Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Basescu a cazut la intelegere cu Ponta si accepta noul Guvern

Miercuri, 05 Martie 2014, ora 17:14
6768 citiri
Basescu a cazut la intelegere cu Ponta si accepta noul Guvern
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca a ajuns la o intelegere cu premierul Victor Ponta si ca accepta noul Guvern, urmand ca ministrii sa fie validati in seara aceleiasi zile.

De asemenea, seful statului a precizat ca premierul isi va asuma raspunderea pe un nou program de guvernare si ca angajamentul prim-ministrului in acest sens l-a facut sa se razgandeasca.

Ponta: Am gasit o solutie politica impreuna cu Basescu

Presedintele a mai spus ca spera ca si premierul sa-si respecte partea sa de intelegere, asa cum el isi respecta cuvantul dat, precizand ca este vorba despre un acord verbal, nu scris.

Nu in ultimul rand, Traian Basescu a afirmat ca se pastreaza contestatia facuta de PDL si PMP la Curtea Constitutionala privind votul dat in Parlament noului Guvern, cu exceptia situatiei in care cele doua partide isi retrag sesizarea.

Ponta i-a chemat pe ministri, de urgenta, la Guvern

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- Am avut o noua discutie cu premierul cu privire la situatia Guvernului.

- Am ajuns la un acord care consta in urmatoarele: Guvernul isi va asuma raspunderea pe un nou program, in consecinta eu voi valida astazi ministrii care au trecut ieri prin Parlament.

- Sper ca asa cum eu imi respect partea din acord, asa si Guvernul sa isi respecte parte de acord in termenii in care am stabilit-o.

- Sesizarea facuta de PDL si PMP la CCR va continua sa faca efecte, daca nu o retrag ei.

- CCR sa se pronunte, pentru ca este o situatie absolut noua.

- Am mai avut partide care au plecat de la guvernare, dar nu a schimbat programul de guvernare, pentru ca nu a intrat alt partid.

- Aici avem o situatie noua, in care un partid pleaca de la guvernare si vine UDMR.

- Chiar denumirile din program nu mai pot fi folosite, pentru ca USL nu se mai afla la guvernare.

- Cred in continuare ca CCR trebuie sa se pronunte. Parlamentarii PDL si PMP au cerut un lucru care a fost si exigenta mea in relatia cu prim-ministrul.

- Nu suntem intr-o criza guvernamentala, Romania are un guvern cu mai multi interimari. Sutem intr-o situatie inedita prin aceea ca avem ministri trecuti prin Parlament si mentinem interimari.

- Daca sambata CCR va constata ca trebuie un nou program de guvernare, procesul ar fi durat foarte mult.

- De aceea, impreuna cu premierul am ajuns la acest acord, bazat pe cuvantul de onoare al fiecaruia: Validarea noilor ministri, la ora 18.00.

Basescu explica de ce nu va accepta noul guvern fara alt program de guvernare (Video)

Intrebari:

De ce v-ati razgandit?

- Angajamentul premierului ca va adopta un program de guvernare. Am convingerea ca, la randu-i, va va prezenta procedura asupra careia am convenit.

Ati primit vreun semnal negativ din afara?

- Cine isi permite sa dea semnale cand e vorba de asteptarea unei decizii a CCR?

Acord scris?

- Nu, verbal. Nu cred ca nu o va face (sa nu isi respecte cuvantul Victor Ponta). E prea important sa respectam amandoi ce am convenit astazi.

Ati vorbit si cu presedintele Camerei Deputatilor?

- Nici n-am putut sa lucrez de la amenintarile dl Zgonea... (rade) Ce sa vorbesc?

Cand v-ati inselat, aseara sau acum?

- Aseara dadeam exact aceasta solutie. In declaratia de aseara am dat aceasta solutie.

Ce se intampla in cazul unei decizii a Curtii?

- Nu se intampla nimic rau. Ia nota de continutul sesizarii, in care asta se cere, un program. Avand in vedere ca este primul caz de acest tip, sunt convins ca se apleca CCR asupra situatiei.

- In sesizarea facuta Curtii, nu s-a cerut depunerea mandatului de catre Victor Ponta. Nu stiu ce au cerut. Asta au cerut toti, nu suntem in contradictie. Curtea nu se va pronunta asupra valabilitatii mandatului prim-ministrului.

- Politic, premierul se legitimeaza cu un nou guvern trecut prin Parlament.

- Aceasta remaniere guvernamentala generata de plecarea PNL este cu un grad de inedit extrem de ridicat, pentru ca pana acum a plecat intotdeauna un partid din Guvern, dar nu a venit altceva.

- Mai ales, dispare structura care in program isi revendica programul. Nu mai e USL la guvernare, e o alta structura politica.

- Daca nu s-ar fi facut sesizare la Curte, as fi facut eu conflict institutional.

- La fel, as fi ajuns la un acord cu premierul, daca dupa declansarea conflictului interistitutional am fi gasit aceasta solutie.

- A doua runda de discutii am avut-o dupa instalarea dl ministru Oprea. Daca am fi avut-o mai devreme, nu mai faceam azi desemnarea dl Oprea, ca sa mai vina omul inca o data seara asta.

- Va multumesc, o seara buna!

Premierul nu schimba programul de guvernare, asteapta decizia CCR - surse

Presedintele Traian Basescu a explicat, marti, de ce i-a solicitat prim-ministrului Victor Ponta sa isi asume raspunderea in Parlament pentru un nou program de guvernare, precizand ca altfel nu va semna decretele de investire a Guvernului Ponta 3, pe un program de guvernare al USL.

Candidatii propusi de Victor Ponta pentru a ocupa functii de ministri au fost validati, marti, in comisiile parlamentare de specialitate, iar ulterior Guvernul Ponta 3 a primit votul Parlamentului. Ponta nu a avut insa succes la Cotroceni, de unde a plecat fara a primi acordul ca ministrii sai sa depuna juramantul.

Guvernul Ponta 3 a fost contestat la CCR. Blaga: Am cerut semnaturile PMP, le-au dat

De asemenea, presedintele PDL Vasile Blaga a anuntat, marti seara, ca parlamentarii democrat-liberali si cei ai Partidului Miscarea Populara au atacat la CCR votul Parlamentului privind noul Guvern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Basescu acord Ponta Guvern, #Basescu Ponta asumare program guvernare, #Basescu validare ministri, #Traian Basescu Guvern Ponta 3, #Basescu declaratii Cotroceni, #Basescu program guvernare , #presedinte