Ziare.com

Traian Basescu, despre concluziile vizitei FMI: Romania merge pe sarma

de Madalina Mitan
Marti, 02 August 2011, ora 18:29

   

Traian Basescu, despre concluziile vizitei FMI: Romania merge pe sarma
Presedintele Traian Basescu a afirmat marti, la RRA, ca desi Romania este intr-o situatie economica mai buna decat tari precum Italia, Spania, Portugalia si Irlanda nu isi permite greseli deoarece este inca fragila si orice miscare gresita poate fi asemanata cu "greseala unuia care merge pe o sarma".

"O sa spun si va rog sa nu fiu acuzat de exagerari. Romania sta mai bine decat Italia, Spania, Irlanda, Portugalia, Grecia si decat multe alte tari, din punct de vedere al echilibrelor macroeconomice si nevoii de a imprumuta bani de pe piete externe", a spus Basescu, adaugand ca el "nu are nevoie de mesajul delegatiei FMI pentru a stii situatia tarii" si este de ajuns sa privim la trendul de reducere a deficitului bugetar, precum si rata somajului, care este sub media UE.

Cu toate acestea, seful statului a precizat ca exista si avertismente de la FMI, ca situatia este in continuare "fragila" si Romania este "in situatia de a merge pe sarma".

"Am imprumutat bani deja sa tinem deficitul acoperit cu bani imprumutati, putem plati pensii, salarii, dar orice miscare gresita poate fi asemanata cu greseala unuia care merge pe o sarma. Romania este in aceasta situatie, de a merge pe sarma. Cu atentie, fara populisme, cu pragmatism si responsabilitate", a seful statului, in cadrul interviului acordat RRA.

Salariile bugetarilor vor fi "recuperate" incepand cu 1 ianuarie 2012, urmand ca abia dupa ceea sa fie discutata o scadere a taxelor, pentru populatie.

Traian Basescu a mai vorbit despre economate, acele magazine cu preturi reduse pentru pensionari, aprobate de Guvern, pe care le-a considerat a fi "populiste".

"N-am incurajat initiativa economatelor, am etichetat-o ca fiind populista, pentru ca ea nu poate tine", a spus Traian Basescu.

Subliniind ca statul nu are intentia sa plateasca datoriile companiilor de stat, Basescu a subliniat ca vor exista regii autonome care vor fi lasate sa intre in faliment.

Legat de proasta absorbtie a fondurilor europene, seful statului a spus ca in mare parte, vina nu este a ministrilor, ci a functionarilor care aproba proiecte si platesc facturile.

"De ce credeti ca merge atat de greu absorbtia fondurilor europene? Nu ministrii sunt vinovati. Vinovati sunt, in primul rand, functionarii", a spus seful statului.

Ziare.com ti-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile sefului statului:

- Daca vreti sa fiu foarte sincer, eu nu am avut si nu am nevoie de mesajul delegatiei Fondului, ca sa stiu situatia tarii. Se pare ca uneori, presa n-a vrut sa stie realitatea, au fost niste campanii de denigrare.

- Romania si-a restabilit echilibrele macroeconomice. Putem considera ca suntem pe un trend de reducere a deficitului bugetar, deci imprumutam de pe piata mai putini bani, pentru a plati salariile. Obiectivul este ca anul viitor sa imprumutam si mai putini bani, astfel incat sa nu mai fim dependenti de ce se intampla in exterior.

Mai bine decat Italia, Irlanda sau Portugalia

- Romania sta mai bine decat Italia, Spania, Irlanda, Portugalia sau Grecia, din punct de vedere al nevoii de a imprumuta bani. Semnalul meu si al Fondului este: Atentie, Romania este inca fragila.

- Putem mari salariile, e mai corect spus ca le putem da inapoi bugetarilor, acum, dar nu ar fi cinstit. Cei care au lansat zvonurile de marire au uitat sa spuna ca Romania trebuie sa completeze deficitul de la fondul de pensii, care este de 14,2 miliarde de lei. Sunt bani pe care trebuie sa-i imprumutam.

- Promisiunea publica a fost ca vom incerca sa acoperim banii retinuti bugetarilor incepand cu 1 ianuarie 2012. Inca ne aflam intr-o situatie dificila, fragila. Romania este in situatia de a merge pe sarma. Dvs credeti ca eu, sau premierul Emil Boc, n-am fi bucurosi sa spunem ca dam mariri la pensii si salarii? Marea problema este ziua de maine.

- In momentul de fata nu s-a acceptat nici o masura de restructurare a datoriei americane. Uitati-va la reactia burselor asiatice. Nu suntem o insula izolata, care are restante. Numai ca n-am avut forta politica sa o facem mai devreme decat au facut-o altii.

"In ianuarie incepem sa recuperam salariile"

- Daca nu apare un derapaj, obiectivul nostru este ca din ianuarie sa recuperam salariile taiate.

- Din pacate, unul dintre pilonii nostri de crestere, legat de exporturi, este periclitat, pentru ca se produce o incetinire a economiilor care s-au relansat anul acesta, si exemplu ar fi Germania.

