Ziare.com

Traian Basescu: Acordul ne da sansa sa nu facem parte dintr-o Europa "in doua viteze"

de Livia Stroie
Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 16:00

   

Traian Basescu: Acordul ne da sansa sa nu facem parte dintr-o Europa "in doua viteze"
Presedintele Traian Basescu a facut o declaratie de presa, duminica, la ora 16.00, la Palatul Cotroceni, prin care a explicat in ce fel va fi afectata Romania de hotararile care s-au luat la summitul Uniunii Europene (UE).

Presedintele a declarat ca, in urma summit-ului, Europa "se reconstruieste", iar Uniunea Europeana se completeaza cu o uniune fiscala si economica.

Europa a ajuns in situatia de a deveni un mare "santier" dupa ce statele au acumulat datorii publice foarte mari si nu au existat mecanisme de sanctionare nici in tratatul de la Maastricht si nici in tratatul de la Lisabona, a explicat presedintele.

Seful statului a adaugat ca a informat deja Consiliul European de faptul ca Romania va adera la pactul de uniune fiscala si ca spera ca Parlamentul sa nu aiba o alta opinie. Aderarea la acest pact este interesul Romaniei, a subliniat presedintele.

Acordul de uniune fiscala prevede ca toate statele din zona euro sa aiba un deficit structural maxim de 0,5%, urmand ca statele care nu respecta regulile sa fie sanctionate.

Comisia Europeana va fi un "jandarm" care va monitoriza aplicarea regulilor, a explicat presedintele, acest organism urmand sa dobandeasca puteri mai mari in raport cu statele membre.

Obiectivul economic al mentinerii deficitului structural va fi introdus in Constitutiile statelor sau intr-un act echivalent pana la sfarsitul anului 2012, iar modul in care va fi introdus in legislatie va fi aprobat de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, a adaugat presedintele.

Primul obiectiv al acordului il reprezinta prezervarea Uniunii Europene, a subliniat presedintele, in conditiile in care o destramare a Uniunii ar reinvia nationalismul unitar si comercial si "toate statele ar avea enorm de pierdut".

Ziare.com v-a prezentat declaratiile presedintelui Romaniei, in format LIVE Text:

- Pentru a intelege ce s-a intamplat pe 8-9 decembrie noaptea la Bruxelles si in ziua de 9 ar trebui sa incepem cu inceputul, de ce am ajuns aici? De ce UE este in situatia de a fi in mare dificultate economica si financiara, de ce diversi analisti ii canta prohodul de ce increderea finantelor internationale este tot mai scazuta.

- Am observat ca deja sunt pozitionari legate de ultimul Consiliu European. Eu acum as vrea sa vorbesc in primul rand pentru romani si mai putin pentru politicieni pentru ca subiectul UE este foarte putin discutat la noi si cred ca este obligatia mea si a altor politicieni sa fac acest exercitiu de explicare.

- Un alt pilon pe care s-a sprijinit este tratatul de la Lisabona cu obiective care vizau calitatea politicilor economice.

- Din pacate, nici agenda Lisabona nu a avut elemente de coercitie pentru statele care nu respectau programele de atingere a obiectivelor Lisabona.

- Ar fi fost extrem de dificil sa se impuna statelor instrumente centralizate la nivel de Uniune, era greu de conceput sa vina CE sa te sanctioneze pentru deficit excesiv sau ca nu stai in deficitul structural de 0,5%.

- Nu vad o motivatie corecta sa ii acuzam pe initiatori, pe cei care au gandit instrumentele de control si sustinere a monedei euro, atat s-a putut atunci din punct de vedere politic.

- Ar trebui sa vedem dincolo de moneda euro, cum a functionat UE in sustinerea monedei sale. Pentru cunoscatori, este foarte clar ca au existat doi piloni, unul a fost pactul de stabilitate si crestere sau criteriile de la Maastricht, adoptat in 1992.

- Desi limitele de 3% deficit si grad de indatorare 60% pentru datoria publica figurau in acest tratat, in pactul de stabilitate si crestere, respectarea acestor criterii se baza pe cateva elemente. Primul era responsabilitatea individuala a statului membru. Un alt element erau eventuale presiuni ale Comisiei Europene.

- Daca exista un motor eficient de respectare a pactului acesta era numai pentru statele in afara zonei euro.

- Acesta era singurul element coercitiv care facea statele sa atinga parametri pactului de stabilitate si crestere, in rest, totul tinea de bunavointa statelor si de cate o semnalare a comisiei. Romania a fost avertizata din 2007 cu privire la riscurile de depasire a deficitului si in 2009 a fost confirmat un deficit de 5% in ciuda cresterii economice.

- Aici mai este un element extrem de important, atat in folclorul politic, cat si in acceptiunea larga a economistilor si a populatiei s-a instalat cifra magica 3, deficit de 3%, ai deficit de 3% esti bine.

Deficit structural de maxim 0,5%, o obligatie pentru state

- Cine citeste pactul de stabilitate va vedea ca obligatia din acest act al Uniunii destinat sa sustina moneda euro ca fixeaza ca deficit structural maxim 0,5% cu indicatia de a se sta in bugete excedentare.

- 3% a fost o cifra adoptata de toti oamenii politici ca sa construiasca Europa sociala pe datorie, nu mai vorbim de cei care nici nu s-au uitat la 3% si au depasit acest deficit de la care se intra in asa-numitul deficit excesiv.

- Una din cauzele fundamentale pentru care s-a ajuns la aceasta criza de neincredere in statele UE a fost ascunderea miezului pactului de stabilitate si crestere, care spunea de deficit structural 0,5% cu recomandarea de a se merge pe excedente.

- Nu avem mecanisme si sanctiuni care sa sustina disciplina bugetara, aceste mecanisme nu exista nici in acest momente, de asemenea am putut constata ca disciplina bugetara nu este suficienta.

- Nimeni nu a avut instrumente prin care sa spuna: aveti crestere in buget generata de cresterea bancilor, insa nu sunt venituri sustenabila, finantarea sistemului imobiliar de catre bani a adus venturi in bugetul de stat, dar structural economiile au ramas cu probleme extrem de mari.

- De asemenea, nu a observat nimeni sau nu au existat instrumente prin care sa se constate ca s-a ajuns la datorii publice enorme care acum pe timp de criza n-au mai lasat statelor niciun fel de marja de manevra de a finanta bugetul de stat.

- Aceste concluzii ne-au facut sa transformam UE intr-un urias santier, deciziile care s-au luat in noaptea de 8-9 decembrie fac din UE un santier care se reconstruieste institutional si imping lucrurile catre ceea ce deja s-a decis, ca Uniunea Europeana se completeaza cu o uniune fiscala si economica.

- Aceste masuri obligatorii pentru statele euro si voluntare pentru statele care nu sunt in zona euro s-au materializat in acord de uniune fiscala. Asa se numeste setul de masuri adoptate la nivelul Consiliului, pana la sfarsitul anului trebuie sa inceapa procesul de pregatire a summit-ului din martie cand trebuie adoptate de statele membre.

- Prin acest acord se realizeaza cateva lucruri, un raspuns european la criza si la deficientele prezentate anterior.

- Primul si cel mai important este prezervarea uniunii, o destramare a Uniunii ar reinvia nationalismul unitar, comercial si toate statele ar avea enorm de pierdut.

- Un al doilea element al crizei la care a ajuns UE este adoptarea unor mecanisme de solidaritate, mecanismul european de stabilitate si facilitate europeana de stabilitate financiara, un al treilea element este supravegherea politicilor fiscale.

- Aceasta abordare este de natura sa puna capat populismului, insa vor trebui sa faca o politica de calitate, daca vor sa participe la deciziile la nivel european.

- Pana la urma, miza ultima nu este delegarea de competente catre Bruxelles, niciunul din sefii de stat si Guvern nu a avut ca obiectiv "sa ne spalam pe maini si sa dam pe mana Bruxelles-ului aceste politici", insa acesta este mijlocul prin care poate exista o supraveghere a politicilor economice a statului.

- Telul ultim este mutarea politicilor economice a statelor membre catre o zona a sustenabilitatii, este esential ca toate statele membre sa dezvolte politici economice sustenabile.

- Acordul are darul ca in UE sa nu fie tari care nu duc politici de calitate, dar se ascund acolo in marea familie euro sau in marea familie a Uniunii Europene, nimeni nu mai poate miza pe faptul ca prorpia ineficienta poate fi ascunsa de statele membre.

Deficitul va fi inscris in Constitutie

- Introducerea in Constitutii sau intr-un act echivalent aceasta masura va fi o obligatie ce trebuie realizata pana de 31.12.2012.

- Pentru a se preveni orice aranjament local modul cum va fi introdus in Constitutie sau in legislatie echivalenta acest obiectiv al pactului va fi analizat si aprobat de Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

- Va exista obligatia ca toate statele europene sa revina la deficite de maxim 0,5% si un nivel de indatorare de maxim 60% in conformitate cu un program stabilit de Uniunea Europeana.

- Noi nu avem astfel de program, bugetul vine pe deficit de 1,9% si ne indreptam catre deficit 0% desi aveam angajament ca in 2015 sa avem deficit 0%, impreuna cu premierul si partidele intelegand cat de grea este finantarea deficitului, am ajuns la concluzia ca e mai ieftin sa nu ai deficit.

- Stiu ca este criticabil ca pe timp de criza sa ai deficit redus, insa pretul de la care ne puteam imprumuta este atat de mare incat este preferabila aceasta solutie. A devenit mult mai scump sa mentii echilibrul deficitului decat sa te imprumuti.

- Se va trece in toata Uniunea Europeana la o politica de reducere a nivelului de indatorare cu costurile unei astfel de politici, inghetari de salarii, pensii, poate chiar reduceri.

- Acest acord de uniune fiscala creaza si un mecanism de evitare a erorilor, va duce la examinarea proiectelor bugetelor statelor membre.

- Nu mai trimiti bugetul la Parlament decat daca ai o consultare cu Comisia Euroepana care vede daca sunt erori, daca este sustenabil bugetul.

Statele cu deficit excesiv vor fi monitorizate

- Statele care sunt in pericol de deficit excesiv intra sub monitorizare permanenta. De asemeni, niciun stat nu poate sa angajeze credite externe decat transmitand la Comisia Europeana bugetul, sa vada in ce masura indatorarea contribuie la cresterea datoriei publice.

- Este un grup de experti care lucreaza la punerea in practica a proiectului de acord de uniune fiscala. Vom avea si noi contributia noastra pentru ca mi-am asumat informarea CE ca Romania participa la acest acord de uniune fiscala si sper ca Parlamentul sa nu aiba o alta parere.

- Acordul va fi adoptat de Consiliul European din luna martie.

- As dori sa nu adoptam aceste masuri in necunostinta de cauza, ar fi foarte grav, ne-am dovedi incapabili de a intelege realitatile Europei si n-as dori ca Romania sa aiba parte de o asmenea apreciere.

- Intrebat de jurnalisti daca estimarile de deficit bugetar enuntate de Guvern raman la 1,9%, presedintele a raspuns afirmativ.

- Noi ne-am asumat in interiorul pactului "Euro Plus", oficial sa ajungem la deficit 0% in 2015, deci suntem in grafic, chiar pentru anul acesta putem sa stam linistiti intr-un deficit pe cash de 3% insa am fost obligati de realitatile pietei sa adoptam un deficit pe cash de 1,9% pentru ca preturile de finantare a deficitelor erau atat de mari incat ne facea mai rau sa avem un deficit de 3%.

