Traian Basescu, doar un om politic

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 25 Octombrie 2008, ora 12:32
6592 citiri
Traian Basescu, doar un om politic

Presedintele Traian Basescu a jucat perfect din punct de vedere politic in privinta legii salarizarii dascalilor.

Si-a pregatit abil terenul prin dezvaluirile referitoare la Logan-urile politiei si salariile incredibile ale unor bugetari, subiecte perfect legitime si revoltatoare de altfel, menite sa demonstreze cum isi bate joc de banul public acest Guvern.

Apoi s-a dus cu toate televiziunile dupa el la BNR si, in final, a chemat la Cotroceni reprezentantii profesorilor. Pas cu pas, si-a impins adversarul in corzi.

Desi luase decizia de foarte multa vreme, a asteptat pana in ultima zi permisa de lege pentru promulgare si atunci Traian Basescu si-a trasnit adversarul cu o lovitura drept in figura.

Legea a fost promulgata, premierul trebuie sa gaseasca banii, sa renunte la toate cheltuielile electorale de ultim moment, si, nu in ultimul rand, sa infrunte o avalansa de revendicari salariale similare.

Asta in conditiile in care dezvaluirile referitoare la cheltuielile bugetare ii anuleaza practic discursul responsabil, chiar daca el ar fi corect.

Razbunarea bugetului jefuit

Guvernul isi merita soarta cu varf si indesat. Degeaba se da acum responsabil, dupa ce a praduit banii din buget, si ultimele saptamani ne-au aratat in ce masura monstruoasa, pe salarii de lux, alocatii incredibile pentru primariile de culoare politica potrivita, pe tunuri gen Logan.

A impartit in stanga si dreapta cu mare generozitate pe propriile criterii electorale si clientelare si-acum se da responsabil cu profesorii. E jalnic!

Minunatul ministru Adomnitei n-a fost in stare sa foloseasca nici jumatate din banii destinati investitiilor din bugetul Educatiei, ceea ce face acum posibila redirectionarea lor catre salarii.

In plus, sa nu uitam ca legea aceasta n-a aparut din senin. A fost aprobata de Senat in aprilie, a trecut prin toata procedura parlamentara la Camera si Guvernul nu a parut deranjat.

Putea sa incerce atunci o negociere cu profesorii, putea sa-si negocieze o majoritate parlamentara pentru respingerea legii, daca vedea un drac atat de negru. N-a vazut, n-a facut nimic, in schimb acum se da de ceasul mortii.

In aceste conditii la ce se putea astepta decat la lovitura imparabila venita de la Cotroceni? Traian Basescu a folosit toate argumentele acestea, s-a acoperit cu votul unanim din Parlament, cu decizia Curtii Constitutionale, cu Pactul pe Educatie, cu pozitia de prioritate nationala unanim asumata pentru acest domeniu si l-a executat pe Calin Popescu Tariceanu.

Perfect, magistral chiar, din punct de vedere politic. Atat doar ca presedintele a fost un om politic atat de iscusit incat a ratat sa fie si un om de stat pe masura. A ales electoral, a ratat responsabilitatea.

Intre Logan-uri si profesori a ales profesorii in exact aceeasi logica populista a premierului care intre tunuri si oameni, alegea, nu-i asa, oamenii. Polita e platita.

Politicianismul a invins responsabilitatea

Atunci cand s-a pus problema majorarii pensiilor, votata la fel de covarsitor in Parlament, Traian Basescu si-a asumat, curajos, riscul de a nu promulga din prima legea, cerand indicarea surselor de finantare.

Spunea atunci ca vrea sa acorde o crestere reala, nu una iluzorie. Acum ce face?

Consimte la o injectie de 1 miliard de euro in consumul unei tari si asa cu deficitul bugetar la limita, cu criza financiara la porti, o tara in care guvernatorul BNR lupta pe baricade pentru mentinerea echilibrului si cere periodic reducerea consumului pentru a nu alimenta spirala inflationista.

Poate ca avertismentele Guvernului sunt panicarde, desi cu siguranta liberalilor le-ar fi convenit de minune o asemenea pomana electorala la spartul voturilor. Dar avertismentele Bancii Nationale tot panicarde or fi ?

Ne spune presedintele ca anul acesta sunt bani pentru salariile marite, inclusiv pentru ca investitiile n-au fost facute. Probabil, dar Romania nu se termina anul acesta.

Ce se va intampla la anul? Ce va face viitorul guvern in ianuarie prins intre pensii si salarii majorate, facturile pentru medicamente compesate fara plafon, presiunile celorlalti bugetari care vor si ei la fel de multi bani, cifrele care impun limitarea deficitului si criza fiananciara mondiala care, vrem nu vrem, ne va atinge?