- Avem norocul unei bune productii agricole, iar aceasta a fost incurajata si de faptul ca oricat ne-a fost de greu, agricultorii si-au primit subventiile la timp. A fost un efort mare, dar s-a facut. Trebuie sa intelegem: daca nu reusim sa miscam economia, bunastarea nu poate fi decat artificiala. Resursa cea mai mare de crestere nu este sa imprumutam bani sa crestem salariile, ci performanta economica.

- Sustin ca este prima obligatie sa refacem salariile oamenilor. Este o chestiune de solidaritate si de corectitudine a Guvernului, in raport cu cetatenii. Sunt 1,2 milioane de oameni care au suportat cel mai dramatic restrangerea cheltuielilor. Dar ne trebuie garantia stabilitatii veniturilor bugetului de stat.

Taxe reduse, dupa recuperarea salariilor

- Dupa plata datoriilor pe care le avem fata de proprii cetateni, putem gandi un sistem de taxe redus. Simultan, nu se pot face. Prioritatea este readucerea salariilor la nivelul dinainte de taiere.

Basescu: Scaderea taxelor, dupa revenirea salariilor

- Stim dificultatea in care am pus cetatenii, dar trebuie sa plecam de la realitatea ca si Romania, ca si multe alte tari, se afla intr-o perioada de criza economica. Am inteles de la multi economisti ca suntem intr-o criza mai puternica decat cea din 1929.

- In ce priveste cei cu credite, trebuie sa fiu sincer: cand angajam un credit, trebuie sa fim responsabili. Economia te lasa sa faci credite, bancile sunt bucuroase sa-ti dea bani, dar toti trebuie sa fim responsabili, suntem intr-o economie de tip capitalist.

- Dezvoltarea si investitiile trebuie sa fie principalul motor economic, consumul sa acompanieze aceste actiuni.

- Dincolo de lista lunga de masuri, de stimulare a angajarii, de garantii pentru mici afaceri, va pot spune ca Romania a avut si anul trecut, si anul acesta, cel mai ridicat procent din PIB, din UE, destinat investitiilor. Astfel s-au creat locuri de munca. Somajul mediu este 9,4 la suta in UE, in Romania este de 7 la suta.

- A fost cea mai urata campanie dusa in mare parte de mass media, care si-a dorit esecul. Campania a fost sustinuta de politicieni. Este foarte greu sa treci printr-o criza, cu un popor decurajat.

- Asa cum a spus si FMI, Romania are o perspectiva buna, daca este realista. Daca mergem pe populism, vom avea o nota de plata mai scumpa, la iesirea din recesiune.

- Inteleg foarte bine ca, daca ne intoarcem la situatia din 2009-2010, va fi mult mai rau. Cu orice pret, Romania nu trebuie sa se mai intoarca la dezechilibrele macroeconomice din acea perioada.

Economatele, populiste

- N-am incurajat initiativa economatelor, am etichetat-o ca fiind populista, pentru ca ea nu poate tine. Am mai vazut experienta asta, nu gasesti producatori, magazinele se inchid. Experienta mea imi spune ca intr-o economie de piata, astfel de magazine nu rezista.

- Sunt sase milioane de pensionari, cate magazine sa deschizi? Cred ca pensionarii ar fi mai multumiti cu o indexare. Nu stiu insa daca se va intampla. Cand economia romaneasca va produce mai mult, vor fi marite si pensiile.

Basescu: Economatele sunt populiste, pensionarii ar fi fost mai multumiti cu o indexare

- Ideea este ca fiecare sa se intinda atat cat ii este plapuma. In momentul de fata, starea economiei nu justifica o crestere a pensiilor. Daca Romania nu intra in derapaj, vom putea discuta si despre acest lucru.

Functionarii sunt de vina, pentru lipsa absorbtiei fondurilor europene

- Trebuie sa reducem cheltuielile cu statul. Vorbim de disponibilizarile de la stat, ca si cum ar fi o crima. Sectorul privat trebuie sustinut prin lansarea de investitii, iar statul trebuie sa devina din ce in ce mai dicret, prin cheltuielile pe care le face.

- Nu pot sa nu observ ce se intampla la vama, la politie, urmare a activitatii functionarilor publici. De ce credeti ca merge atat de greu absorbtia fondurilor europene? Nu ministrii sunt vinovati. Vinovati sunt, in primul rand, functionarii.

- Am mai spus, curatarea aparatului de stat de incompetenti este o necesitate absoluta. Sa nu credeti ca ordinea facturilor o stabileste ministrul, sa nu credeti ca proiectele sunt aprobate de ministru. Sunt acei functionari despre care vorbesc. Avem functionari competenti, asa cum, in mod egal, avem functionari incompetenti si corupti. Imi doresc ca selectarea lor sa se faca cu mai multa exigenta.

- Singura parghie pentru curatare este constiinta sefului institutiei, atunci cand face restructurari.