- Intentia este sa imprumutam cat mai putin, si asa trebuie sa imprumutam 13 miliarde de euro pentru a rostogoli datoriile anterioare, deficitul de 1,9% inseamna inca 2,5 miliarde de euro imprumutate.

- Nu sunt datorii facute de acest Guvern, banii de la Fond au cu totul alt regim, vorbim de datoriile pe termen scurt care au fost rostogolite an de an.

- Intrebat daca acordul fiscal ii va afecta direct pe romani, presedintele a raspuns ca nu ii va afecta in ceea ce priveste cheltuielile.

- Nu il va afecta in niciun fel nici in plus nici in minus, in schimb ii va garanta oricarui roman ca va trai intr-o Uniune Europeana sanatoasa financiar care nu va mai avea deficite mari, care nu va culege efectele globalizarii si sa reactioneze tara lui taindu-i salariu, ci va avea predictibilitate pentru ca Uniunea se aseaza pe niste baze economice solide, este bine sa stim ca si Romania va face parte din acest acord.

- Va fi un calendar de reducere a gradului de indatorare si un calendar de incadrare in deficitul structural de 0,5% cred ca toate statele vor respecta ce s-a stabilit pentru ca va fi un jandarm care se numeste CE si care dobandeste puteri extrem de mari in raport cu statlee cand nu respecta regulile.

- Am vazut ce se intampla cand un stat nu respecta regulile, celelalte state platesc in locul lui.

- Este normal ca toti sa fi inteles lectia Greciei, lectia Spaniei, Irlandei, Portugaliei, statele zonei euro au platit sume enorme, Germania si Franta au fost principalii platitori, insa si statele mici au platit.

- Adoptarea pactului fiscal este in interesul Romaniei. Acordul ne da sansa sa nu facem parte dintr-o Europa "in doua viteze".

Romania va participa la pactul bugetar

Seful statului a participat, joi si vineri, la reuniunea Consiliului European de iarna, unde, in urma propunerilor formulate de Franta si Germania, liderii statelor membre in zona euro au convenit asupra unui pact bugetar care urmeaza sa fie definitivat pana anul viitor in luna martie si care prevede in special inasprirea disciplinei bugetare.

Romania va face parte din cele 17 state membre UE care au acceptat sa semneze acest acord. La sfarsitul reuniunii seful statului a declarat ca tara noastra va semna acest acord interguvernamental deoarece "suntem extrem de dependenti economic de orice se intampla in zona euro".

"Economia noastra este extrem de dependenta de banci provenind din zona euro, fie ca sunt austriece, grecesti, italiene, franceze, si asa mai departe. Si, nu in ultimul rand, exporturile noastre sunt extrem de dependente de ce se intampla in statele zonei euro, Romania avand ca principale destinatii de export Germania, Franta, Italia, Spania, Grecia, si asa mai departe.

Deci, toate aceste lucruri ne-au dat argumente suficiente sa spunem ca, desi nu suntem stat membru euro, suntem extrem de dependenti de ce se intampla in zona euro si, ca atare, trebuie sa fim, sa participam la procesele care au loc in zona euro. Mai mult decat atat, si noi suntem stat membru euro, care are acum o derogare.

Pana la atingerea parametrilor, Romania, ca si alte state care au intrat in ultimele valuri in Uniunea Europeana, este o tara care are derogare de la introducerea mondei euro pana la realizarea parametrilor. Si ultimul argument: euro nu este o moneda a unui grup de state, ci este o moneda a Uniunii Europene", anunta presedintele.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8551 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
75 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

kosasu barca

Daca nu era presedinte BASESCU in ultimii 5 ani ,acum ROMANIA era in mlastina asa ca trebuie sa fim alaturi de BASESCU ,si de toti cei din PDL ,iar usl-psd cu populismul si falsul lor al celor doi copii ponta si antonescu ,care vor cu ori ce pret puterea iar dupa aceea se vor schimba in rau dar rau de tot ,asa ca ROMANI trebuie sa intelegem guvernul BOC si sa fim alaturi de ei sunt cei mai buni din 1990 ,iar prestigiu romaniei este sus .,,asa ca ROMANI din tara si diaspora trebuie sa incredintam hamurile pentru urmatorii 10 ani acestui guvern si partid PDL ,inca vreo 20 de ani iar vuvuzelele de la antenele 1-2-3.-4 sa-si vada de tampenii .cu stima kosasu barcelona

 

Basescu numai surprize placute...

Dl. presedinte Basescu este un mare om de stat care stie ce masuri sa ia in urma summitului si cred ca cea mai nimerita masura este de a trece de urgenta la o politica gen Saparmurat Niyazov demna de poporul care il intelege.Un popor obisnuit de milenii cu aceata politica accepta fara rezerve ceea ce doreste marele strateg,conducator.

 

Decimarea , nu ????

si batrinii , afara !!!!!

 

Basescu este un roman adevarat

Eu sunt mandru de Basescu ca Presedinte. Sunt mandru pentru ca se lupta cu o clasa politica corupta pentru binele tarii in conditiile in care mare parte din romani sunt dezinteresati de propria lor tara. Felicitari domnule Basescu!

Bre, in afara de clampaneala fara rost

...si accese de rautate gratuita, aveti si vreo critica la obiect, justificata cu argumente?
Din ce in ce cred mai puternic ca democratia este contra-producenta pentru romani, lor le trebuie o dictatura feroce care sa le dea peste bot cand incep sa latre fara rost!
Din nefericire, cand dictatura apare, ea este tot romaneasca si da peste bot si cand trebuie si cand nu trebuie! :-)

BASESCU...

