Traian Basescu, declaratii inainte de plecarea la Seul

Duminica, 25 Martie 2012, ora 18:34
3767 citiri
Traian Basescu, declaratii inainte de plecarea la Seul
Foto: Presidency

Presedintele Traian Basescu a prezentat, duminica, principalele teme care vor fi abordate la cel de-al doilea Summit privind Securitatea Nucleara, care se va desfasura la Seul.

Potrivit sefului statului, printre subiectele de discutie se afla situatia internationala privind securitatea nucleara, politicile nationale legate de gestionarea materialelor nucleare si radioactive, dar si comunicarea in materie de securitate nucleara.

Totodata, cele 56 de delegatii prezente la eveniment vor dezbate si promovarea de noi masuri concrete pentru cresterea securitatii nucleare, dar si recastigarea increderii cetatenilor in energia nucleara.

De asemenea, presedintele a comentat cazul fugarului Mihail Boldea, precizand insa ca autoritatile romane nu au niciun interes ca acesta sa fie arestat in alta tara.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, principalele declaratii ale presedintelui:

Boldea este "perfect" localizat

- Obiectivul nostru este ca Boldea sa vina prin intermediul autoritatilor romane, pentru a preveni detentia sa pe teritoriul altui stat.

- Cazul Boldea este extrem de important pentru noi. Este perfect localizat, in orice moment se poate declansa operatiunea de retinere a lui. Nu avem insa niciun interes sa se produca o retinere a lui Boldea, pentru ca este in interesul nostru ca un cetatean roman, care a plecat legal, sa fie protejat de riscul arestarii de autoritatile altor state.

Obictivele Summit-ului de la Seul

- Din Uniunea Europeana au fost invitate 15 state, printre care si Romania. Va pot spune ca Romania face parte din clubul celor 30 de state care detin tehnologia intregului ciclu al combustibulului nuclear.

- Un alt obiectiv este legat de consolidarea cooperarii pentru a preveni transferul ilicit de materiale nucleare, nu doar catre structuri teroriste, ci si intre state.

- Dezastrul de la Fukushima ne arata ca nimeni nu este scutit de dezastre atat timp cat nu se vor impune standarde ridicate legate de siguranta nucleara.

- Se urmareste convenirea unor modalitati de abordare a terorismului nuclear. Va trebui sa gasim formule, proceduri prin care sa avem grija ca reziduurile din instalatiile de producere a energiei sa nu ajunga pe mana unor grupari teroriste.

- Un alt obiectiv este promovarea de noi masuri concrete pentru cresterea securitatii nucleare. In Europa se face un test de stres pentru reactoarele nucleare, inclusiv pentru cele din tara noastra.

- Un alt obiectiv este recastigarea increderii cetatenilor in energia nucleara. Acest lucru nu este posibil decat daca statele informeaza corect in legatura cu instalatiile nucleare.

- Nimeni nu se va limita si nu va fi multumit daca nu se vor vedea progrese ferme fata de 2010 si angajamente consistente fata de 2014. Obiectivele acestui Summit sunt importante: Unul se refera la realizarea de progrese tangibile ale statelor fata de 2010, dar si la Summti-ul din 2014 fata de realitatile din 2012. Aceasta nota de pragmatism este esentiala.

- Se va discuta si situatia din Iran, Coreea de Nord.

- Pe teritoriul a 25 de state se afla cateva tone de reziduuri nuclare inalt radioctive. Mai mult, acestea sunt gestionate, in cea mai mare parte a statelor, de firme private, ceeea ce mareste riscul ca astfel de materiale sa ajunga in mana teroristilor.

- Un element important de mediu este legat de lipsa consensului la nivel global privind intarirea regimului de neproliferare. Un alt element important este legat de nerealizarea conditiilor de intrare in vigoare a tratatului de interzicere totala a testelor nucleare.

- O premisa este mentinerea, la un nivel ridicat, a arsenalelor nucleare, iar o alta premisa este cresterea riscului de folosire a armelor nucleare in conflictele regionale.

- Principalele teme sunt legate de situatia internationala privind securitatea nucleara. Summitul reprezinta raspunsul adecvat la adresa pacii si securitatii, amenintate de riscuri nucleare, militare si civile.

Cine participa la Summit

- Mentionez prezenta presedintelui Comisiei Europene, a presedintelui Consiliului European, va fi prezent seful Agentiei pentru Energie Atomica. De asemenea, sunt prezenti presedintele Obama si multi alti sefi de stat si de Guvern.

- Ca informatii generale, va pot spune ca Summitul este o initiativa a presedintelui Obama, din 2009, care a fost andosata de Consiliul de Securitate ONU, devenind un Summmit de importanta majora la nivelul ONU.

Presedintele Traian Basescu a sustinut, duminica, o declaratie de presa, la Palatul Cotroceni, inainte de plecarea in Seul, la Summit-ul privind Securitatea Nucleara.

Presedintele Traian Basescu va participa, in perioada 26-27 martie, la Seul, la cel de-al doilea Summit privind Securitatea Nucleara, la invitatia omologului sud-coreean, Lee Myung-bak, precizeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale, remis Ziare.com.

La Summit-ul de la Seul vor fi reprezentate peste 50 de state si petru organizatii internationale: ONU, AIEA, UE si Interpol.

"Summitul de la Seul va prilejui evaluarea progreselor globale in eforturile de consolidare a securitatii nucleare in scopul dezvoltarii capacitatii statelor de a preveni si combate terorismul nuclear", mentioneaza Administratia Prezidentiala.

In cadrul sesiunilor de lucru de la Seul, liderii de stat si de guvern vor dezbate masurile de cooperare care sunt necesare pentru intarirea conditiilor de securizare a materialelor nucleare.

Traian Basescu va participa la summitul pe teme nucleare de la Seul

De asemenea, printre subiectele de discutie se va afla si impiedicarea accesului gruparilor neautorizate la aceste materiale si la informatia privind utilizarea lor.

Lucrarile summitului vor fi impartite in trei sesiuni de lucru dedicate evaluarii progreselor inregistrate dupa prima editie a summitului privind Securitatea Nucleara, din 2010, de la Washington, examinarii politicilor nationale in materie si convenirii asupra unei agende de cooperare internationala, dar si abordarii legaturii dintre securitatea nucleara si siguranta nucleara, ca urmare a accidentului produs in 2011 la centrala nucleara de la Fukushima.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Traian Basescu summit Seul, #Basescu declaratii vizita Seul , #presedinte
Comentarii
Poza Leonidda
Leonidda
rank 1
Iar la intoarcere ,sa faci un ocol mai mare si sa vii odata cu tata