- Actiunea de reducere a cheltuielilor cu functionarea statului a mers bine, avand ca directa implicatie reducerea numarului de functionari. Nu am insa o evaluare, daca cei care au plecat au fost cei mai slabi, sau au plecat si oameni buni. Pot sa va spun ca, deocamdata, este evident ca mult mai multe proiecte europene trec de ministere. Poate fi un semn, o mica evaluare.

"FMI ne ajuta sa recuperam credibilitate"

- Cand s-a pus problema incheierii acordului anterior cu FMI, a fost optiunea mea si a premierului sa discutam prelungirea acestuia, de principiu. Noi nu avem acum cu FMI un acord de pe urma caruia sa tragem bani, este un acord de asistenta. Noi ne-am auto-impus programul pentru cel de-al doilea acord, pentru ca ne trebuie asistenta tehnica si credibilitate, pe care Romania o avea pierduta.

- Ce s-a facut pana acum, s-a facut prost. Marii furnizori de arierate sunt companiile de stat. Nu avem dubii ca marile regii au beneficiat de un management politizat si prost. Uitati-va la bilanturile anuale. Nu numai ca nu fac profit, dar nu-si platesc nici furnizorii, impiedica si sectorul privat.

- Sa incercam, macar cu o parte din companiile de stat, sa privatizam managementul. De exemplu, Hidroelectrica, unde, daca ar fi fost manageri privati, nu mai existau contractele pentru 'baietii destepti'.

- Totul se face si pe consultanta externa. Hai sa vedem ce se intampla cu un manager privat, pentru ca acesta va avea si veniturile corelate cu performanta companiei. Nu discutam numai despre un om, ci despre o echipa intreaga.

Regii autonome vor intra in faliment

- Statul nu prea are datorii catre companiile de stat. Arieratele statului erau, la sfarsitul lui iunie, de 133 miliarde de lei. Niciodata statul nu a avut o datorie atat de mica la companii. Marea problema este ca aceste regii au avut si au management politizat.

- Ministrul Economiei a fost felicitat de catre delegatia Fondului, pentru ca a trecut la programe de restructurare. El a cerut deja regiilor sa-si armonizeze politicile de personal cu scaderea arieratelor.

Basescu: Unele regii ar putea fi lasate sa intre in faliment

- Nu exclud posibilitatea ca unele dintre aceste regii de stat sa fie lasate sa intre in faliment. Nu pot da exemple, pentru ca nu s-a stabilit inca o lista. Guvernul, neavand posibilitatea sa plateasca datoriile acestora, va trebui sa creeze posibilitatea ca firmele creditoare sa-si poata acoperi datoriile din vanzarea masei credale.

- Nu mai putem tolera cangrene in economia romaneasca. Politic, decizia este clara: nu mai finantam ineficienta. Finantarea se face cu bani de la pensionari, de la sanatate, nu se face cu bani tipariti.

- Nu realizati ca statul nu mai este cel dinainte de '89. Acum, doar o mica parte din venituri ajunge la bugetul statului. Furnizorii vor merge in instanta, vor cere falimentul companiilor, iar aceasta vor fi lasate sa intre in faliment. Anul acesta, Romania imprumuta sase miliarde de euro. Vreti sa ne apucam sa platim si datoriile companiilor de stat? Nu! Vor merge in faliment.

Sistemul de sanatate, subfinantat

- Daca sistemul de sanatate nu indeplineste ceea ce s-a stabilit acum, nu va fi finantat suplimentar. Se vor da 300 de milioane de lei pentru acoperirea unor datorii minimale, iar in continuare, se vor da bani dupa ce Casa de Sanatate si ministerele vor indeplini conditii ulterioare. Este clar ca sanatatea este subfinantata.

- Decizia este foarte corecta: puneti-va ordine in sistem, si apoi vedem cu ce mai contribuie bugetul de stat. Pana cand nu terminam cu gestionarea discretionara a banilor din sanatate, nu putem cere mai multi bani la sanatate.

- Ati vazut cazul din judetul Dolj, cand un medic de familie a eliberat nu mai putin de 100 de retete, intr-o singura zi. Nu am nimic cu bolnavul, dar nu putem continua sa spunem: cheltuiti oricum si veniti la noi sa va dam diferenta.

- Avem exigente prea mari in raport cu contributia pe care o aducem. Romania are una dintre cele mai mici contributii din Europa, la sistemul de sanatate.

- Asigurarile private de sanatate sunt un necesar. Trebuie sa privatizam spitalale si sistemul de asigurari. Aici ne impiedicam. In afara de prestatia standard, pe care ti-o da statul, sa beneficiezi si de asigurarea privata. Dar nu toti isi pot permite sa faca acest lucru.

- Daca veti citi raportul pe Sanatate, solutiile sunt cuprinse in noua Lege a Sanatatii, iar una dintre ele este ca spitalul sa nu fie numai unitate de stat. De exemplu acum, un spital nu poate beneficia de finantare privata. Nu se poate concepe rezolvarea problemei prin tergiversarea, la nesfarsit. Poate ca legea va fi adoptata pana la sfarsitul anului.

