandarilor de tara.

- Speranta este ca, din 2015, uniunea bancara sa poata functiona. Am afirmat intentia Romaniei de a participa la uniunea bancara. Pe piata Romaniei isi desfasoara activitatea cele mai multe banci din zona euro.

- S-a stabilit ca deocamdata sa nu se ia o decizie de incepere a negocierilor cu Albania.

- In ce priveste Moldova, am sustinut decalarea termenului care era septembrie, astfel incat in luna august Republica Moldova sa poata semna Acordul de Asociere si cel de liber schimb.

- Am atentionat Consiliul si Comisia Europeana cu privire la limba de redactare a acordului cu Republica Moldova, avand in vedere ca limba oficiala in Republica Moldova este limba romana.

- Am atentionat ca trebuie tinut cont de hotararea Curtii Constitutionale.

- Va multumesc mult.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4714 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
30 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

'Traian Basescu:'

Articole precum cel de fata ar trebui incadrate la categoria: 'Articole de dat in vileag postacii de partid'. Cititi comentariile de mai jos si veti intelege. Si nu orice fel de postaci ci aia mai slabi de imaginatie. Aia de nu au cum spune ceva la subiect si-si debiteaza placa zgariata si plictisitoare.

 

inca nu e 17:30 ......

abia de e 17:25 !

Oare ce ne mai spune ?

Pe vremea lui BOC ... de ce nu vorbea ?

 

Nu l-a difuzat decat B1!!! Si un pic Realitatea TV... Boring!

Se stinge usor, usor Hahaila!

Ignoranta

Important este mesajul , nu cine-l transmite.
TB a facut o informare privind hotarari ale UE ce vor afecta interesele Romaniei. Prin urmare ignoranta anumitor posturi TV dauneaza in primul rand intereselor Romaniei si abia apoi imaginii lui TB.
Lipsa comentariilor "la subiect" demoonstreaza ca ignoranta posturilor TV a fost "bine" receptata de auditori. Ignoranta este vecina cu iresponsabilitatea , iar efectele le simtim in viata de zi cu zi. Nu intamplator suntem ultimii din UE la toate capitolele.

Bingo!

Dom impartial, aveti dreptate.

@ Rautzu: postacii uslamisti NU citesc articolele, doar

posteaza aceleasi "muraturi expirate" zilnic, asa ca sunt usor de recunoscut.
Presedintele Romaniei, a informat, asa cum o fac toti din UE si este firesc, despre summit-ul Consiliului European.

Esti - de departe ! - cea mai scarboasa sluga de

pe forum!
Nici macar cristian80 (un descreierat neo-comunist!) si fanfan (unmilitian instruit!) ,nu provoaca atata scarba!
Un milog ajuns peste granite, ca toate ccurvele, toti hotii si cersetorii Romaniei, asta esti! In toate bolile pamantului sa dai, sluga obraznica, ce esti, ca numai de insulte te tii! HHUUOO!

Ba vorbea

In locul lui Boc.

 

Purtatori de cuvint

Dumneavostra vorbiti in numele domnului Voiculecu. Se pare ca felix are o armata de purtatori de cuvint pe acest forum.

Are intr-advar multi, multi dar...slab intelectual

...ca sa nu zicem mai pe scurt!

Din fericire pentru unii si din pacate ptr. altii, discutii privind

....securitatea nationala si Europeana. Presedintele fata de altii (politicieni Romani) asi exercita misiunea cu brio ptr.Romania. Felicitari d-nule presedinte !

 

Se pare ca esti virusat cu...

...o gramatica de clasa I. mai mergi pe la scoala si pe urma ai dreptul sa lauzi la Base!

"lauzi la Base", mai Apoulica? Asta-i gramatica...

...pe care vrei s-o predai forumistilor?
Ce-at patit bre postacei USLinosi, va vad in ce in ce mai descentrai, unu cu gramatica, altii cu hahahahaha,
altii cu aiurelile dintotdeauna.
Va inteleg, e trist cand patronul Felix se pregateste pentru puscarie si a ajuns de la 2 miliarde avere la vreo 300 milioane! In ritmul asta tbuie sa va gasiti alt stapan pentru postaceala :-))

?....sa-l lauzi pe Base,rade harb de oala sparta.

*

Ma uit la el si vad cum se infoaie, cum face pe zmeu'!

La Consiliu este mielusel, nu-l baga nimeni in seama! Aia stiu ca nu mai are legitimitate din moment ce mai mult de jumatate din popor l-a demis ! Poate vom afla vreodata de ce americanii l-au sustinut chiar dupa ce poporul l-a demis! Este clar ca suntem o tara condusa de-afara iar noi suntem lasati sa ne jucam de-a democratia! Se pare ca asa am fost si in perioada comunista, macar atunci stiam ca se primesc ordine de la Moscova, dar acum se primesc ordine si de la Bruxelles, si de la Washington, si de la Merkel, si de la FMI, si cine stie de pe mai unde! Insa noua ne place jocul de-a democratia ca sa ne simtim importanti!

 

Hmmm!

Sticland Tamba "uită mereu" să spună Consiliului European / Uniunii Europene căt de comunist și de sluganic era și este:

Mesajul tovarășului Băsescu pentru tovarășul Ceaușescu.

Tovarășul Traian Băsescu, comandant păcălit al navei Biruinta, i-a trimis incă un mesaj de laudă lui Nicolae Ceausescu, in anul 1986. In anul următor era instalat frumos la Anvers in fotoliul de securist șef numit de insăși Elena Ceaușescu.

Mesajele de felicitare si laudă au apărut in ziarul “Scanteia", in cadrul rubricii “1986 – an de victorii in inflorirea patriei, in infăptuirea politicii partidului".

“In această noapte de la cumpăna anilor, cei 40 de navigatori de pe această plutitoare cetate de oțel construită in Romania iși indreaptă gandurile spre țară, spre conducătorul partidului nostru, tovarășul Nicolae Ceaușescu dar și tovarășei Elena Ceaușescu, spre toți cei dragi de acasă. După datină securistă, cei aflați in cartul liber suntem in jurul pomului de iarnă, frumos impodobit, și inchinăm un pahar cu vin pentru succesele obținute de poporul nostru in anul care a trecut, pentru rezultatele pe care le-am inregistrat și noi, marinarii, și care ne-au permis depășirea planului la trafic cu 17 la sută, pentru succese și mai mari in 1986“. Mesaj slugarnic intr-o limbă de lemn.

Ce caută ăsta la Consiliul European!?

@ Bro

Vine Craciunul, bate la usa, amice...sufletele si mintile se imblanzesc...

.....regulile jocului vor trebui respectate.

Incerc sa imi imaginez, cam ce ne-ar fi spus kkrau la intoarcerea de la CE, daca lovitura de stat de anul trecut ar fi reusit. NU reusesc !

Cred ca ar trebui sa luam foarte in serios alegerea noului presedinte de anul viitor. Altfel, un mascarici ajuns acolo prin furt la urne sau prin absenteism la scrutin, ne-ar arunca pe "soseaua de centura" a europei.

@fanfan

Nu fata de astia ca tine. Niciodata.
DCPTSD!

Inovatorule, Occidentul stie foarte bine ce "bobor" avem, ...

...asa ca este un titlu de onoare pentru Basescu ca toate ciurucurile l-au "demis". Ciurucurile pe un kil de malai si *** prin manevrele lui Dragnea!

De ce fel de sucritate se poate vorbi intr-o tara in care coruptia

atinge cote maxime? Romania este stat de granita a UE, iar vamesii sunt printre cei mai corupti functionari ai statului. Unde o fi Regina Vamilor? Dar Regele de ce nu a fost descoperit si pedepsit?

 

Pardon, era vorba despre intoarcerea presedintelui de la .....

....summit (cititi articolul).

Da, unde s-a discutat despre scuritate in UE,

iar Romania ca stat membru in UE ar trebui sa ia in serios problemele de scuritate nationala, cu atat mai mult cu cat suntem stat de granita. Intr-un stat corupt, nu se poate vorbi de securitate, orice spaga bine plasata si suficient de mare, poate inchide cei mai vigilenti ochi si poate deschide cele mai ferecate porti.

daca-ti pui cercei si-n nas poate itelegi

dava n-ai cercei pt nas iti bagam sirma,oricum faci ca porcul

Mai uit la subiecte....

...industrie de aparare, bani pentru cercetare, siguranta la frontiera M.Neagra...integrarea Albaniei, Moldovei, etc....toate subiecte de ...premier! Ce-o fi cautat marinarul acolo?

 
 

Nu va faceti griji...

Afara de dvs si poate de maxi, noi ceilalti intelegem.

eu l-am trimis acolo...

eu si alti 10 milioane...pe victor al tau cine sa-l trimita??? hotii si coruptii ca tine???
ori tu nu ai dat si nu ai luat spaga nici o data???

Pana acum aveam si noi un vecin

bun,Marea Neagra.Era singurul cu care nu aveam nimic de impartit.Bineinteles pana nu s-a bagat matrafox in seama si dupa declaratiile iresponsabile mai ca declaram razboi Marii Negre pe motiv de vulnerabilitate pe teme de siguranta nationala.Sa o vedeti pe Nutzy de Plescoy ce se mai cearta ea cu Marea Neagra sa-l sustina pe matrafox.Poate mai baga Cecbankul un imprumut si cumpara si valul cu tot litoralul.Acum mai nou e si strategul militar al UE ca se pricepe la tancuri,avioane,elicoptere,pusti,mitraliere,trupe,etc.Numai Ceausescu se pricepea la strategii si tipa la aia din Tratatul de la Varsovia.Pana la urma a ajuns unde a ajuns.

 

Hai sa vorbim sa ne-auzim si sa ne mandrim...

...cu monologul


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor