Traian Basescu: Romania isi propune sa devina membru al Schengen in octombrie

Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 19:30
8077 citiri
Traian Basescu: Romania isi propune sa devina membru al Schengen in octombrie
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi seara, ca Romania isi propune sa devina membru al spatiului Schengen pana la sfarsitul anului 2014, termenul vizat fiind luna octombrie.

Seful statului a facut afirmatia intr-o conferinta de presa sustinuta de la Palatul Cotroceni, in care a vorbit despre vizita pe care a facut-o la Bruxelles si intalnirea avuta cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Basescu insista la Bruxelles pentru R.Moldova si Schengen: Anul asta sa se intample ceva

De asemenea, Republica Moldova a reprezentat un alt subiect al discutiei de la Bruxelles, Traian Basescu afirmand ca Transnistria este cel mai mare risc pentru Moldova, urmat de Gagauzia. In plus, presedintele a subliniat importanta unei interconectari energetice intre Romania si Republica Moldova, in primul rand prin linia Isaccea-Vulcanesti.

In acelasi timp, seful statului a vorbit si despre decizia CCR privind modificarile aduse Codului Penal, afirmand ca, astfel, Curtea Constitutionala "ne-a tras piciorul de deasupra prapastiei", dupa ce cu doua seri inainte afirmase ca Romania este deja cu un picior deasupra prapastiei.

Nu in ultimul rand, Traian Basescu a refuzat sa comenteze decizia CSM, care a decis ca declararatiile pe care prim-ministrul Victor Ponta le-a facut despre condamnarea lui Adrian Nastase au atacat independenta justitiei.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- Vreau sa va informez cu privire la o intalnire pe care am avut-o astazi cu domnul Van Rompuy, la solicitarea mea, pentru abordarea catorva lucruri extrem de importante, si pot sa le enumar: R. Moldova, Romania Schengen, Nabucco si o explicatie care trebuia data ca urmare a unei interventii a dl Swoboda, presedintele grupului socialist din PE.

- In ce priveste R. Moldova, nu m-am dus pentru intalnirea cu Van Rompuy nici in calitate de avocat al R. Moldova, nici in calitate de simpatizant, ci in calitatea de presedinte al Romaniei si membru al Consiliului European.

- Sa conving ca trebuie accelerate procesele de apropiere, nu numai a Moldovei de UE, ci si a UE de R. Moldova.

Cel mai important risc pentru Republica Moldova: Transnistria

- Am pornit de la situatiile de risc din R. Moldova, care pot afecta parcursul european celui de-al doilea stat romanesc.

- Primul si cel mai important risc este Transnistria, unde pot sa apara provocari.

- Sunt multi ani de cand acest format "5+2" nu functioneaza.

- Am simtit nevoia sa atentionez ca nu ne mai putem ascunde nici unii din comunitatea europeana si sa spunem ca lucrurile se rezolva in formatul "5+2". Trebuie gasite solutii de discutie directa cu asa-zisele autoritati transnistrene si cu Moscova.

Basescu suna alarma pentru elevii romani din Transnistria: E inacceptabil! Cere interventia OSCE

- Am ridicat si problema sicanelor care se fac scolilor romane din Transnistria si am rugat sa se conceapa o interventie a institutiilor europene pentru sprijinirea autoritatilor de la Chisinau pentru dreptul elevilor de a invata in limba romana.

- Am avertizat asupra celui de-al doilea focar, care este Gagauzia.

Resursele financiare necheltuite, alocate interconectarii energetice dintre R. Moldova si Romania

- Se preconizeaza desfasurarea unui referendum pentru independenta Gagauziei. Am considerat ca am obligatia sa informez conducatorii structurilor europene despre aceste evenimente si, avand in vedere ca UE este in formatul de negociere "5+2" sa actioneze in favoarea suveranitatii R. Moldova.

- Am rugat pe presedintele Consiliului European sa analizam posibilitatea gasirii unor resurse financiare europene, avand in vedere ca suntem in ultimul si penultimul an al exercitiului bugetar, si in cazul in care sunt resurse financiare necheltuite, sa fie alocati accelerarii procesului de interconectare energetica a R. Moldova la Romania.

- Am vizat varianta Isaccea-Vulcanesti.

- Avem posibilitatea sa cream alte doua linii de aprovizionare cu energie electrica, de cate 400 Kw, dar prioritatea mi se pare Isaccea-Vulcanesti, unde ar trebui investite circa 65 de milioane de euro la Isaccea si 10 milioane de euro in R. Moldova.

- Am ridicat din nou problema vizelor, care este pe un drum bun.

- Un punct aparte in discutie a fost procesul pregatirii semnarii acordului de asociere si de liber-schimb pe care R. Moldova l-a semnat la Vilnius.

- Analiza arata ca pana la sfarsitul lunii august s-ar putea semna cele doua acorduri.

- Repet: Nu am avut o discutie in caliate de reprezentant sau suporter al R. Moldova, ci in calitate de membru al Consiliului European si presedinte.