- Fiecare trebuie sa fie responsabil pentru ceea ce face. Un manager care batjocoreste bugetul unui spital, trebuie sa plateasca. Nu exista solutii pentru iresponsabilitate generala: managerul se duce in puscarie, spitalul se inchide. Bolnavul se muta de la spitalul in faliment, la altul, iar asta nu trebuie sa-i spuna presedintele, se duce si singur.

- Pe masura ce in Romania vor creste salariile, vor creste si contributiile la asigurarile de sanatate. Este clar ca finantarea fundamentala va continua sa vina din contributii si nu avem perspectiva ca, in doi-trei ani, sa tinem din contributii intreg sistemul de sanatate.

Riscuri in continuare

- O scadere a cresterii economice ne-ar reduce exporturile si ar creste somajul. Romania nu mai are decat o banca de stat. Daca bancile-mama vor avea dificultati, nici filialele lor nu se vor simti bine. Stiu ca BNR este pregatita sa faca fata acestor riscuri.

- Apelul la prudenta vine din faptul ca toti analistii economici de calibru nu exclud o reintoarcere a crizei, in aceasta toamna. Trebuie sa fim pregatiti, Romania este pregatita sa faca fata unui nou val al crizei, dar nu ne va fi bine.

- Mesajul este unul singur: prudenta, sa nu ajungem sa ne facem singuri un rau mai mare decat ni-l pot face altii. Sper sa nu ajungem la o situatie de instabilitate politica, generata de ambitii politice.

- In momentul de fata, cele mai mari cheltuieli, la aparatul de stat, sunt in teritoriu, nu la Bucuresti. Sigur, si acolo a fost restructurare, dar acesta trebuie continuat.

- Dezvoltarea regionala aproape ca nu poate fi intrevazuta, pe zone atat de mici.

- Mi-as dori ca initiativa cu economatele sa fie una reala, nu una determinata de alegeri.

- Imi doresc ca politicienii sa fie condusi de responsabilitate si prudenta. Le cer romanilor sa inteleaga ca nimeni n-a vrut sa le ia din salarii, dar sunt momente in care oamenii politici fac ceea ce trebuie, nu ceea ce vor.

Dupa vizita de evaluare, seful misiunii, Jeffrey Franks, a anuntat concluziile acesteia. Salariile bugetarilor ar putea inregistra o crestere "modesta" in perioada urmatoare, datorita faptului ca au fost mentinute sub control cheltuielile curente, a declarat, luni, seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks.

FMI, multumit de Romania. Vezi la ce concluzii s-a ajuns la evaluare

Reprezentantul FMI a adaugat ca guvernul va trebui sa ia o decizie cu privire la momentul cresterii salariale si a cuantumului de crestere, in functie de posibilitatile bugetare din momentul respectiv.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4743 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
61 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Liniste, ba, ce dreaku!

A’nceput campaniea ielectorala…
Ia sa ies la Radio Romania Baseitati…
-Buna ziua, draaaagi bizoane, bizoni si bizonasi! Ce mult va iubesc io!...
Ba, bizonilor, sa fiti fericiti ca va conduc IO!...Ca uite, Romaniea a depasit cu muuuuult Greciea…mmmma….Spaniea…mmmmaaa… Irlandiea…. si toate tarile care are nume ce se termina cu “iea"! Adeca si Italiea, Britaniea, Germaniea, Birmaniea, Australiea, Nigeriea, Algeriea si toate alelan’te!!!...
Da’ numa’ sub inteleapta conducere a lui IO!...
Daca nu ierea criza asta in care n-am intrat niciodata, ca asa am zis, ba chiar am depasit-o, iesind din recesiune, virand, intrand din nou, cotind…si pana la urma, uite la ce victorii marete am ajuns!...
A zis si Frenk ca victorii mari !!!...dupa ce l-am alimentat cu caviar ce n-a mancat in viata lui de carpanos (caviar Beluga, ba, mi l-a adus direct Miasnitki! Din partea lui Medvedev, cu complimente pentru ALRO!!), vreo trei cameriste cu fuste scurte sta si-i baga cu lingurita in gura, iar Blejnar i-a alimentat contul din Cipru cu o groaza de bani…
Totu’ e OK, ba, bizonasilor!!! Am de’acu’ si bani pentru campaniea din 2012!!! Plus vreo cateva zeci de meleoane de ieuroi pentru conturile mele!
Numai voi sa va ganditi adanc anu’ viitor si sa puneti copita cum trebuie la vot!

 

bravo vasesque

ti-ai scos banii de pomeni electorale
oranjatzii fac listele cu cei care vor castiga contractele cu statu'
cre' ca aia de la c.i.a. care-i trimit rapoarte maimutzei 0bama s-au ramolit de tot daca nu anticipeaza exploziile sociale din primavara viitoare
f.m.i. are bani sa traiasca 100 de ani doar din dobanzile pe care le vor plati rumanashii

 

ha,ha,ha,ha,......."sa-ti fie rusine Dinu Patriciu ! "

te-am vazut ce te mai lauzi,e cazul sa facem "curatenie" ,..toate bune si frumoase doar ,..pentru PD-L. Cica Romania sta mai bine ca Spania,Italia ,si a insirat o gramada de state,..mai "violet cirmaci" ,aia stau la rind sa intre la terase la mincare ,au somaj dar nu mor de foame si nu sint sinucideri de disperare ca la noi. Sigur traiesti in alta lume! de timpiti.

