Traian Basescu, despre sanatate privata si santaje in justitie

Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 21:42
4647 citiri
Traian Basescu, despre sanatate privata si santaje in justitie

Traian Basescu a vorbit, miercuri seara, intr-o emisiunea la Televiziunea Romana, despre reforma Sanatatii prin introducerea unor elemente private in anumite sectoare ale Guvernului, despre reforma justitiei si raspunderea magistratilor, modificarea Constitutiei, dar si despre comunism sau asteptarile sale pentru 2012.

Mai mult sector privat in Sanatate, mai bine pentru oameni

Seful statului a spus ca Guvernul trebuie sa vina cat mai curand cu un proiect de reforma a Sanatatii, astfel incat aceasta sa fie dezbatuta public pe o perioada mai lunga si sa rezulte o lege buna. Principiile de baza ale acesteia vor fi crearea unui sector privat si in domeniul asigurarilor de sanatate sau ale medicinei de urgenta.

In opinia presedintelui, concurenta pe care acestea o vor face sectorului de stat va duce la servicii de sanatate mai bune pentru cetateni, dar si la reducerea costurilor. "Statul trebuie sa aiba concurenta - nu vad de ce nu ar aparea un sistem care sa faca concurenta sistemului statului", s-a aratat de parere seful statului.

El l-a criticat pe secretarul de stat Raed Arafat pentru faptul ca se opune crearii unui sector privat in domeniul medicinei de urgenta, desi a admis ca e un om bine pregatit, cu multe merite.

Magistratii care distrug cariere sa plece

Traian Basescu i-a criticat pe judecatorii care iau decizii gresite, dar mai ales pe procurorii care fac asta. In opinia sa, un procuror care distruge o cariera prin faptul ca cere arestarea unui om care se dovedeste nevinovat trebuie sa-si incheie cariera si el.

Seful statului a mai spus ca sunt mari semne de intrebare asupra profesionalismului unor procurori DNA, chiar daca instrumentarea dosarelor a devenit din ce in ce mai buna in ultimii ani.

Presedintele si Parlamentul sa ceara dosare mai bune

Seful statului a spus ca multe dosare de ministri sau parlamentari care trebuie avizate de presedinte si Parlament sunt intocmite prost, unele dintre ele sugerand "luati-l, fratilor!" si ca aceste doua institutii ar trebui sa aiba dreptul sa le ceara procurorilor sa faca dosarele bine, in conformitate cu justitia.

Macar 300 de parlamentari

Traian Basescu le-a cerut politicienilor ca Parlamentul sa adopte macar una din cele doua propuneri votate de populatie la referendumul din 2009, cea referitoare la reducere la 300 a numarului de parlamentari, intrucat nu mai crede in schimbarea Consitutiei in 2012, din cauza faptului ca partidele nu se inteleg intre ele.

Totodata, el a reiterat ideea ca a renuntat la modificarea Constitutiei in 2012 si a transmis sefilor de stat si de Guvern din UE ideea de a decala acest termen.

"Am transmis ca am dori si o solutie alternativa - Romania sa isi introduca mai tarziu de 2012. Sigur ca e un drept al nostru sa solicitam niste ajustari ale intelegerilor initiale si nu cred ca nu vom gasi intelegere la nivelul UE", a spus Basescu.

Ziare.com a transmis in format LIVE TEXT declaratiile presedintelui Traian Basescu

Despre revizuirea Constitutiei si 300 de parlamentari

- nu-i nedemocratica (motiunea de cenzura pe comasare - n.red.)

- la momentul la care inca mai speram in revizuirea Constitutiei, mi se parea ca momentul corect e momentul alegerilor locale. Dupa ce am constatat ca nimeni nu mai are interesul revizuirii Constitutiei cu Parlament unicameral, nu a mai fost o miza si comasarea nu mai impiedica trecerea Constitutiei inainte de legislative.

