Basescu: L-am desemnat pe Victor Ponta premier. Nu exista motive de panica si agitatie

Autor: Ana Ilie
Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 20:37
6663 citiri
Basescu: L-am desemnat pe Victor Ponta premier. Nu exista motive de panica si agitatie

Presedintele Traian Basescu l-a desemnat premier, vineri seara, pe presedintele PSD, Victor Ponta. Basescu a apreciat ca este un moment de normalitate democratica, si nu exista motive de panica si agitatie.

"Astazi am avut consultari cu partidele in vederea desemnarii unui nou prim-ministru. Va pot prezenta foarte pe scurt pozitia ficarui partid pentru a intelege la ce ne putem astepta. Minoritatile au spus ca vor ramane consecvente abordarii dintotdeauna, vor sustine orice prim-ministru desemnat; UNPR nu a avut o propunere, mesajul principal e cel de pana acum, stabilitate; UDMR nu a avut o optiune pentru desemnare; PDL nu a avut o optiune; PSD este singurul, optiune sustinuta si de PNL si PC. Este un singur nume pronuntat in cadrul consultarilor, Victor Ponta", a inceput seful statului.

Victor Ponta: Accept mandatul de premier si incerc sa il duc la indeplinire

Basescu a explicat ca, in aceste conditii, l-a invitat pe Ponta la Cotroceni, a semnat decretul sau de numire si in mod oficial acesta are acum misiunea de a forma noul Guvern.

Presedintele a avut de facut, in continuare, cateva precizari, de natura a "aseza putin calmul": "Astazi nu s-a intamplat nimic dramatic poentru Romania, a fost doar un proces democratic desfasurat in Parlament, care a probat ca guvernul lui Mihai Razvan Ungureanu nu mai avea majoritate parlamentara. Conform acelorasi principii democratice care ne valideaza majoritatile numai in parlament, optiunea catre domnul Victor Ponta a fost cu atat mai legitima".

"Vreau sa stiti cateva lururi esentiale pentru Romania, exact pentru a nu da ocazia sa se creeze o panica, o agitatie inutila: misiunea FMI ramane la nivel tehnic si isi continua activitatea, urmand ca dupa validarea guvernului sa se faca discutiile pe continutul scrisorii, dar se desfasoara misiunea de evaluare a stadiului indepliniii acordului", a continuat Basescu.

Guvernul Ungureanu a cazut - vezi rezultatul votului

In aceeasi linie, presedintele a insistat ca "in momentul de fata nu exista motive de panica pe piete, cu atat mai mult cu cat este cunoscut ca Romania are o rezerva consistenta la ministerul de Finate, cu care poate face fata oricaror evenimente".

Basescu a amintit ca guvernul condus de Emil Boc a preluat guvernarea cu zero resurse, iar dobanzile la care Romania se putea imprumuta erau de 14,26%. "Astazi, Romania s-a imprumutat cu 6,6%, ceea ce arata o evolutie de credibilitate, iar in rezerva se afla 5 miliarde de euro si un program de a imprumuta inca un miliard de la Banca Mondiala pe termen lung".

"Romania nu are niciun motiv de panica, totul este in limite democratice si controlabil din punct de vedere a sigurantei statului", a intarit Basescu.

Guvernul Ungureanu a picat - Victor Ponta, premierul desemnat de Basescu

Seful statului a incheiat exprimandu-si speranta ca "ceea ce eu am rugat in Parlament, legat de obligatia morala, politica si economica, revenirea la salariile din 2010, sa se produca in timp util, nu fac niciun secret ca a fost unul din principalele puncte discutate cu delegatia FMI, si sper ca noul guvern, care sper sa se instaleze foarte rapid, sa ia in consideratie aceasta rugaminte".

Citește și:
Legea bugetului pentru 2023 urmează să fie aprobată joi de către guvern. Când ajunge în parlament
Legea bugetului pentru 2023 urmează să fie aprobată joi de către guvern. Când ajunge în parlament
Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a anunţat luni seară, 5 decembrie, că legea bugetului de stat pe 2023 şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2023 vor fi puse marţi în...
Preşedintele Consiliului European susține că era mai optimist în urmă cu câteva luni cu privire la extinderea Schengen
Preşedintele Consiliului European susține că era mai optimist în urmă cu câteva luni cu privire la extinderea Schengen
Atacurile ruseşti cu drone şi rachete asupra infrastructurii Ucrainei şi riscul unui nou val de refugiaţi de război dinspre această ţară ar putea avea un impact asupra dezbaterii privind...
Comentarii
Poza nolticus
nolticus
rank 5
Poza lool
lool
rank 5
Usor dar sigur PDL dispare din viata politica romaneasca .