 

o sa va trasneasca cu flacara violeta

si cu armele psihotronice de la "doi-si-un-sfert" .

si va deschide lucrarile la Canal . cu voi .

 

Stimate coleg

Din pacate ai devenit agresiv in exprimare.
Pt a te calma te anunt ca base mai minte o tura diseara la B1WC,dupa ce l-a lasat pe costoboc sa minta la TVRPortocalie pana i s-a inrosit obrazul lui cam gros.
Ma mir cum de nu ai fost la Rachitele ca sa primesti Crucea Patriarhala pe care securistul episcop andreicut i-a dat-o PM-Pinochio, si sa aplauzi cum au fost decorati sora,cumnatul,mama,tata,nepotii,verii in aplauzele lui buda,hardau,soporan,tise,apostu si pleiada de incompetenti portocalii.
Baseinel nu mai vrea populisme acum dar in 2008, 2009,2010 s-a folosit de ele pt a mai castiga ceva timp pana va fi tras la raspundere de justitia romana.
Minciuna sta la masa cu prezidel si ai lui.Incurcandu-se in minciuni si imbarligaturi nu mai au timp sa faca si ceva bun pt sarmanii rumani.
A spus ca in sanatate in 2004 mergea 1,5 MLD EURO iar acum merg 6 MLD EuRO si nu se vede nimic Unde este incompetenta??????????.

@ghilotina, esti in sevraj ?

explica-mi cum draqu se face ca stam mai bine decat Italia, Irlanda, Grecia, etc ( asa cum a zis incrucisatorul) dar aia traiesc mai bine ca noi ?
P.S. Esti tot gurista la partid ?

 

 

 

Franks de Romania si tradatorul basescu traian

agatat de fotoliu de premier.Poate nu ati observat dar in ideea că nu peste mult timp va deveni Franks de Romania, Jeffrey Franks, s-a costumat cu haina mioritică. In schimbul banilor dati cu grea camătă de F.M.I., si-a rezervat dreptul de a-si băga nasul, tot mai insolent, in orice domeniu al treburilor noastre interne. Asa s-a ajuns la fortarea altor imprumuturi, la dublare, la triplare si la "emiterea de obligatiuni", incat FMI controlează Romania si lumea de la casele de bani. Ţările lovite de catastrofa F.M.I. s-au ales cu datorii uriase si falimente economice. Cele care s-au trezit din adormire, precum Brazilia sau Argentina si au alungat "vampirul", au inregistrat un boom economic fără precedent. In Romania, băncile austriece au amenintat că vor falimenta piata bancară europeană dacă nu primesc fonduri de la statul roman. Politicienii autohtoni, au fost chemati la Bruxelles, unde li s-a cerut să angajeze cel mai mare imprumut din istoria tării, si s-au conformat rapid. In toată această nebunie si sărăcie in care sau esti costumat in hot sau esti apt pentru societatea multilateral idiotizată apare ceva mai infiorător: ranjetul domnului Franks acompaniat de hohotul presedintelui jucător. Neoficial, se poate afirma că in acest moment al istoriei, seful statului roman se numeste Jeffrey Franks..(Ion Maldarescu )

Nazistul complice cu Franks de Romania ,basescu traian a ramas doar sarma pecare "pretenu"Jeff calca cu pas hotarat de vacar texan.

Si Ceausescu inainte de a fi impuscat a promis 100 lei marire.

Si tot l-au impuscat.

2 sute si-un sac cu faina

Daca promitea 70 de miliarde datorie la FMI si-acum il mai plimba cumatra Lizaveta-2 cu calesha prin London.
Ca si aleia ii plateste ovazul... baronul ROTHSCHILD.

 

Polonia a inceput refromele in 1990.

Romania avea alta preocupare pe atunci:
-salbaticia minerilor lui Iliescu care trebuiau sa "legitimeze"puterea diabolica a comunistului Iliescu.
-devastarea bancilor romanesti de camarila securisto-comunista din FDSN...PDSR...PSD.
-vanzarea Flotei de "economistul"Vacaroiu.
-traficul de combustibil "Jimbolia" pus la cale tot de Vacaroiu si Patriciu.
-infiintarea de "jocuri de intrajutorare" gen Caritas,
SAFI,FNI...care sa atraga economiile populatiei in buzunarele politicienilor fostei securitati din PDSR-PSD,PNL,psm,prm,pur-PC ex.PCR
Romania s-a tinut de escrocherii ,din 1990 si pana in 2008.

 

 

Perfect coerent dupa o juma de palinca !

Da ! Rominia merge pe sirma deasupra prapastiei care se numeste....Criza ! Problema nu e "Daca va cadea " ci....CIND ?

