Traian Basescu i-a tras de urechi pe sefii de la Finante si Sanatate

Luni, 12 Aprilie 2010, ora 13:32
5274 citiri
Traian Basescu i-a tras de urechi pe sefii de la Finante si Sanatate

Presedintele Traian Basescu s-a adresat luni "responsabililor romani" prezenti la "Romanian eGovernment Forum" spunandu-le ca poate in pauzele dintre sesiuni gasesc o explicatie pentru intarzierea atat de mare in terminarea sistemului informatic la Ministerele Sanatatii si Finantelor.

"Poate in pauze responsabilii romani gasesc o explicatie de ce intarzie atat de mult terminarea sistemului informatic la sanatate si la ministerul de Finante. Poate responsabilii romani gasesc un raspuns.

Eu stiu de cand se vorbeste de acest lucru, de prin anii 1997-1998, cu toate contestatiile, dar ele nu se termina, sistemele nu ajung odata functionale. Am putea constata ca ne ajunge bugetul Sanatatii", a precizat seful statului in prima pauza a lucrarilor Formului roman de e-Guvernare, la deschiderea caruia a participat luni.

Presedintele Traian Basescu a lansat un avertisment institutiilor publice din Romania sa utilizeze la maximum sistemul de licitatii electronic, subliniind ca va urmari cu mare atentie cresterea volumului de tranzactii de acest fel.

"La inceputul anului 2009, 800 de institutii erau conectate la acest sistem pentru ca in octombrie 2009, numarul acestora sa fie de peste 11.500. De asemenea, numarul de licitatii in sistemul electronic de achizitii publice a crescut de la sub 2% la peste 12% in prezent. Aici doresc sa fac o mentiune. Institutiile publice parca se feresc de sistemul de licitatii electronic.

Imi permit nu numai o recomandare facuta public catre institutiile publice din Romania sa utilizeze la maximum sistemul de licitatii electronice, deci nu este numai un apel, dar rog sa o ia ca pe un avertisment. Sunt prea multe institutii care evita utilizarea sistemului de licitatii electronice", a declarat seful statului luni, prezent la deschiderea "Romanian eGovernment Forum".

"Voi urmari cu foarte mare atentia cresterea volumului de licitatii electronice, in care oamenii se intalnesc mai putin", a completat Traian Basescu.

Presedintele a aratat ca dezvoltarea societatii informationale in Romania poate contribui la relansarea economiei, producerea pe scara larga a sistemelor de plati electronice putand reduce economia subterana.

In plus, a aratat Basescu, pe termen mediu si lung se va obtine o reducere a cheltuielilor publice in urma eliminarii procedurilor birocratice si simplificarii metodologiei de lucru.

"Beneficiile acestui fel de guvernare, a guvernarii electronice vizeaza toti actorii economici si sociali din Romania: companiile isi pot plati facturile fara pierdere de timp si energie, cetatenii se informeaza mai usor, autoritatile pot face achizitiile publice mult mai transparent sau pot organiza recensaminte mai rapid si mai ieftin", a mai aratat seful statului.

Citeste si:
Nicușor Dan, despre studiul privind ciorile din Cișmigiu: „Unii umblă cu cioara vopsită. Este un proiect decis de cetățeni pe baza unui concurs”
Nicușor Dan, despre studiul privind ciorile din Cișmigiu: „Unii umblă cu cioara vopsită. Este un proiect decis de cetățeni pe baza unui concurs”
Primarul Capitalei Nicușor Dan a venit vineri, 28 ianuarie, cu o explicație după ce în presă a apărut informația că primăria ar fi pregătit un milion de lei pentru un studiu de...
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Citim deseori în presă că partidele de dreapta nu au reușit să aibă o Curte Constituțională care să le fie „favorabilă“. Curtea Constituțională a României este din nou în...