Deja uzinele incep sa dea oameni afara, inclusiv in Romania.

Nu zicea presedintele ca nu trebuie angajate cheltuieli pentru viitorul Executiv? Ca sa nu mai spunem ca, in primavara, era suparat pe Guvern pentru majorari, mult mai mici, ale salariilor profesorilor.

Oare n-ar fi trebuit sa invatam nimic din modelul Ungariei, tara in care, imediat dupa aderarea la UE, guvernele s-au apucat sa imparta bani si profesorilor, si medicilor, si oricui a cerut, cat a cerut, pana cand inflatia a inghitit totul, iar deficitul bugetar a atins cote alarmante. Maghiarii inca platesc prostiile de-atunci.

De fapt, problema cea mare nu e daca sunt sau nu bani, ci rezida in dezechilibrele pe care astfel de masuri pompieristice si populiste le pot provoca. Efectele acestor dezechilibre, deficit si inflatie in primul rand, pot inghiti nu numai majorarea, ci si o parte din puterea de cumparare de acum.

Apoi, Educatia e singura prioritate nationala? De ce nu e si Sanatatea, cand numarul medicilor si al asistentelor este sub limita de avarie, iar exodul acestora continua tot din cauza salariilor?

De ce profesorii trebuie sa aiba salarii cu 50% mai mari si medicii nu? Pentru ca i-a rugat presedintele sa aiba rabdare? Sa fim seriosi! Toti bugetarii se vor repezi acum, pe buna dreptate, asupra Executivului sa ceara salarii cu 50 la suta mai mari. Tensiunile si presiunile sociale vor fi imense.

Presedintele ne spune ca avem nevoie de un invatamant de calitate si de o investitie masiva in inteligenta. Asa e, dar o majorare salariala masiva, nediferentiata, fara citerii, la gramada, indiferent de performanta si valoare, nu e o investitie, ci o masura pur electorala si inflationista.

Toti profesorii sunt competenti? Toti meritau o asemenea majorare? Profesorii universitari aveau si pana acum salarii foarte mari, vor beneficia de cea mai mare majorare salariala, insa nicio universitate din Romania nu este in top 100 european. Lasa c-o sa fie dupa majorarea aceasta!

Sunt bani aruncati intr-un sistem nereformat si neperformant, o gaura neagra care ii va inghiti fara urma. Sa vedem daca platiti cu mult mai bine profesorii vor contribui la reformarea sistemului, ceea ce ar presupune materie mai sistematizata, mai putina, adica mai putine catedre si, mai ales, nevoie mai mica de meditatii, principala lor sursa de venituri.

Ba chiar majorarea aceasta la gramada poate fi demobilizatoare pentru profesorul de valoare care vede ca incompetentul a primit la fel.

Daca ar fi fost un adevarat om de stat sau macar consecvent cu el insusi, presedintele ar mai fi cerut un vot pe aceasta lege, votul viitorului Parlament rezultat dintr-un scrutin uninominal si, mai ales, scapat de presiunea electorala.

Traian Basescu a preferat sa fie un om politic eficient si a folosit salariile profesorilor ca pe un ciomag electoral cu care i-a dat lovitura de gratie dusmanului sau de moarte, care acum nu mai are nici macar demnitatea finala a unei demisii.

Daca legea privea salariile medicilor sau ale vamesilor, asta era prioritatea prima-ntai si promulgarea avea aceleasi argumente.

Dar daca avertismentele BNR se vor confirma, aceasta lovitura se va intoarce impotriva presedintelui ca un bumerang exact in anul sau electoral.

Daca premierul Tariceanu si parlamentarii au fost, pe rand, perfect iresponsabili, asta-i dadea si presedintelui dreptul sa fie la fel? E o intrecere? Traian Basescu a respectat exact logica adversarilor sai, riscand soarta pe termen mediu si lung a Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Parlamentul Suediei a adoptat o lege care reduce vârsta minimă pentru schimbarea legală a sexului de la 18 la 16 ani şi facilitează accesul la intervenţii chirurgicale. Legea a fost...
Violența domestică a devenit infracțiune în Kazahstan. Ce pedepse riscă agresorii
Violența domestică a devenit infracțiune în Kazahstan. Ce pedepse riscă agresorii
Violenţa domestică împotriva femeilor şi a copiilor a devenit infracţiune în Kazahstan, după ce preşedintele Kasîm-Jomart Tokaiev a semnat luni o nouă lege, relatează marţi, 16 aprilie,...
#Traian Basescu, #lege, #salarii, #profesori, #Calin Popescu Tariceanu , #presedinte