...UN OM PENTRU ETERNITATE!
tara noastra este norocoasa ca ecest om este acum in fruntea tarii.nu este el perfect,dar cand vezi alternativa,adica ce ofera descreierata opozitie,brrrr

Mai vuvuzeleler .... voi ori nu ati priceput nimic

ori sunteti din aia obisnuiti sa dati tepe bancilor facand imprumuturi cu acte false .

Presedintele a dezvaluit cateva amanunte care nu prea erau cunoscute publicului .

Auzisem noi de "deficit excesiv" atunci ccand au vrut sa ne penalizeze din cauza lui tericeanu -- nomina odiosa !-- care a cheltuit ca un dusman al poporului care este . El si cu liberalii lui , in cardasie cu PSD .

Pai sa faca dom'le mecanismele , sa le adoptam si noi siu cu tericeanu si liberalii la puscarie !
(scuze pt alipirea fortata) .

Este acelas Basescu

pentru realegerea caruia in 2009 Pdl condus de Boc a risipit cateva miliarde de roni din banii Romaniei ? Daca D.A. insemneaza ca a trecut printr-o transformare miraculoasa de la promisiunea cresterii cu 50% a salariilor pt profesori si cam tot cu atat a ajutoarelor sociale pt cei care nu au muncit niciodata.

Ce se poate spune?

Basescu a fost profesor de economie si stiinte politice!

...Ia pierdut pe multi!

...Chiar si pe invitatii din platouri,care multi

dintre bat campi!

kosasu barcelona

Bun Comentariu ,toti alaturi de BASESCU si PDL .

Sa Traiasca Republica Securista Interlopa -

Sclava Romania...

Ce pretentii putem sa mai avem de la un DICTATOR ??

Cand spuneam in 2009 ca, DICTATURA Securista Interlopa de la Neamt se va extinde in toata tara, nimeni NU ma crezut.....

Asteptam acea zi care se apropie sa vedeti cum vor da ordin sa se traga in DEMONSTARNTII....atunci ce mai spun Raketi de pe acest site ??

BESESCU face exact cum facea Ceausescu inainte de MOARTE- sa intelegem ca , zilele lui sunt numarate ?????

Alo! Dl presedinte !

Iar ne vindeti pielea?

Dati Cezarului ce-i al Cezarului.....

In actuala criza europeana, Romania se gaseste intr-o pozitie mai buna decat multe tari, care pana ieri o duceau super. Iar aceasta se datoreaza actualilor guvernanti, chiar daca va place sau nu......

Ce ironie!!

Incet, incet, se ajunge la ideea (pe care am crezut-o fixă) a lui Ceausescu: fără datorii!

 

Nu chiar asa, mai degraba fara deficit!

Cum ai citit, datoria poate ajunge la 60%.

Desi Basescu a spus explicit ca multi de prin

platouri tv,adaug eu...si de pe forumuri,isi vor lua

capetele si le vor da de pereti,ca Basescu ne

sujuga,iata ca exact acest lucru il citim deja din

partea uslasilor!

Nu-l mai cred pe Basescu!

Orce mutare este in sprijinul pdl, de la vladica la opinca
Angajari de datorii pt pdlime, para-acorduri peste capul cetatenilor, dictatura tribunului si directia spre marea frauda electorala.
Cred doar in conjunctura momentului care a invaluit si romania in srategiile UE.
In rest un nimeni chel si bufon!

Incredibil!

L-am vazut la reuniunea UE,ultimul om,ignorat de absolut toata lumea.Va dati seama, a ajuns si el sa vorbeasca la microfon, acest demolator al Romaniei,vorbeste acum de demolarea Europei!Pai nu le-a luat D-zeu mintile si conducatorilor Europei, sa-l saculte pe acest neica nimeni, din pacate al Romaniei.Ma uit la voi postacilor portocalii de pe aceasta pagina, si va vad cu ce osardie proletara ii dati inainte cu pupinc...portocaliu,asta se numeste autoflagelare tovarasi!Dar poporul roman va uraste cu pasiune,in2012 o sa va intoarceti din gaurile de pe unde ati iesit, tovarasi.

Idee fixa?

Va inselati amarnic! Pana a fost fortat de dobanzile impovaratoare, de pierderea increderii interne si externe s-a imprumutat nesabuit acest criminal. Cu banii imprumutati a construit combinate petrochimice si siderurgice falimentare(vezi Midia si Calarasi), canale falimentare(Dunarea-Marea Neagra, Poarta Alba-Midia, Bucuresti-Dunare), proiecte urbanistice faraonice, combinate de utilaj greu falimentare(Iasi si Cluj), a subventionat industria mineritului, etc.

@Luca Doru-idee fixa?

Daca ti se spune sa te duci la culcare ca ti-e somn,tu ce
faci?

mcgogosoaie, LucaDoru vorbea de Ceausescu,

daca nu ti-ai dat seama!
Se pare ca intai injuri si apoi gandesti.
Sau mai stii, esti vreun ceausist din Scornicesti?!

mai stanica...

... noi stim de cine vorbea "luca cu creierul cat nuca". Problema e discutabila: intre a construi ceva si a nu face decat jaf si prapad e cale lunga sa ne ajunga. Macar Ceausescu a construit ceva, ne-a dat de lucru! Basescu a luat banii de la FMI in numele Romaniei si i-a mutat in conturile sale si ale camarilei sale... asta este eficienta pe care o apreciati? Uite de aia sunteti infractori!!! Nu ca va fac eu ci pentru ca nu alegeti decat sa faceti si sa sprijiniti infractiuni!

EXACT !