- marturisesc ca nu am avut nicio consultare cu Coalitia pe aceste teme - unicameral si 300 de parlamentari - macar una din teme, macar venirea pe 300 trebuie sa se faca, atat timp cat exista o initiativa in Parlament. Nu are importanta cui apartine, raspunde pe jumatate rezultatului referendumului. Parlamentarilor le va fi foarte greu sa explice ca nu au respectat votul din 2009.

- este reflexul permanent al clasei politice de a-si prezerva privilegiile. S-au facut reduceri peste tot, parlamentarii nu vor, ei nu sunt parte a realitatii acestei tari.

- eu mai astept si anul 2012 pentru ca mai e si 2012 si 2013 si 2014

- Opozitia respinge ideea revizuirii, de asemenea si UDMR

- ar trebui sa facem pasi inainte pentru votul uninominal curat, s-a introdus la primari, dar nu se poate la parlamentari, de ce?

- trebuie sa discut cu Coalitia, sunt lucruri pe care le pot face si pot face uninominal curat, daca vor.

- sa formulam corect - am avut consultarile cu partidele, toate au fost de acord cu revizuirea Constitutiei - deficti structural 0,5%, deficit 3%, datorie maxima 60%. Unde e dezacordul? unii vor in iunie, altii odata cu alegerile din decembrie. Creeaza un risc, unii le-au si conditionat - da, daca e guvern de tehnocrati, nu am incredere ca se va gasi o solutie cu toate partidele.

In cadrul intalnirii cu ambasadorii UE, am trimis catre sefii de stat si Guvern - Romania ar avea o problema, introducerea in Constitutie necesita doua treimi si referendum national. Am transmis ca am dori si o solutie alternativa - Romania sa isi introduca mai tarziu de 2012. Sigur ca e un drept al nostru sa solicitam niste ajustari ale intelegerilor initiale si nu cred ca nu vom gasi intelegere la nivelul UE.

- in martie vom sti

- acordul nu se mai numeste acordul de uniune fiscala - a iesit proiectul tarilor euro - acord interguvernamental pentru o uniune economica consolidata

- nu numai ca imi mentin optimismul, vazand proiectul dat in circulatei, va spun ca e exact ce ne trebuie - e crearea unor mecanisme de disciplinare bugetara

- obligatia pentru orice tara de a adera la acest acord e cand intra in zona euro. E deschis ratificarii si statelor care nu sunt in euro, iar noua ne face bine participarea la un asemenea acord.

Legea Sanatatii - e nevoie de concurenta

- poate e bine sa stim o istorie a ei (legii Sanatatii) - in urma raportului comisiei prezidentiale pe Sanatate, s-a trecut la redactarea unui proiect. Acest proiect a fost prezentat si Bancii Mondiale si Fondului - noi nu am avut experienta administrarii private a fondurilor de sanatate. Observatiile au aparut acum trei saptamani. Ce a aparut azi pe agentii a fost reactia sistemului, care a dezinformat. Au fost recomandari, facute ca ajustari ale proiectului de lege. Unele sunt tehnice, altele in afara legii - garantii de functionare ale caselor de asigurari nu pot fi generate aici.

-"nu poti sa inveti, nene, pe banii publici". Trebuie sa se faca licitatie internationala. Unde e marea problema?Urmarirea banului.

-trei obiective - sa atraga si bani privati in sistemul de asigurari. Am acest cartonas - e asigurare de sanatate - mi-am facut-o si inseamna ca la aceasta casa de asigurari am venit cu niste bani in plus. Vor fi multi oameni care vor vrea sa se asigure pentru un pachet mai mare de servicii de sanatate.

- tot in observatia de la Fond - faceti pachetul minim garantat

- nu sunt niste drame care sa impiedice dezbaterea legii. Legea e atat de importanta incat trebuie sa stea in dezbatere publica cum a stat Legea educatiei. Foarte multi din cei care erau intersati de sistemul de educatie s-au putut pronunta. Ce doresc eu nu e o adoptare rapida a Legii sanatatii, ci o lansare in dezbatere publica, cu sau fara solicitarile de la Banca Mondiala, care are expertiza sau Fond, care nu are.