Pe sarma precum marionetele...mi-e scarba!

Jalnică, dar explicabilă, inversunarea cu care Traian Băsescu (a făcut-o si ieri, la RRA), reluat papagaliceste de Emil Boc, se opune restituirii către salariati fie si a unui procent infim din ceea ce li s-a luat cu japca acum un an. Politica bearcă, directionată doar spre spolierea populatiei (nu doar a bugetarilor, ci si a celor din mediul privat, a pensionarilor si a defavorizatilor), a făcut ca majoritatea covarsitoare a acesteia să aibă veniturile diminuate cu 30- 40%, in afară de scăderea puterii de cumpărare si pe alte căi. Iar marasmul nu s-a terminat: abia urmează influenta generală a cresterii costului gazelor, a gigacaloriei, a electricitătii, a alimentelor (vara trece...). Polarizarea societătii e extremă. Insă, in timp ce grosul populatiei a fost prăbusit in sărăcie lucie, clientela de partid a guvernantilor si cercul de afaceri al acestora a prosperat. Nu doar prin salarii si indemnizatii mărite (pentru ei n-a fost criză), ci mai ales prin directionarea oneroasă a fondurilor si a contractelor frauduloase cu statul.Nu-s bani, se stropsesc Băsescu si Boc cand vine vorba de o gură de oxigen pentru cei multi, care n-au cum să mai facă fată costului vietii. Ii cred pe cei doi. Nu-s bani. Sau, de fapt, sunt prea putini si sunt păstrati pentru campania electorală. Gasca infiptă cu rapacitate de căpusă in varful piramidei nu a fost si nu e dispusă să cedeze nimic din pradă. Ii merge bine, ii merge foarte bine - cititi declaratiile de avere ale prea multor demnitari, politicieni si neamuri ale lor, cu conturi ingrăsate in plină criză - si nu se va indepărta un pas de robinetul bugetar, fără a fi gonită de electorat sau de miscări de masă.Nu-l suspectez pe Traian Băsescu - care persistă in a se autodefini, neconsti- tutional, drept “sef al sta- tului" - de rea-vointă. Cred insă că, dincolo de ambitia sa de a detine adevărul absolut, e depăsit. Sau că, prizonier al acelei caracatite hrăpărete, refuză să pună creionul pe hartie si să inteleagă, printr- o aritmetică elementară, că milioane de oameni nu vor avea, din toamnăiarnă, cu ce trăi.

Hai cu maririle de salarii 5%, 10%, 15% hai ca se poate.

.

 

Nu se mareste nimic, Genosse! :-)

Se schimba 1:1 in euro ;-)... C'o adus Franks sacu' cu bani. (Si pumpa ptr umflat dobanzile, da' p-aia n-o mentzionam acu-n prag de alegeri, he-he!)

...Hallooo! Se schimba in euroi la POLITICIENI, da' tu ce credeai ? :-))))))

Impreuna veti reusi..amandoi.

Dati-o inainte,ca ceilalti trei!

"ceilalti 3"

Marx, Engels si Lenin?

Ceausescu a infometat tara dar am scapat de datorii.

Ceausescu a infometat tara dar am scapat de datorii,eram o tara puernica.Basescu a infometat tara,dar total opus ne-a ingropat pentru totdeauna in datorii.Ce vor zice generatiile viitoare despre generatia noastra,cand le vom lasa tara ingropata in datorii,catre puternicii si viitorii stapani ai lumii care sunt ,,marele sistem bancar mondial,,.De ce nu se spune clar ca noi suntem colonizati si exploatati de catre marele sistem bancar mondial.Acum a ajuns Basescu sa spuna ca nu suntem asa de exploatati de catre marele sistem bancar mondial,asa cum sunt exploatati italienii,spaniolii,portughezii,irlandezii si grecii.Nici nu vom putea fi vreodata exploatati la nivelul europenilor de catre marele sistem bancar mondial,fiindca suntem deja prea saraci si de unde sa mai extraga seva financiara.Dar pentru Basescu saracia este o lauda fiindca suntem privilegiati de catre puterea mondiala,adica ,,Marele Sistem Bancar Mondial,,.

 

le spunem ca a fost unul..

mai comunist ca Ceausescu care a confundat tara cu mosia proprie si ca a facut datorii ca sa "traim bine" dar a trait doar EL si gunoaiele ce-l inconjoara.Eu nu am cui sa explic asta ,..la nepoti nu cred ca am sa ajung,..am nevoie de o "flinta".

de ce vorbesti ma , urat !?

au voie penalii sa se dea in stamba ?
de-aia cred ca veti da tarii cat mai mult balastru ; de la canal ....

Romania a scapat de la faliment .
tristete mare , nervi pe securisti ca nu mai pot s-o cumpere pe degeaba .
asa cum facusera pana acum .

Economia este fragila si nu se admit derapaje ..

sa fie data Legea martiala si cine carteste -- la canal !

