Basescu, dupa CSAT: Militari in misiune, disponibilizari la MAI

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 18:51
9342 citiri
Basescu, dupa CSAT: Militari in misiune, disponibilizari la MAI
Foto: Antena 3

Presedintele Traian Basescu a facut declaratii de presa de la Palatul Cotroceni, joi seara, dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, in care a anuntat continuarea disponibilizarilor in MAI, numarul militarilor romani care vor fi trimisi in misiuni externe si posibilitatea de achizitionare de noi avioane militare.

Seful statului a spus ca Romania va avea 2.438 de militari in misiuni internationale, dintre care 1.940 doar in Afganistan, principalul teatru de operatiuni in care suntem implicati. In plus, Romania va trimite si o fregata T-22 intr-o misiune UE in Oceanul Indian, pentru a lupta cu pirateria din Golful Aden.

Referitor la restructurarile din Ministerul Administratiei si Internelor, Basescu a confirmat ca ele se vor desfasura si in 2012 si ca cele facute pana acum nu au afectat capacitatea operationala a institutiei.

Basescu: Igas m-a convins ca disponibilizarile in MAI nu se fac pe familii

Al treilea subiect important a fost achizitionarea de avioane militare de catre Romania, intrucat o parte din flota sa iese din uz, asa ca ne putem trezi ca avem nevoie ca alte tari sa ne faca patrularea aeriana, situatie considerata "costisitoare si umilitoare".

Basescu: Cumparam avioane sau ajungem intr-o situatie umilitoare

Pleaca oameni din MAI, dar functioneaza

Traian Basescu a spus ca, in ciuda disponibilizarilor, MAI a functionat la fel si in 2011, dar ca vor mai trebui sa plece oameni si anul viitor.

"Au fost disponibilizati 9.330 de angajati din MAI si acest proces va continua. Nu a fost diminuata cu nimic capacitatea operativa a MAI.

Ce am observat si nu se justifica a mai continua - promotii mari din scolile de subofiteri care nu pot fi angajate. Se genereaza locuri de munca pentru instructori si se produc absolventi pe care MAI nu-i poate absorbi. Am cerut ministrului de Interne sa ia masuri (...)nu inteleg de ce se scot absolventi pe banda si MAI nu are posturi sa-i angajeze", a subliniat seful statului.

El a adaugat ca "prioritate" la disponibilizari trebuie sa aiba cei veniti din afara sistemului, iar la angajari trebuie "sa se faca loc promotiei din 2011" de absolventi ai scolilor de politie.

Basescu a cerut si o colaborare mai buna intre serviciul secret al MAI, DGIPI, si Serviciul Roman de Informatii.

Intrebat de o jurnalista cati oameni vor pleca din sistem in 2012, Basescu a raspuns: "Stiu ca aveti nevoie de un titlu pentru toate televiziunile - procesul poate merge inainte dupa ce se aproba statutul politistilor - se creeaza transferul unor responsabilitati ale politistului spre autoritatile locale. Procesul de restructurare trebuia sa atinga limita de 10.000 in acest an - fusesera disponibilizate 9.330, pana la sfarsitul anului s-ar putea sa fie chiar pe cifre. (Procesul -n.red.) va continua prin faptul ca la sapte persoane care pleaca, una e angajata".

O alta intrebare a vizat o declaratie de luna trecuta a sefului statului, in care vorbea de faptul ca multi din cei care scapa de restructurarile din MAI sunt pastrati pe "criterii de familie".

"Ministrul m-a convins ca presa nu avea dreptate ca s-au mentinut familiile", a clarificat Basescu.

Situatie critica, ne trebuie avioane

Pe de alta parte, seful statului a tinut sa mentioneze ca Romania are nevoie urgent de avioane militare.

"Se prefigureaza o situatie critica - avioane care ies din uz in 2015 si Romania nu poate sa-si respecte obligatiile NATO. Sa nu ajungem ca alte tari sa ne faca patrularea aeriana - e costisitoare si umilitoare", a anuntat seful statului.

"Concluzia din CSAT a fost sa gasim formule pentru a ne revitaliza fortele aeriene", a adaugat el.

Basescu a spus ca Romania nu trebuie sa inlocuiasca imediat avioanele, dar ar trebui sa inceapa macar cu un avion pe an.

Intrebat de o alta jurnalista despre achizitia de avioane, presedintele a raspuns: "Si dumneavoastra aveti nevoie de un titlu? Murim de foame si luam avioane. Romania se apropie de un moment in care fortele ei nu vor fi operationale".

Totodata, el a mai spus si ca nicio tara nu a anuntat ca ar dori sa cumpere si sa utilizeze avioane in comun cu Romania

Un alt anunt a vizat faptul ca SUA pot sa inceapa amplasarea scutului antiracheta la Deveselu, intrucat ratificarea acordului a fost promulgata.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Basescu conferinta presa CSAT, #Traian Basescu decizii CSAT , #presedinte