- Am vrut sa am convingerea ca la nivelul UE sunt cunoscute principalele probleme si de instabilitate, si de timing.

- Nu vreau sa fiu alarmist, am atentionat si asupra faptului ca Partidul Comunist, avand peste 40 la suta in sondaje, exista riscul sa vina o majoritate care sa nu mai vrea sa continue drumul catre UE si este o analiza a noastra in calitate de membru al Consiliului European.

- Am constiinta relativ impacata ca am transmis ce am crezut ca este important si catre Consiliul European, in detaliu.

Aderarea Romaniei la Schengen in 2014, "un obiectiv de tara si unul personal"

- In ce priveste aderarea in Schengen, l-am informat pe presedintele CE ca Romania isi propune ca pana la sfarsitul acestui an sa devina membru al spatiului Schengen. Este nu numai un obiectiv de tara, ci si unul personal.

- Datorita evolutiilor interne, vizez luna octombrie.

Traian Basescu: Este timpul sa ne apropiem de un capat, Romania sa fie acceptata in spatiul Schengen (Video)

- Am solicitat presedintelui CE sa ma sprijine si sa reluam acel efort comun, ca in octombrie sa intram in Schengen.

- Nu am negat legatura pe care unele state o fac cu MCV. Si oricat am spune noi ca asa scrie in Tratat, sunt state care se uita si la statul de drept si la functionarea justitiei.

- Am facut si o clarificare, care trebuie sa se reflecte in raportul MCV din luna ianuarie, probabil 22, cel mai tarziu 29 ianuarie.

Modificarea Codului Penal, votata "cu mare veselie" in Parlament

- Sigur ca am avut incidente cu declaratii, cu tentative de modificare a Codului Penal samd. Rugamintea mea a fost sa fie o abordare corecta si care sa reflecte ce s-a intamplat in Romania.

- In Parlament s-a votat cu o mare veselie modificarea Codului Penal. Curtea Constitutionala a stopat acest proces.

- Daca politicul a avut o abordare gresita in raport cu exigentele europene, tot o institutie a statului roman a pus capat unui astfel de abuz facut de politicieni.

CCR: Codul Penal modificat, neconstitutional - Decizie luata rapid si in unanimitate

- V-as aduce aminte ca tentativa de lovitura de stat din vara anului 2012 a fost oprita tot de institutiile statului - CCR.

- Tot o institutie a statului a oprit modificarea Codului Penal care ii facea pe politicieni de la nivel central si local mai ceva ca dumnezeii, cand era vorba de furat si conflict de interese.

- Ar fi corect sa se mentioneze buna functionare a institutiilor, care sunt capabile sa opreasca si derapaje ale politicului.

- CCR a actionat ca institutie a statului de drept.

- Aceste lucruri trebuie tratate separat, eventualele derapaje ale politicului.

- Statele care mai au semne de intrebare trebuie sa priveasca in primul rand la modul in care functioneaza institutiile. Derapaje de politicieni sunt peste tot.

- Solicitarea mea a fost, daca este posibil, raportul MCV sa trateze institutiile.

- Problema modificarii Codului Penal pe tema conflictului de interese a fost eliminata. Ea in final a fost eliminata prin decizia CCR.

- CCR ne-a tras piciorul de deasupra prapastiei, ne-a pus din nou cu picioarele pe pamant, ceea ce este foarte important.

- Sper sa fie inteleasa corect abordarea pe care o am si sa se tina cont de ea.

- Si un ultim punct: am tinut sa il informez pe presedintele Van Rompuy ca Romania nu acorda cetatenie romana asa cum acorda Malta, de exemplu - platesti si obtii cetatenie.

- Romania a facilitat redobandirea cetateniei romane de catre cei care au pierdut-o fara vointa lor. Romanii din stanga Prutului nu au fost intrebati cand au devenit cetateni ai URSS.

- Nu le-o dam obligatoriu, ci doar celor care o cer, sa devina cetateni romani asa cum sunt cetateni ai R. Moldova.

Intrebari:

- Antena 3, postul de propaganda si dezinformare, patronat de dl Voiculescu, condamnat la 5 ani in prima instanta? Dvs, in calitate de ziarist al postului de dezinformare Antena 3.

Cum ati reactionat cand fiica dvs v-a informat ca lucreaza pentru subsidiara Gazprom in Romania si obtine bani de la Gazprom?

- Nu m-a informat. Aceasta este o minciuna a securistului Voiculescu, care din pacate o pune in gura unui copil. Ce acte aveti, ca a luat bani de la Gazprom? Aveti un prag de decenta. Domnule ziarist, mintiti ca si patronul dvs, condamnat ca si postul dvs de propaganda.

- Eu nu va contrazic ca Ioana poate avea legalizare de acte. Si cum va permiteti sa spuneti ca a luat bani de la Gazprom? Mintiti ca securistul Voiculescu. Si postul Antena 1 e cumparata de un securist si dvs imi spuneti ca nu sunteti securist.

- Daca a facut un contract cu Gazprom, e una. Notarul e notar, doar constata.