@XERRES, acum ai scris BINE ce ai scris

Spune-i Ghilotinei sa-si tzina plicu': unde ai dreptate, ai. ADEVARUL nu tzine de LOBBY sau de simpatii/antipatii personale. (Doar "Adevarul" de la Ziare face exceptzie...)

Iliescu vrea o Romanie falimentara.

Care oricand sa se intoarca la "fratele" de la Rasarit.
Chiar daca mucalitii spun ca nu mai are "treaba" in PSD,el si Voiculescu conduc de fapt USL si nu cuplul Ponta-Antonescu.

Ceausescu a infometat tara dar am scapat de datorii.

Na si? A scàpat tara de datorii tràgindul in fundul putzului.Pentru a ajunge la nivelul celorlalte tàri socialiste ar trebui de zece ori mai multe datorii .Halal treabà!

Vrajeala marinareasca

Mai bine decat Italia,Grecia,Portugalia dpdv al nevoii de imprumut?Pai bai "presedinte" tarile alea sunt net superioare ca infrastructura,sistem medical etc..Aia au cazut de sus,Romania de unde sa cada?de la demi-sol..e imposibil.Batranii cu care iti faci treaba de te voteaza pe-o galeata mor de foame acum si tu zici ca economatele sunt populiste,daca era campanie electorala ziceai la fel?

 
 

te-ai bagat in seama ..

precum chilotzelul in fundul mondenelor..chiar trebuia sa spui ceva ? i-ati presedintele si mutati-va la tovarasul lui Cioaba acasa , faceti cazane de cupru , chemati-l si pe boc .. o sa fie aerisita tzara.sau mai simplu mergi la munca , nu mai pupa pt un pumn de maruntish

Pai AM PLECAT DIN TZARA mah pekinezule

Tu vezi nu ne enerva ca poate venim INAPOI si atunci sa te vad prin ce cotlon te ascunzi..
Ca ce stie norvegianul, om fi stiind si noi. Numa' ca nu la strand ci-n PARLAMENT trebuie facuta miscarea aceea...

:-))

Pai da, RO sta mai bine decat pomelnicu' ala pestritz, ca de aia EXACT acele tzari sunt pline cu romanashii ce fug de bunastarea de-acasa. Bobor masochist, fara-ndoiala ;-)

 

 

cu voi?:)))))

Tastatura scrie singura?tu citesti ceea ce scrii? :) Baiete ultimul sentiment pe care mi-l inspira "populatia portocalie cu cap-ghiocel" este de frica,e dupa-amiaza..trage un pui de somn,liniste neuronu',Al Capone.
Cum ziceam .. degradant sa slujesti interese meschine pentru un pumn de maruntis si cateva frimituri.

Bre nu scrie atata, ca oboseshte

:-)

Basescu nu a promis ca o sa traiti bine!

De ani de zile tot o ardeti cu traitul bine!Basescu a spus ca va doreste sa traiti bine nu a promis asta.Nici nu putea sa promita asa ceva, unor putori si infractori!

 

Da, numa' ca dorintza lui este ORDIN ptr noi ;-)

Si ca sa-i facem pe plat tre' sa traim BINE. Tot incercam sa nu-l dezamagim si guvernele nu ne lasa.
Bey poshtacilor pro-contra, ia terminatzi cui mascarada asta ca doar nu suntetzi *** din Senatul si Camera Reprezentantzilor ale USA. Doar aia (ca si voi aici) pun asa, pe fatza cu tupeu, soarta USA pe masa de pocker ptr INTERESELE LOR MESCHINE, de lobby-isti imputzitzi.

"Romania merge pe sarma"

... cu shtanga lu' Strauss-Kahn in mana, sa-si tzina echilibru'.

 

Este clar ca buna ziua ca minciuna,sta cu...Ba(ss)e' la masa!?

Mintim si suntem mintiti intruna,/Furandu-ne perpetuum caciula/.Parlamentarii,guvernantii si..."ilustrul"nostru presedinte,/Minteee...Furaaa...Si iar minte! Da,dar pe banii si din banii nostri!Eu si altii ca mine am muncit ani de zile cu 12-13% din salariu,restul reinvestindu-se pentruconstruirea atator obiective economice,culturale,transport,sanatate,turistice si mai ales sa-i tinem in scoli inalte pe unii dintre copii nostrii sa invete sa ne administreze munca si sa conduca tara.Si uite ce fac acestia ajunsi sa conduca tara.Fura si distrug totul, in complicitate cu unele organe de politie si justitie corupte sau subordonate putereii.Atatea si atatea fabrici ,uzine si tot felul de alte obiective economice au fost inchise vandute pe degeaba si ca fier vechi.Ne-au acaparat si radioul si televizunea publica pentru care ni se opresc impozite si taxe si le folosesc pentru a ne dezinforma si manipula.Nu vi se pare ca au itrecut cu mult masura si ca este cazul sa-i dam jos de acolo de unde i-am cocotat?

 

Asa minte Putin, asa minte Obama...

Asta-i doar o ganganie mica pe malu' Dambovitzei.
[Aia care nu mint sunt imediat consideratzi ... terorishti, ptr ca ies din rand :-))]

In mare parte de acord, mergem pe sirma

Numai ca multora le-ar trebui in nas(sirma). O zi buna !

