Basescu il contreaza pe Marga: Romania nu a anuntat contributia pentru Afganistan

Marti, 22 Mai 2012, ora 12:40
4468 citiri
Basescu il contreaza pe Marga: Romania nu a anuntat contributia pentru Afganistan

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la sosirea de la summitul NATO, ca Romania nu a anuntat contributia sa financiara la efortul NATO din Afganistan, urmand s-o faca ulterior.

Declaratia sa o contrazice pe a ministrului de Externe, Andrei Marga, care anuntase ca Romania va da 500.000 de euro pentru Afganistan.

"In ceea ce priveste contributia financiara, parte din state si-au anuntat contributiile, Romania nu si-a anuntat contributia in Consiliul Nord Atlantic sau pe durata summitului, urmand ca acest lucru sa-l definitivam in perioada urmatoare. Contributiile tin cont de ce-au facut statele pana acum. Statele cu contributii mari isi pot permite anuntarea unor contributii mai mici pentru perioada 2015-2018", a declarat Basescu la Otopeni.

Romania, NATO si Afganistan

Traian Basescu a declarat si ca se va trece, pana la sfarsitul lui 2014, la predarea responsabilitatilor fortelor militare internationale din Afganistan, inclusiv cele romanesti, catre trupele afgane.

"Problema Afganistan ne intereseaza, participam cu un numar de militari. Concluziile Consiliului Nord-Atlantic sunt extrem de precise - Alianta desfasoara operatiuni pana la 31.12.2014, incepand ca, de la 1 ianuarie 2015, misiunea Aliantei sa se redefineasca, devenind misiune de asistenta tehnica si suport logistic si financiar pentru administratia afgana si fortele de securitate afgane. Anuntul facut de presedintele Karzai, ca se trece la a treia etapa de tranzitie, vizeaza si fortele romanesti dislocate in regiunea Zabul. Calendarul de tranzitie a responsabilitatilor de la militarii romani la cei afgani sa se desfasoare dupa un grafic ce urmeaza a fi stabilit", a informat presedintele.

Marga anuntase 500.000

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, duminica, inaintea summitului NATO de la Chicago, faptul ca Romania ar putea decide sa aloce o jumatate de milion de euro pentru a dota fortele de securitate din Afganistan.

Marga: Romania ar putea da 500.000 de euro pentru finantarea armatei afgane

"Romania are la aceasta ora o decizie preliminara de a interveni cu 500.000 de dolari. Aceasta a fost repartizata pana la aceasta ora, dar aceste cifre trebuie luate in miscare. Nu vreau sa consideram ca sunt finale, este clar ca depinde si de nevoile care vor aparea. La aceasta ora, acesta a fost calculul pentru Romania, facut de centrul Aliantei de la Bruxelles ", a declarat ministrul de Externe, potrivit Mediafax.

Citeste si:
Ciolacu, despre pensiile speciale ale primarilor: „Cea mai bună soluţie în acest moment este prorogarea. Pentru un an de zile”
Ciolacu, despre pensiile speciale ale primarilor: „Cea mai bună soluţie în acest moment este prorogarea. Pentru un an de zile”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că la şedinţa de luni, 6 decembrie, a coaliţiei de guvernare, s-a discutat despre pensiile speciale de care aleşii locali ar urma să beneficieze....
Unul dintre cei mai aprigi susținători ai lui Cîțu îl compară acum cu Orban. „Eu l-am sfătuit să facă un pas în spate”
Unul dintre cei mai aprigi susținători ai lui Cîțu îl compară acum cu Orban. „Eu l-am sfătuit să facă un pas în spate”
Unul dintre politicienii care l-au sfătuit pe Florin Cîțu să facă un pas în spate, în negocierile cu cei de la PSD, spunând că, dacă ar fi insistat să rămână premier, ar fi fost...