Si cei 10 ani de mincat Adidasi si Salam cu soia.....bat la usa ! O sa vedeti vitrinele pline si va vor curge balele. Cel putin Ceasca nu va arata,dar Sadismul zilelor noastre depaseste pe cel al lui !
Sa traiti bineeeee !!!! Incepeti sa reginditi istoria. Cind la-ti impu.scat pe Cirmaci,tara nu mai avea datorii,nu vi se mai putea impune de catre "tiranii finantelor " ce si cum sa faceti . A fost imediat scos in fata un Iliescu care a reinceput indatorarea accelerata a acestei natii.A urmat apoi Vinzatorii bunurilor ramase de la Ceausescu,al de Nastase & Co,si uite asa am trait 20 ani fara sa mai producem mai nimic,doar pe datorii. Au venit cei de azi,au furat si distrus si ei,vinzind nu numai bunurile existente dar si cele viitoare.Ne-au transformat incet ,incet in Colonie,unde vocea rominului nu mai conteaza. Unde sintem acum ? LOCATARI acceptati temporar pe acest pamint stramosesc. Nici rusii nu au indraznit sa ne subjuge in asa hal. Acum ....pina si un Ambasador nenorocit din USA ne dicteaza ce si cum sa facem. Independenta nationala....stat unitar ? Visuri domnilor ,Iluzii ca sa inghititi otrava letala cit mai repede. Paradoxal,Basescu nu a facut decit ceea ce soldatu roman ia facut lui Cristos ca sa nu se mai chinue rastignit. Ia infipt sulita provocind delivrarea atit de mult dorita de cel supus supliciului. E vinovat ? Judecati singuri cine trebue adusi in fata justitiei populare ,ca cea statala nu mai este supusa vointei populare. Stringeti toata clasa politica si de afaceristi ce de 20 ani i-si bate joc de aceasta natie si judecatii dupa principiul lui Vlad Tepes. Altfel politicienii de astazi se vor adapta la noile conditii impuse de UE,si vor gasi cai de furaciune,coruptie si racordarea la ce va mai ramine din Buget la discretia autohtona. Odata frica impusa....si rominu va gindi de doua ori inainte de a baga mina in buzunaru acestei natii ! Am zis !

Moldovene ... de ce minti ?

Ia sa vedem daca esti curajos si recunosti unde ai minciunit .

Va fi ca dupa razboi ;
si asta pt ca unii s-au lacomit la gipane , blonde si proprietati exotice .
Dar si pt ca unii au votat cu incrancenare la Iliescu & Co !

E prima data cand spune si el adevarul.

Si tu il faci mincinos.

Felicitari Moldovene: ai inceput precar si-ai

terminat in forta; dar tot cuvinte sunt, chiar daca exprima esenta realitatii romanesti originale, in lipsa mecanismelor legislative de identificare, clasificare si judecare a faptelor la care asociezi principiul tzepelor.
Mai mult decat atat, nici electoratul in profunzimea alcatuirii sale, nu este constient de puterea instrumentului democrat conferit, si abil speculat, de pleiada de indatoriri si drepturi. Paradoxal nici democratia nu sprijina actul binelui cu fortza; si totusi exista sperante si moduri concrete de a iesi din marasmul binecuvantat de cei care au castigat in 89 si refuza sa se retraga.

@dansterian

AI cea mai mare dreptate ,BASESCU este un erou si unul din cei mai buni presedinti ,trebuie sa luptam ca PDL ,sa urce in sondaje si sa castige alegerile ,nu trebuie lasati copii la conducere ,sigur functia le vor schimba indentitatea .bun comentariu trebuie sa sustinem PDL ,guvernul PDL si cei din usl mai ales pontonel cu antonescu sa astepte 20 de ani sa se matu.......cu stima kosasu barcelona

 

Din propaganda in propaganda ai sa ajungi ca Ceausescu.

Nu prea cred ca ai gasit fraierii care sa mai creada ca Basescu este omul providential al Romaniei. Basescu, in primul rind, nu respecta legile acestei tari, iar minciunole sale si-au gasit cu usurinta citiva creduli printre care te afli chiar si tu. De ce este un mare mincinos Basescu? Pai, in cei 7 ani pomeniti de tine de era comunista-basista, am vazut ce a promis si ce a facut. A adus Romania in pragul falimentului indatorindu-ne pentru generatii intregi, 20 miliarde de la organismele financiar-bancare mindiale plus cite un miliard de euro luat de la banci in fiecare luna. Si-apoi, tu nu contribui cu absolut nimic muncind pe la altii. Tot moi de aici platim nenorocirile aduse de Basescu tau.

kosasu din barcelona

fara populism ,daca erau populisti acum eram grecia ,de platit impozite e adevarat ca de foarte multi nu platesc impozit pe salariu dar pe bunurile construite p'latesc impozite pe apart.inchriate platesc impozite pe tereneri platesc multe impozite ,e adevarat dar ceea ce au facut cei din PDL ,este spre binele tarii ,iar tov ion iliescu mia facut cel mai mare rau mie si fam ,sunt contra psd dar nu sunt cu nici un partid politic sunt pentru dreptate ,europa trebuie sa scape de stanga adica socialisti ,,,vezi spania ,vezi franta ,vezi grecia ,vezi italia vezi GERMANIA ,toti se intreapta spre dreapta care vor schimba europa .cu stima si sarbatori fericite .kosasu barca -real 3-1

Basescu este omul providential

al Romaniei. Punct.

Du-te si tunde iarba cosasule pe la Barcelona...

Lasa-ne ca "putzi de inteligenta": striga lozinci la alta masa... lasa-ne in durerea noastra mai taietor de frunzulitze la caini!
Stima noastra si mandria
Basescu si "manaria"!

kosasu din vaslui

HAI ma lesi cu tampeniile care le scrii da-mi un presedinte mai bun ca BASESCU say un partid mai bun decat PDL sau un guvern mai bun decat BOC pe mine nu ma intereseaza politica tinere eu zic cine este mai bun in tara si europa deci dreapta in politica .cu stima si sarbatori fericite ...........

 

astia ne ingroapa de tot

unu e sa reduci 20 la suta dintr un salariu de 2000 de euro si altul sa reduci dintr unul de 400,regimul asta ne crede perfect cre tini,dar meritam soarta sa traga si pielea de pe oameni ,sa votam la anu iar pe ei,apoi vine groapa din care nu mai iesim niciodata,auzi ma imprumut de 16 miliarde de euro,halucinant

 

Dar nu te obliga nimeni frate sa lucrezi la Stat !

Ia mergi la patron sa vezi ce bine e !

exact,

e lipsit de logica sa lucrezi la Stat,sa consumi mai mult decat poate produce o natiune si apai sa pledezi politic pentru ca Rumania sa nu se imprumute...
-----------------------------------------------------------------
Eu ca Om acasa la mine nu pot cheltui mai mult decat produc deoarece imi sare in aer familia punct.Macroeconomic Statul Ruman trebuie sa elimine personalul care este nefolositor si neproductiv.Deficitul trebuie eliminat,ajungand pe plusvaloare.Cei eliminati de la Stat trebuie indreptati spre sectorul privat.Adevarata Economie nu este reprezentata de dimensiune,marime sau alte unitati de masura,ci prin plusvaloarea creata,atunci putem vorbi de economie.

Ce a fost a fost,stim cu totii ca politicii sunt doar instrumentele unor oameni care stau in spatele lor pentru a le reprezenta interesele.Sistemul juritic Rumanesc este pe butuci tocmai pentru a opaciza activitatile fraudolente ale manipulatorilor din umbra,care acum se gasesc intr-o situatie disperata datorita faptului ca omul de rand a inteles ca Statul este slab si nu poate reactiona la abuzuri,astfel s-a ajuns sa fure cu totii indiscriminat.
Cind sunt prea multi care fura cade sistemul si moare "***".*** supravietuieste atata timp cat este sanatoasa si poate rezista Taunilor care ii sug sangele.Daca moare "***" mor si "Taunii".

Treceti in economia reala! Nu mai tineti de scaune

Au fost liberalii la guvernare impreuna cu slugile lor PSD-iste in 2007 si 2008. Vazand ca vor fi maturati de pe scena politica, au angajat peste o jumatate de milion de bugetari, mare parte analfabeti de partid, parazitand toate institutiile statului si lasand o mostenire otravita guvernului PDL. Acum cand acesti paraziti bugetari sunt inlaturati sar de fund in sus Ponta, Antonescu, sindicatele, patronatele. Domnilor din PNL si PSD daca va plac asa de mult acesti bugetari de partid de ce nu-i luati acasa ?

Ia mai termina naibii cu lectiile astea...

Tu vorbesti?!!... Ma mir ca nu ti-e rusine!!! Ce sa spun... suferi de lipsa simtirii sau cum s-o fi numind chestia aia?... Nesimtire?!! Da... exact!

la vremuri noi ... tot ei !

securist-comunistii !

tov. cpt. besesku ... vorba sovieticilor.

 

habarnamisti!

acest individ vorbeste in numele natiei !acum descopera economia politica!credea ca o conducere de tara e ca una de vapor!cand il asculti ai zice ca e cel putin conducatorul germaniei sau frantei!pai noi putem lua aceleasi masuri ca tarile dezvoltate?cand vrei sa faci o casa te imprumuti ,ca nu ai bani ca altfel o faci im zeci de ani ,pai noi ne comparam cu germania si franta care sunt dezvoltate ?noi o sa facem autostrazi in o mie de ani de acum in colo !daca ar fi gandit asa coreea si alte tari emergente care s-au dezvoltat pe baza imprumuturilor ar fi ramas cum suntem noi acum ,adica subdezvoltai!vai de curuul nostru cu asa conducatori!am spus-o de mult ,am intrat in ue prea tarziu ca dacia in imperiul roman ,la spartul targului ,mai in paguba decat in castig!intelegeti desteptilor ca de la prosti n-am speranta!

 

Nu vorbi de habarnisti in casa de raulbaal ;-)

Draghe, intr-adevar creditele sunt necesare dezvoltarii, DAR LA NIVEL DE COMPANIE, de intreprindere privata. In plus, chiar la nivel de stat se accepta datorii de pana la 60%, ceeace nu se accepta este DEFICITUL. Daca statul are datorii a caror termene sunt perfect incadrate intr-un buget echilibrat, nu sunt probleme.
Cat despre autostrazi, exista multe moduri de a le construi: se pot folosi de exemplu banii europeni sau/si cu participare privata, iar privatii pot fi platiti cu concesionarea exploatarii autostrazii pentru un numar limitat de ani in regim de autostrada cu plata. Dupa amortizarea costurilor aniautostrada devine publica. Urmaresc cu interes acest mod de a se construi autostrazi in UE.

Stane, raulbaal nu este rau intentionat, e prost

Daca ar gandi inainte sa scrie, poate ca ar vedea lucrurile la justa valoare. E prea puturos sau nepriceput, dovada ca inoata in deriva. Noroc ca nu sant prea multi in situatia lui, altfel Romania s-ar duce de rapa. Am zis.

kkoosshhasule

chiar ai numai cuvinte de lauda pres.?stai in barcelona ta si taci!

 

kosasu din barcelona

da este unul din cei mai buni si populari ceea ce a facut pentru tara nici un presedinte nu va face ,iar de stat stau de 19 ani unde vreau ey si ma simnt bine ,asa ca nu-mi da mie indicati unde sa stau ,ma simnt foarte bine sunt fericit si realizat prin munca cinstita si fac cinste romaniei si sunt mandru ca sunt si roman .cu stima si sarbatori fericite .,,,kosasu barcelona

U.E= Utopia

Basescu desi e un semidoct,e totusi un tip cu inteligentza naturala si cu umor (uneori). De aceea eu spun ca in fond ceea ce declara el acum este pur si simplu o "gargara" de politician.In realitate,raportat la parametri reali ai UE, Romania este ca un "Trabant" caruia i se permite sa participe la un raliu alaturi de Porsche si BMW.

 

Basescu este speriat,stie ca va fi condamnat,CIADO il acuza,

EDA il indentifica ca terorist international,romanii ocupa deja Pita Universitarii,iar spiritul craciunului ne indemana sa fim din nou romani cu demnitate.Piata Universitătii din Bucuresti a fost in data de 10.12.2011 scena unor proteste violente. Mai multi membri ai miscării Ocuppy Romania, care manifestau impotriva sărăciei din tară, au fost luati pe sus de jandarmi, alergati prin piată si dusi la sectia de politie. Autoritătile spun că oamenii nu aveau autorizatie de la primăria Capitalei pentru a protesta. Violentele au izbucnit in Piata Universitătii in jurul pranzului. 12 membri ai miscării Ocuppy Romania, care militează pentru drepturile omului, manifestau impotriva sărăciei din tară. Unii dintre ei purtau celebrele măsti ale personajului principal din filmul "V de la Vendeta". Brusc si-au făcut aparitia dubele cu jandarmi, care i-au luat pe sus si i-au dus la sectia de politie. Unii au fost alergati in jurul pietei pană să fie prinsi. Desi erau tarati spre dube, membrii miscării Ocuppy Romania au continuat să protesteze. Conducerea Jandarmeriei Romane spune că manifestantii nu aveau autorizatie din partea Primăriei Capitalei pentru organizarea acestei actiuni. Protestatarii sustin insă că au făcut cerere, dar nu au primit niciun răspuns de la autorităti in termenul de 48 de ore. La scurt timp după incident, membrii miscării Ocuppy Romania au condamnat, pe pagina de facebook, violentele la care au fost supusi. Manifestantii spun că protestul, care a fost anuntat incă de acum o săptămană prin intermediul aceleiasi retele de socializare, ar fi fost unul pasnic dacă nu ar fi intervenit fortele de ordine, cu atat mai mult cu cat a fost organizat chiar de Ziua Drepturilor Omului. Dusi la sectia de politie, protestatarii au fost amendati cu cate 500 de lei, iar după patru ore au fost eliberati. Convinsi că s-a făcut un abuz, s-au intors in Piata Universitătii, pentru a-si striga din nou nemultumirile. De această dată s-au strans aproximativ 20 de persoane. Nu a trecut mult si jandarmii si-au făcut din nou aparitia. Protestatarii au fost pentru a doua oară urcati in dube si dusi la politie, unde au fost iar amendati.(sursa starea natiunii.ro)

bine au facut jandarmii

uSLINOSILOR,astia sint mercenarii vostri ?
umblati cu provocari ?
sa nu spuneti ca ati crezut ca n-ati stiut :)))
vreti sarbatori linistite ?
duceti-va de unde ati venit :)))))))

@DemonBanal

Mai bine uslinos
Decat basist,
Mai bine mort,
Decit pedelist.

@Neutru-U.E.=......

In primul rand,nu e un semidoct.In 7 ani sa citesti o singura carte si nici pe aia sa n-o termini?In al doilea
rand sunt de acord cu tine ca este un mare gargaragiu.Si in
al treilea rand, adaug eu,este un mare mincinos.Nu degeaba i se spune Pinochio,Goe etc.

Pana in 1989 Basescu era adeptul sloganului,"Stalin si poporul rus

bunastare ne-au adus" asa dupa cum zicea tradatorul tata al lui Teodor Baconski;acum Stalin este schimbat cu "europa",care Europa,care doua viteze ?Toti oficialii Uniunii Europene il dispretuiesc vadit pe Traian Basescu,mai bine ne-ar explica basescu de ce Manuel Barroso l-a tratat cu indiferenta atunci cand Basescu s-a dus ca un slugoi sa-l inoportuneze la poza de grup ?
http://www.antena3.ro/externe/tratat-cu-spatele-la-summitul-ue-cum-a-fost-ignorat-basescu-de-barroso-147215.html

 

Oftica voastra va distruge si ultimul neuron

Ma bucur sa constat ca santeti din ce in ce mai putini cei care habar nu aveti de viata voastra, daramite sa va mai pese de a romanilor, in general. Am zis.

la asa voturi asa creier!

ma fratilor chiar nu intelegeti ca astia isi bat joc de noi?totul e o abureala ca ei sa fure si din putinul ramas?portocalii astia chiar nu vad?eu nu tin cu niciunii dar parca sunt prea tampiti!

 

kosasu barcelona

asta crezi tu ey cat am stat in tara 1990-1992 am vazut ca claca tov ion iliescu a furat tot ce sa putut ,iar acum PDL ,repara ce au sctricat si au furat ei .cu stima sarbatori fericite .indreaptate spre dreapta politica dreapta ,eyropa trebuie sa se schimbe spre dreapta adica PARTIDUL POPULAR EUROPEAN

@raulbaal-la asa voturi asa creier

"Cand USA stranuta,Europa raceste"
Daca spunea fraza asta proverbiala,zau ca il credeam.Tot
discursul este o balbaiala mai mult decat penibila.Orice
economist oricat de slab pregatit ar fi,daca-l pui sa faca o analiza a acestei caricaturi de declaratie il face
arsice.Pot s-o fac si eu dar nu merita efortul acest
presupus jucator.