Cum se vad independenta justitiei si statul de drept de la Bruxelles?

- Vom vedea pe 22, in raportul MCV. Si cu Bruxelles, si cu SUA trebuie vorbit si explicat ca nu trebuiesc confundate locurile din Parlament cu institutiile statului roman.

- Trebuie facuta deosebirea intre abordarea politicienilor si functionarea statului de drept.

- Spre exemplu, am vazut o declaratie a unui inalt demnitar din Parchete, zilele trecute, care spunea ca declaratiile oamenilor politici nu influenteaza justitia. Cred ca este foarte gresita abordarea. E bine ca din astfel de foarte inalte functii din Parchete sa nu se faca astfel de afirmatii.

- Declaratiile oamenilor politici influenteaza justitia in primul rand prin decredibilizarea ei. Noi, ca oameni politici, avem obligatia sa ne abtinem de la comentarea justitiei, de la a nega actiunea procurorilor.

- Statul de drept are unul din pilonii fundamentali justitia. Daca cetatenii nu au incredere in justitie, este una dintre marile pierderi intr-un stat civilizat.

Despre decizia CSM de joi, in cazul declaratiilor lui Ponta despre condamnarea lui Nastase

- La inceputul primului mandat mi se parea si mie ca pot face comentarii legate de deciziile justitiei, intre timp mi s-a parut si mie ca e gresit. Ca atare: iau nota de concluziile CSM, asta este ceea ce pot sa fac.

Inspectia Judiciara: Declaratiile lui Ponta despre arestarea lui Nastase afecteza independenta justitiei

Despre legea descentralizarii si decizia CCR

- Este un element de incompetenta, au vrut sa substituie lipsa de vointa de a face reorganizare cu un transfer de putere catre baroni. Este un esec usturator al Guvernului si cred ca se pregatesc de un nou esec la proiectul pentru Constitutie, pentru ca, cel putin asa cum arata proiectul in acest moment nu poate fi considerat ca fiind nici european, nici benefic pentru Romania.

- Acea dorinta de asigurare a functiei de prim-ministru este o mare greseala, nu o sa avem Guvern niciodata. Este greu de crezut ca cineva o sa aiba 51 de procente. Orice alt partid cu 40 de procente va putea fi trimis la alegeri anticipate. Aceasta este esenta nedemocratica a propunerii, pentru ca de multe ori pentru a realiza o majoritate parlamentara, poti fi nevoit sa dai functia de prim-ministru celui mai mic partid.

- Cred ca vor avea esecuri la modul cum abordeaza lucrurile.

Despre o demisie a Guvernului Ponta, dupa ce legea sa a fost declarata neconstitutionala

- Daca nu am cerut demisia Guvernului Boc atunci, nu pot sa spun acum "Ponta, demisioneaza!".

Cum vedeti declaratia lui Vladimir Putin de azi, referitoare la Romania?

- Cel mai puternic element de negociere este Chisinau-Moscova. Declaratia este un mesaj pozitiv. Sunt convins ca problema Moldovei trebuie discutata si cu Moscova, nu doar cu Bruxelles. Primii care trebuie sa o discute, fara complexe, sunt politicienii de la Chisinau.

Putin: Moscova se asteapta la o dezvoltare mai "semnificativa" a relatiilor cu Romania

Despre dosarul lui Adrian Nastase

- Daca veti cauta toti liderii astia care plang pe umarul lui Nastase, veti afla ca toti l-au infierat cu manie proletara. Pentru sustinerea lui au fost doar doua voturi. Unul al lui Bogdan Niculescu-Duvaz si al doilea a fost al generalului Bejinariu. A avut doar doua voturi, chiar cu discursul de sustinere pe care i l-a dat Victor Ponta in acea "noapte a cutitelor lungi".

- Iti vine sa nu te mai uiti la ei cand vezi cat sunt de demagogi.

Daca s-ar pune problema unei gratieri a lui Adrian Nastase, ati semna-o?

- Va doresc o seara buna tuturor!

Eveniment Quarterly Report

George Simion, mesaj de la Bruxelles: "Aştept toate româncele în AUR!"
George Simion, mesaj de la Bruxelles: "Aştept toate româncele în AUR!"
Preşedintele AUR, George Simion, a continuat seria întâlnirilor la nivel internaţional în această săptămână la Bruxelles, anunţă, sâmbătă, reprezentanţii formaţiunii. ”Ne...
Ce spune Nicușor Dan despre o eventuală candidatură la președinție: ”Nu îmi este frică de nimeni”
Ce spune Nicușor Dan despre o eventuală candidatură la președinție: ”Nu îmi este frică de nimeni”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a vorbit vineri seară, 8 decembrie, despre alegerile din 2024. Edilul a declarat că principalul său contracandidat la alegerile locale din 2024 va...
#Basescu Romania aderare Schengen, #Traian Basescu Moldova Transnistria, #Basescu discutii Moldova, #Basescu intalnire Van Rompuy, #Traian Basescu declaratii Cotroceni , #presedinte