- sa incepem dezbaterea publica - din dezbatere se pot prelua idei valoroase.

- s-a facut la Educatie prin determinarea Guvernului de a-si asuma raspunderea, dar dupa ce a fost un suport, in urma dezbaterii.

- n-o putem servi fara sa fie mestecata (...) As vrea sa se produca mai profesionist decat la Legea educatiei. Poate a fost si patima sindicala. Important e ca acest proiect sa fie lansat in dezbatere publica

-am auzit aberatii - trebuie adoptate, in prima parte a anului sa fie in vigoare. E o copilarie. Ea trebuie dezbatuta cat o fi nevoie pana obtine o masa critica, trecuta prin Parlament prin asumare sau trecere prin Parlament si lasat un timp pana la implementarea ei - se vorbeste de spitale care pot fi privatizate, management privatizat, transormarea spitalelor in fundatii.

- va necesita un timp de pregatire a sistemului sanitar sa treaca la implementare

- casele de asigurare vor trebui sa convinga cetatenii sa vina la ele

- cred ca da (exista vointa politica). Ministrul e un om deschis la reformarea sistemului. Ministrul asta nu are nimic de politruc. A lasat bisturiul jos si a venit la minister. Stie sistemul, ii stie racilele

- va dau exemplu de rezistenta - am avut o discutie cu Raed Arafat - daca e vreun dusman mai mare al aparitiei unui sistem privat de sanatate se numeste Raed Arafat, uitand ca el a fost fundatie la Tg Mures, unde am contribuit si eu cu 2% din salariu

- statul trebuie sa aiba concurenta - nu vad de ce nu ar aparea un sistem care sa faca concurenta sistemului statului. Apare un privat, ministerul Sanatatii il autorizeaza. Avem atatia rezidenti care nu au un loc de munca.

- de ce sa nu apara concurenta la sistemul de urgenta? Raed Arafat e un om respectat si foarte bun profesionist.

- pot fi impotriva a ceva sau nu, dar nu inseamna ca e solutia buna. Nu-mi plac oamenii care dupa ce au evoluat pe un sistem, devin dusmanii oricarui sistem de concurenta.

- statul isi va asuma sistemul de urgenta - s-au facut investitii uriase, nu doar in dotare cu elicptere, salvari, personal, sisteme de urgenta, dar si in pregatirea oamenilor. Acest sistem va functiona, dar nu vad nicio nenorocire daca la Suceava sa apara un al doilea Raed Arafat, in sistem de concurenta.

- noul sistem va asigura concurenta intre spitale.

- spitalele care nu vor repsecta acest nivel de performanta isi vor pierde asiguratii.

- daca legea nu va avea suport, nu va putea fi promovata.

Reforma in justitie

- spun public acum - daca exista vreun procuror in Romania care a primit instructiuni de la presedinte, prim ministru, vreun membru al Guvernului, s-o faca public. Va garantez ca nu exista!

- nu exista nici judecatori la care sa se fi facut vreo interventie, e o minciuna facuta de cei interesati de denigrarea justitiei

- cei mai mari infractori sunt interesati in acest lucru. Sunt independenti, chiar excesiv de independenti in raport cu celelalte puteri ale statului. Puterile trebuie sa se mai si coreleze in politici.

- rezultatele din instante nu reflecta cu acuratete ce au lucrat procurorii DNA. Nu doar ce ati vazut in sentinte deja date - cam jumatate au aratat oameni nevinovati, insa mai sunt si foarte multi care au fost luati de acasa, de la servici, dusi in fata judecatorului, la judecarea arestului, judecatorii sunt inclinati sa-l creada pe procuror si dau arest, apoi nu se mai aude nimic

- arata ca exista si oarecare usurinta in a pune oameni sub acuzare. Pot sa vorbesc despre cei la care s-au dat sentinte - Morega, a fost achitat, Paul Pacuraru, tot suspect cu Morega.

- nu Pacuraru e pierderea politicii romanesti, mai sunt niste episoade de dupa ce a plecat din functia de ministru

- semn de intrebare asupra profesionalismului unor procurori DNA

- deocamdata nu raspunde procurorul pentru distrugerea carierei unui om politic

- ma indreapta spre ideea de a discuta cu Coalitia sa nu opresti raspunderea magistratilor

- distrugi cariera unui om, si cariera ta trebuie sa inceteze

- sistemul judecatoresc s-a izolat, problema raspunderii magistratilor devine acuta

- nu spun ca nu au facut si lucruri foarte pune - de cand au mai putine abordari fanteziste au mai mult succes de cand atunci cand incep sa imagineze

- am vazut o discutie in presa intre doi procurori DNA cu un coleg de-al lor din Oltenia - il santajau.

- daca in practica procurorilor e cumva santajul - ori declari asta, ori dau mandat, suntem departe de a avea procurori cu mijloace democratice.

- ce am vazut intr-o discutie inregistrata intre 2 procurori DNA si un procuror suspectat - modul cum il santajau nu mi-a placut. Ma intrebam ce ar face un om simplu in fata lor.

- aceste intamplari nu inseamna ca nu voi continua sa sustin institutiile statului sa lupte fara mila impotriva coruptiei, dar cer grija.

- ceea ce internalizez vazand ce se intampla - o astfel de discutie nu se face de pe o zi pe alta - sa gasim solutii sa protejam oamenii de abuzul procurorului, judecatorilor.

- mie mi-au trecut pe aici rechizitoriile in vederea aprobarii urmaririi penale a minsitrilor - numai nu spunea "luati-l fratilor". Evolutiile din ultima vreme arata - controlul presedintelui sau Parlamentului nu trebuie sa fie doar formal. Mai trebuie un filtru. Trebuie sa-i spui "ce ai scris aici nu e suficient". Eu am considerat un act formal avizul presedintelui, cum si Parlamentul pana la un moment dat

-presa si opinia publica sa intelegea - nici presedintele, nici Parlamentul nu trebuie sa mai aiba un aviz doar formal

- Parlamentul trebuie sa ceara procurorilor sa documenteze bine un dosar.

- jumatate nivel de eroare la dosarele de mare coruptie - prea mult

Comunism si Revolutie

- (condamnarea comunismului) a avut efecte, au fost implementate, mai trebuie Muzeul Comunismului

- cred ca singurul efect al acelui raport a fost ca ramane un document politic asumat de seful statului in care principalele orori ale comunismului sunt marcate. Epoca aceea a distrus o elita politica, o elita intelectuala.

- ii vedeti pe nord coreeni - cati ani nu a aplaudat poporul roman orice lider comunist

-(sondaje nostalgie comunism ) - razbunare pe inselarea asteptarilor. Eu cred ca nimeni n-ar mai vrea sa traiasca cum traia in comunism.

- doar oamenii irationali mai doresc intoarcere la comunism

- exportam de 10 miliarde in 1989, acum exportam 45 de miliarde, nu mai putem compara economia de atunci cu cea de acolo.

Asteptari pentru 2012

- astept un lucru important de la romani - solidaritate in perioada de criza. 2012 e tot un an de criza, dar un an in care Romania e intr-o situatie mai buna decat alte tari

- oricat ar fi recesiunea propovaduita in zona euro,avem resurse avem o usoara crestere economica, daca nu va fi recesiune, chiar mai bine

- vom adera la noul tratat guvernamental, acolo e locul Romaniei

- ne-am obisnuit sa ni se para ca suntem bine - Romania sta mai bine la capitolul deficite si datorii decat multe tari din zona euro

-romanii nu au de ce sa aiba complexul ca suntem ultimii

- performanta si optimism moderat pe fondul prudentei

- (de Sarbatori, in mijlocul romanilor?) Categoric, da! Nu stiu insa bine, dar voi fi prin tara.

-permiteti-mi sa le urez romanilor La multi ani, sarbatori cu bine si sa le spun ca 2012 nu va produce socuri romanilor, vom trece prin el cu bine.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Traian Basescu criza, #Traian Basescu acord UE , #presedinte