Draga Gogosica,

Basescu nu vorbeste pentru economisti, vorbeste pentru prostime. Nesemnarea acestui acord de catre Basescu, echivala cu o sinucidere. Intelegi? Basescu cu intreg PDL si cu intreaga clasa politica conducatoare se sinucideau, nu mai aveau credibilitate si nici praf in ochii alegatorilor nu mai aveau de unde arunca. Poporul este din nou prostit, amagit, inselat. Vorbele dl. Basescu suna foarte frumos in urechile poporului roman - o sa vina europenii sa ne salvezi, o sa fie cu ochii pe ei si nu o sa mai poata fura, nu o sa mai poata insela, nu o sa-si mai bata joc de banii statului. Cata amagire!

Barem de-ar sti despre ce vorbeste...

dar se pare ca incurca deficitul bugetar cu deficitul structural de zor.
probabil ca Boc n-a avut timp (sau n-a avut cui) ca din 2010 pana acum sa-i explice bruma pe care a invatat-o de la Isarescu: ce-i aia deficit structural, deficit ciclic sau cum arata deficitul bugetar manifest ...

ca sa castigi jocul intelege-i regulile si miza

teoretic ai dreptate, cel putin in ceea ce priveste obisnuintza cea de toate zilele a politicianului romanas; dar acum avem clenciul cu care ii putem constrange sa joace si ei dupe aceleasi reguli conform carora nu mai suntem simpli cotizanti; ci jucatori cu drepturi depline, inclusiv acela de judecator. Daca raportezi totul la eterna amorteala autohtona ai dreptate sa fii pesimist, dar volens nolens suntem fortati sa evoluam si noi; asa ca fiecare dupa cat poate si dupe cat intelege. Cumva trebuie sa gasim calea sa intelegem care ne este rostul ca natiune moderna care traieste si evolueaza impotriva curentului autohton de a ne plange vesnic ca : ..........

@nolticus-ca sa castigi....

Scuze pentru intarzierea cu care raspund.M-am uitat la meci.Iti dau sa citesti ceva din mas media,doar fragmente:
aca mai vrei,mai discutam.

mcquin

Am si eu o mica mare nelamurire.De ce nu-l ia Kosasu cu
barca si pe Basescu.Sa traga amandoi la rame sau la hamuri inca 10 ani de aci-nainte si sa-i lase pe romani sa cante la vuvuzele sau la vibrafoane sau lo orice instrument doresc muschii lor.Poate asa ajung in America sau Pamantul Fagaduintei cum i se mai spune,asta pentru ca tot isi manifestase dorinta domnul presedinte ca ar dori sa calatoreasca dupa ce i se termina mandatul.Sa-l ia de pe acum ca i-ar face cea mai mare bucurie.L-ar scoate la pensie anticipat.

 

Cand nu gasesti argumente de combatere a articolului, latri

Ce are sula cu prefectura? In cazul de fata ce are kosasu cu presedintele Basescu? Voi, socialistii, va preocupati de muraturile voastre, despre care credeti ca sant invicibili, iar kosasu, ca si altii (printre care ma numar si eu), apreciem actiunile d-lui Basescu. Sau santeti impotriva pluralismului politic? In acest caz, constat ca faceti parte din gasca liberalilor actuali, mai precis din anturajul dictatorului Absentescu, eventual din grupa socialista a lui Tonta si iliescu. Ramane-v-ar in gat. Am zis.

@ koko51955-cand nu gasesti argumente.....

in primul rand vreaun sa-ti spun ca mai e loc in barca.
In al doilea rand vreau sa-ti mai spun,inainte de a te imbarca,sa pui mana sa te mai documentezi,adica sa citesti.
Nu e nici o rusine daca spui ca nu esti inca suficient de
pregatit.Mai vreau sa-ti spun inca ceva,fara sa te jignesc pentru ca nu-mi sta in caracter,toti acesti
asa zis politicieni pe asta se bazeaza:pe lipsa de pregatire in domeniu a oamenilor.

bai postac portocaliu

cu sula cizmarului s-au cusut pantofii prefectului!cand vorbesti de prosti cred ca te referi la individul pe care il vezi cand te uiti in oglinda ,nu-i asa?

Teoria pare buna...

...dar pare conceputa ignorarand realitatea. Cica sa nu ai mai mult de 60% datorii publice (presupun ca din PIB). Si cine le are mai mari, ce face? Scoate de sub pat valiza cu bani, fuge la banca si isi plateste datoriile? Spuneti asta grecilor...

 

choshasiule

Nu te invat nimic.Daca (si eu nu te cred,scrii sarutand dosul prezidential-platit pentru fiecare sarut) stai in afara tarii taci din gura!Nu veni tu culegator de portocale intr-o tara in acelasi kk dar cu un nivel de trai mult mai ridicat.Mother fuker!

 

Romania nu face parte din esalonul fruntas al UE: asta e si gata!

Basescu ar face bine sa se trezeasca la realitate: ceea ce vrea el inseamna in primul rand sanctiuni pentru Romania.
Romania nu poate implini exigentele statelor fruntase din UE. Daca voua guvernantilor va lipseste viziunea si hotararea sa urmati calea cea dreapta, fara frica unor sanctiuni exterioare cum oare puteti crede ca UE poate sa impuna schimbarea mult dorita.
Ambitia maruntului Basescu va conduce la sanctiuni piparate ce vor atinge traiul amarastenilor si nu opulenta infractorilor care guverneaza.
Asa ca tovarase Basescu asteapta-te la "felicitari" de genul celor primite recent:"Iesi afara v...ta ordinara!"
UE va dispare cat de curand iar realitatea economica isi va spune cuvantul: tarile bogate vor fi bogate pe mai departe. Tarile sarace pot visa cat vor: pana cand nu vor da de pamant cu mafiotii care le sug vlaga nu au nici o sansa sa ajunga la standardul de viata al tarilor bogate din vest.
Succesuri bai acesta!

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor