Opinii: Traian Basescu, fara optiuni

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 05 Noiembrie 2010, ora 10:05
4537 citiri
Opinii: Traian Basescu, fara optiuni

Nu stiu daca Traian Basescu s-a putut bucura cu adevarat de aniversarea celor 59 de ani pe care i-a implinit. Caci situatia in care se afla acum, si in care a ajuns cu o consistenta contributie proprie, nu este deloc una vesela, ba chiar as zice ca este este sumbra.

Romania se afla intr-un moment cheie, definit ca atare de chiar Traian Basescu in interviul acordat la B1TV: "Eu nu am pretentia ca toti parlamentarii sa inteleaga in profunzime cat de important este momentul celor 30-40 de zile care urmeaza.(...) In afara de perioada de razboi, Romania n-a avut un moment mai riscant ca acum. Noi suntem la capatul unui program in care ne putem duce sa luam drumul normal sau putem lua o curba in jos. E important ce facem in aceste 45 de zile. Populatia a platit perioada de recesiune a Romaniei. Fac un apel public la responsabilitate. Eu nu pot promulga legi daca nu sunt votate in Parlament. Ne trebuie cele trei legi (a pensiilor, a salarizarii, a bugetului n.r.) pentru ca Romania sa evite derapajul".

Si cu cine infrunta tara acest moment? La putere se afla o majoritate pe care chiar Traian Basescu a calificat-o drept toxica pentru ca nu este in stare sa se mobilizeze la voturile importante si nici macar sa voteze cum trebuie atunci cand intamplator are cvorum. O coalitie care functioneaza mai mult pe baza de santaj. Vrea Gabriel Oprea ceva? Bate cu pumnul in masa, ameninta cu plecarea de la guvernare si obtine. Vrea UDMR ceva? Obtine in exact acelasi fel.

Santajul este regula jocului si in PD-L. Cezar Preda a anuntat deja ca multi parlamentari democrat liberali nu vor vota bugetul daca fondurile vor fi impartite ca pana acum, adica doar pentru anumite judete favorite. Cat de mica este increderea reciproca in interiorul partidului s-a vazut in strategia aplicata la motiune.

Luptele pentru putere din PD-L sunt aproape la vedere, mai ales intre aripa Udrea si aripa Blaga, care incearca sa puna mana pe cat mai multe filiale in perspectiva congresului din primavara. Reformistii au fost pusi la colt, iar pentru sefia PD-L se pregateste Gheorghe Falca, vestit de Elena Udrea, un om trimis in judecata de DNA si care a recurs pana acum la toate tertipurile posibile pentru a evita un verdict. Adica un fel de Adrian Nastase, la scara mai mica.

In Palatul Victoria e la fel de rau. Traian Basescu a instalat acolo cu mana lui de doua ori un om total nepotrivit pentru functia de premier. O fi Emil Boc si onest, si muncitor si bine intentionat, dar este total incompentent, inconsecvent, lipsit de viziune si ingrozitor de slab. Ca sa treaca puntea Guvernul are nevoie de fermitate, spunea Traian Basescu la B1. Nimic mai adevarat, dar a astepta asa ceva de la Emil Boc este la fel de realist cu a astepta canicula de Craciun.

De altfel, de cand a inceput criza cu UDMR, l-ati vazut la fata pe omul care conduce coalitia si principalul partid de guvernant? Traian Basescu a negociat cu UDMR, adica mai pe romaneste a incercat sa mai castige timp, dupa cum tot Traian Basescu a salvat, in extremis, acordul cu FMI, dupa cum a recunoscut chiar domnia sa. Este pretul aspru pe care-l plateste presedintele care a mizat prea mult pe cartea obedientei si prea putin pe aceea a competentei si adecvarii la functie.

Degeaba a amenintat Traian Basescu PD-L ca-l trimite in Opozitie. Sa zicem ca ar face-o. Care-i alternativa? Cine sa fie reformistii, fermi si lucizi, dedicati interesului national care sa preia guvernarea? Nu exista. Nici macar pe mana unui premier independent nu poate merge caci in afara de Mugur Isarescu, care a declinat de cateva ori oferta, chiar potrivit lui Traian Basescu, nu exista niciun tehnocrat cu suficienta autoritate care sa tina sub control haita flamanda, isterica si iresponsabila a politicienilor romani.

Asa ca vrea, nu vrea, Traian Basescu mai trebuie sa traga de aceasta majortiate ca vai de lume macar pana vede trecute cele trei legi esentiale pnetru continuarea acordului cu FMI. Este probabil si motivul pentru care la B1 s-a aratat extrem de emolient cu actualul cabinet si cu majortiatea care pare sa-si fi pierdut intre timp mult din toxicitate. Dar Romania nu se termina cu votarea acestor legi. Dupa aceea ne vom afla in aceeasi situatie. Ce sa mai vorbim de reforma constitutionala, de modernizarea statului? Suntem la ani lumina de ele. Noi ne chinuim sa nu se scufundam.

Anticipam in urma cu cateva luni ca Traian Basescu se apropie de capatul optiunilor politice. Ceva imi spune a acolo a cam ajuns.

Eveniment Quarterly Report

Ce șanse sunt ca polul de dreapta să depășească 20% la alegerile din 2024: ”Iarna probabil complicată ar putea avea un impact asupra partidelor de la guvernare”
Ce șanse sunt ca polul de dreapta să depășească 20% la alegerile din 2024: ”Iarna probabil complicată ar putea avea un impact asupra partidelor de la guvernare”
Remus Ştefureac, directorul INSCOP, a vorbit luni seară, 4 decembrie, despre cum stau partidele în sondaje și impactul pe care l-ar putea avea această iarnă. Remus Ştefureac a declarat la...
USR se așteaptă să fie ”surpriza cea mai mare” la alegerile din 2024: ”Sistemul se sperie şi acționează cu tot felul de metode neortodoxe”
USR se așteaptă să fie ”surpriza cea mai mare” la alegerile din 2024: ”Sistemul se sperie şi acționează cu tot felul de metode neortodoxe”
Deputatul Iulian Bulai (USR) a declarat luni, 4 decembrie, că partidul său este sigur undeva la 19% în intențiile de vot ale românilor. Deputatul consideră că, dacă USR va face un pol de...
#Traian Basescu guvern premier, #Traian Basescu Boc guvern, #Basescu legi Parlament , #presedinte