 

:-))

O zi buna si multe succesuri ;-)

Si "serviciuri" multe....vorba lui Antonescu.

Numai se eZiste vointa,vorba lui Voiculescu;
daca asa "trebe"vorba lui Ponta.

Multumesc!

Asemenea!In boca lupo! (asa ureaza italienii succes). Inca o zi buna !

Ai zice ca n-ati inteles nimic

Este clar si evident pentru cine vrea sa vada, ca se impune o responsabilizare marita a celor care gestioneaza fonduri de la buget, Pentru a se evita risipirea banului public. Cine citeste cu atentie si cu mintea deschisa, intelege cu siguranta ca presedintele are dreptate. Altfel se posteaza comentarii stu.pide ca ai zice ca autorii n-au minte.

 

"...intelege cu siguranta ca presedintele are dreptate."

Postacilor, daca-l recititzi pe Ceausescu tot asa de bine suna.
Teoria ca teoria, numa' ca PRAXA ne omoara si ne lipeste stomacul de coaste..

Nu tine comparatia dvs

Ceasca vorbea de omul nou, de realizarile si superioritatea socialismului, etc. Presedintele Basescu e la concret pe situatia actuala a tarii. Ca sa intelegeti comparati cu demagogia lui Antonescu-Ponta. Astia ar opri imediat masurile de austeritate si ar mari salariile, adica pomeni electorale contra voturi care ne-ar aduce rapid in situatia Greciei. Numai la prosti suna bine astfel de ‘masuri’. Nu trebuie sa repet, deschideti-va mintea si cititi cu atentie. Daca aveti minte si buna-credinta, imposibil sa nu remarcati ca are dreptate si ca pune presiune pentru a realiza aceste obiective. Daca nu, postati prostii fara sens.

@d-le Josprostia

Nu insistati cu propaganda pro-basesciana.
La spelunca lui Patriciu-Vantu-SRS pe nume Ziua.net ,era alt "comitet de adulanti" tot asa ca Dvs, dar "pe invers". Toti latrau contra lui Basescu acolo, manati de bagheta dirijorului Rosca-Stanescu.
Fiti sincer cu Dvs, Basescu vorbeste si el ca toti presedintii, activitatea lui este cotata ca buna (cum sa fie altfel?-- Bush JR, Obama, Merckel, Sarkozy, toti fac asa). Si daca este ceva de cdriticat, doar exista Opozitia pt asa ceva. Nu credeti ca am dreptate?
Daca era Antonescu presedinte, se lauda pe sine si critica tandemul Basescu-Boc.

Intr-adevar multe din afirmatiile presedintelui

Sunt corecte, dar vorba militianului:- la ce ne folosesc?Daca toti cei in masura sa le puna in practica merg pe aratura?De lolouri suntem de multa vreme satui. O zi buna !

Dl Valjean, nu e vorba de a lauda sau critica

Asa de dragul de a lauda sau critica pe cineva, oricine ar fi. Avem ‘lideri’ politici, care sunt platiti sa ne conduca, adica sa aiba idei si solutii si sa ia initiative si sa le puna in aplicare in interesul nostru al cetatenilor. Iar opozitia trebuie sa critice, dar nu oricum, ci pozitiv, cu responsabilitate, in interesul national, numai atunci cand crede ca puterea greseste, cu argumente pertinente, fara populisme si demagogie. Asa ar fi ideal, dar uneori ‘alesii’ aluneca in demagogie, sunt marionete ale unor imbogatiti. Noi trebuie sa-i ascultam pe toti cu atentie, sa avem discernamant, sa judecam cu capul din dotare si sa-i sprijinim atunci cand credem ca au dreptate, sau sa-i abandonam cand vedem ca sunt inconsistenti, lacomi, demagogi, lihniti dupa ciolan. Exact asta fac eu, nu laud pe nimeni dar cele spuse de presedinte reprezinta exact ceea ce cred si eu ca trebuie facut in acest moment, uneori presedintele formuleaza ideile mai bine decat as face-o eu, si atata timp cat ma regasesc in discursul lui, o sa-l sprijin ,atat pe dl Basescu, cat si pe oricine e responsabil si are solutiile impuse de moment. Daca am fi toti corecti si am avea discernamant, tara ar fi bine condusa iar lichelele ar fi indepartate de la putere, asa cum e in tarile civilizate.

Bantuie p'aici honvedu' perciunat Krankstutte

Ca i se simte duhoarea in backround :-))) Pazea la buzunare, ca asta-i pretin cu alde Sörösz si Franks :-))))

 

E cam cu dublu inteles

Cand mergi pe sarma sau cand faci echilibristica pe sarma...
Si moldovenii aveau dreptate cand mergeau pe acoperisul trenului si strigau vigilenti: Sarma, ba!!!!!

 

Noroc ca

Nu mergea nimeni pe sirma aia. O zi buna !

Ei n-au prea mers pe sarma niciodata...

...


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor