Basescu a plecat la Consiliul European: Iata ce vrea sa obtina pentru Romania

Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 13:59
7260 citiri
Basescu a plecat la Consiliul European: Iata ce vrea sa obtina pentru Romania
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa, miercuri, de pe Aeroportul International "Henri Coanda" din Otopeni, inainte de plecarea la summit-ul Consiliului European.

Seful statului va participa, la Bruxelles, la o reuniune extraordinara a Consiliului European, care are trei obiective - situatia din Ucraina, intalnirea cu noul presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, precum si desemnarea noului inalt reprezentant pentru politica externa, care o va inlocui pe Catherine Ashton.

Traian Basescu a explicat ca isi doreste ca inalt reprezentant pentru politica externa sa fie un reprezentant al statelor estice, dar si ca Romania sa mentina portofoliul Agriculturii, in ce priveste comisarul european.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- Consiliul European informal are trei obiective. Cel mai discutat obiectiv va fi Ucraina.

- Al doilea subiect va fi intalnirea cu Jean-Claude Juncker, dupa ce in Consiliul din 26-27 iunie a fost desemnat pentru aceasta functie. Parlamentul a votat propunerea Consiliului.

Juncker, ales presedinte al Comisiei Europene

- Aici, lucrurile vor avea o anumita dezvoltare: in cursul zilelor trecute, presedintele Herman Van Rompuy a facut tatonare a optiunilor statelor membre pentru functia de inalt reprezentant pentru politica externa si pentru celelalte functii de conducere.

- Am dori ca inalt reprezentant pentru politica externa sa fie un reprezentant al statelor estice.

- In ce ne priveste, obiectivul nostru este mentinerea portofoliului Agriculturii, care nu se va discuta astazi.

Basescu il propune pe Ciolos comisar. Nu pot sa-i spun lui Juncker ca Ponta nu si-a facut treaba (Video)

- Sunt 28 de state, fiecare cu optiunile individuale. Daca se realieaza un tandem functional, presedinte - premier, in cazul Roamaniei, am convingerea ca reusim sa mentinem portofoliul Agriculturii.

- Desi este o ordine de zi aparent foarte scurta, este extrem de complicata. Si situatia din Orientul Mijlociu va face obiectul discutiilor de astazi.

- As face precizarea ca discutiile cu Juncker vor incepe pe tema agendei strategice adoptata de Consiliul European in consiliul ordinar din 26-27 iunie, care a stabilit obiectivele strategice pentru urmatorii 5 ani.

- Acesta este miezul Consiliului European de astazi, despre care presupun ca se va prelungi pana noaptea tarziu, mai ales in zona desemnarilor.

- Un obiectiv important ar fi ca la sfarsitul Consiliului toti sa agream numele inaltului reprezentant pentru politica externa. Minim acest obiectiv ar trebui realizat.

- Va multumesc mult, va doresc o zi buna.

Basescu pleaca la Bruxelles - summit european si reuniune PPE

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Traian Basescu summit Consiliul European, #Basescu declaratii summit Bruxelles, #Basescu comisar european , #presedinte
Comentarii